• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti Svitu a Lučenca si v poslednom čase obľúbili predĺženia. V 8. kole si ho dopriali vo vzájomnom zápase, kde však mohol uspieť iba jeden tím. Iskre sa v krátkom čase napokon podarilo získať ďalší cenný skalp, po výsledku 85:82 totiž pripravila BKM prvú domácu prehru v sezóne.

„Podtatranci“ sú zdravotne už v poriadku, čo sa prejavuje postupom smerom nahor v tabuľke. Ich premiérové víťazstvo u súpera v tomto ročníku sa však nezrodilo ľahko, aj keď vo veľkej miere si za to mohli sami. Po veľkú väčšinu stretnutia totiž mali navrch, akurát v štvrtej štvrtine dovolili domácim začať pomýšľať na výhru.

„Víťazstvo po predĺžení a ešte v Lučenci, ktorý na svojej palubovke neprehral, bolo úžasné. Sme veľmi šťastní, že sme tento zápas vyhrali. Rozhodlo, že sme ukázali hlavne tímovú obranu a využili sme to v náš prospech. Bolo to úplne vyrovnané, či z našej alebo z ich strany, ale šťastie sa priklonilo na našu stranu a dva body sme si brali domov,“ načal pozápasové hodnotenie krídelník Svitu Stanislav Baldovský.

Lučenec bol dlhú dobu v pozícii tímu, ktorý musel doťahovať manko. To nebol doteraz obvyklý jav pred domácim publikom. Zverenci trénera Petra Jankoviča síce dominovali pod košom, ale väčšiu efektivitu mal paradoxne ich súper.

13

„Stretnutie bolo náročné. Doma sme ešte neprehrali a chceli sme to aj tak udržať, čo sa nám nepodarilo. Svit prišiel naladení dobre po domácej výhre nad Levicami. Mali sme otvorené šance na skórovanie, ale i tak si myslím, že sme nehrali ako v predchádzajúcich zápasoch, keď sme boli stopercentne koncentrovaní. Spravili sme veľa zlých rozhodnutí, ktoré nás stáli zápas. Nemali sme vyváženú streľbu spod koša a spoza oblúka, v obrane sme neboli dôslední. Prvé minúty zápasu boli pri tom dobre, ale potom sme začali vymýšľať hru, ktorú sme nedodržiavali. Svit ukázal silu v protiútokoch, kde dával ľahké koše a často sa dostal na čiaru trestných hodov, z ktorých dával ľahké body,“ povedal k zápasu domáci Jaroslav Musil.

Forma Svitu graduje, výmena na lavičke priniesla svoj želaný efekt. Zverenci trénera Rudolfa Juga majú momentálne druhú najlepšiu ofenzívu súťaže. K domácej neporaziteľnosti sa navyše pridal teraz aj prvý triumf u súpera.

2

„Hráme úplne inak odkedy prišiel nový tréner. Priniesol inú mentalitu a hlavne pozitívum do tímu. Teraz na nás čaká silná Prievidza, určite budeme chcieť na domácej palubovke zvíťaziť a udržať si domácu pôdu. Keď nám chýbajú hráči zo základnej päťky, tak sa hrá ťažko, preto pevne verím, že nám zdravie vydrží,“ prezradil Baldovský k situácii v tíme.

Lučenec si síce zlepšenou hrou vynútil predĺženie, ale napokon padol po dramatickej koncovke. „V predĺžení rozhodli už len maličkosti. My sme dali kôš, oni dali tiež. Prehra je prehra, či už vonku alebo doma, stále je to prehra. Bolo fajn doma vyhrávať, máte potom väčšie sebavedomie, ale liga je vyrovnaná. Každý môže vyhrať všade. Musíme si z toho zobrať ponaučenie, v každom zápase musíme zo seba vydať 150 percent, aby sme boli úspešní. Musíme viac a silnejšie trénovať, aby sme mali agresívne vstupy do stretnutí,“ uzatvoril Musil.

Highlighty zo zápasu Lučenec - Svit:

Foto: Ján Šnúrik