• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Pre nezaujatého diváka to bol z pohľadu kvality najlepší zápas sezóny 2020/2021. Skvelé výkony z oboch strán, vynikajúci súboj skúsených trénerov a dokonalý športový náboj, ktorému chýbali iba diváci. Víťaz však mohol byť iba jeden, Spišským Rytierom sa podarilo zosadiť Lučenec z čela tabuľky a po výsledku 100:91 im pripraviť prvú prehru v sezóne.

Od prvej minúty a úvodných bodov bolo jasné, že sa bude na čo pozerať. Ako to už býva tradíciou v tejto sezóne, tak Lučenec mal doma silný rozjazd. Na súpera vybehol s veľkou energiou a už v prvej štvrtine si vypracoval dvojciferný náskok, neskôr v druhej 10-minútovke dokonca viedol o 14 bodov. Lenže potom sa k slovu dostal aj súper.

„Som toho názoru, že to bolo derby. Ľudia, ktorí pozerali tento zápas, tak sa mali na čo pozerať. Videli minimálne vysokú kvalitu a tempo v útoku, vysokú úspešnosť streľby oboch družstiev. Škoda, že tu neboli diváci. Bola by tu fantastická atmosféra, ale vieme, kde sme a bojujeme. Kvalitný zápas, ktorý podľa mňa zdvíha kvalitu našej ligy. Myslím si, že sme začali dosť prispato. Dosť dlho nám trvalo, aby sme sa vrátili do zápasu. Napokon sa však to podarilo, odvtedy to bolo vyrovnané. Som rád, že sme vyhrali, ale ešte stále máme na čom pracovať, minimálne v obrane,“ zamyslel sa nad zápasom tréner Rytierov Teo Hojč.

V druhej štvrtine však začal úradovať srbský krídelník v modrom drese Milan Nikolič, 12 bodmi v rade vrátil svoje družstvo do zápasu. Neskôr sa pridal Jarvis Garrett, Michal Baťka a tiež Adam Antoni, a razom išli do šatní spokojnejší hostia.

DSC 2904

„Môžeme sa baviť o tom, že 91 bodov je určite fantastických, ale 100 bodov je veľmi veľa na domácej palubovke. Pramenilo to však zo skúsenosti a kvality, ktorú Spišská Nová Ves má. To, čo sa tvrdilo, tak sa potvrdzuje. Myslím si, že čím ďalej budú dominantnejší v lige. Keď sa ešte viac zohrajú a príde im ešte jeden veľmi kvalitný hráč (poz. Stevanovič) do hry, čiže kvalita je tam určite obrovská. Trochu sme sa sami opustili, mali sme veľmi dobrý štart do zápasu. Dobrá energia, dobrá obrana a potom sme prestali hrať. Bolo to už také na hojdačke, z jednej strany na druhú. Na konci to, na čom sme pohoreli v Leviciach, tá skúsenosť nám chýbala. Sme mladý tím, možno to tak nevyzerá, ale hráči sú mladí a robia veľké chyby,“ poskytol svoj pohľad kormidelník Lučenca Peter Jankovič.

Po prestávke opäť pritlačili „Novohradčania“, no nedokázali si vybudovať výraznejší bodový rozdiel. Spišiaci to zase raz rýchlo zmazali a po väčšinu druhého polčasu boli vo vedení.

„Prehrávali sme aj o 14 bodov, ale ukázali sme veľkú energiu. Dokázali sme sa v priebehu niekoľkých minút vrátiť do zápasu a od toho momentu sme hrali oveľa lepšie. Očakávali sme podobný priebehu duelu. Vedeli sme, že ako Lučenec hrá. Ak chceme pomýšľať na výhru, tak proste musíme hrať tímovo. Myslím si, že sme si zaslúžili vyhrať. Podľa mňa rozhodlo naše tímové poňatie hry. Dobre sme si posúvali loptu a dali sme veľa trojok. Rozhodla exekúcia v útoku a pevnejšie nervy. Boli sme pokojní a premenili sme takmer všetko, na čo sme siahli,“ uviedol Nikolič.

DSC 3191

Počas celého priebehu zápasu to boli aj fantastické mikrosúboje, ktoré sa odzrkadlili na vysokej úspešnosti streľby oboch tímov (55% vs. 62% z poľa). Domácich ťahal Róbert Rožánek, sekundovali mu traja dvojciferní strelci. Lídrom hostí bol Milan Nikolič, výrazne sa k nemu pridal Jarvis Garrett a ďalší dvaja hráči, ktorí mali na svojom konte viac ako 10 bodov.

„Hovorí sa, že toľko dáš, koľko dovolíš. V hre nás držali iba Robove Rožánkove šialené strely. Je pravda, že strieľali s vysokým percentom úspešnosti, skončili na 62% vonku, čo je famózne číslo,“ ozrejmil Jankovič koncovku duelu.

V nej predviedli Rytieri chladnokrvnú exekúciu, v záverečných viac ako 6 minútach nezahodili ani jeden pokus z poľa! „Niekedy musíme byť ako tréneri úprimní, je to o kvalite hráčov a určitom šťastí, ktoré príde v moment, kedy to najviac potrebuješ. Najviac ma teší to, že hráči verili, že tento zápas môžu vyhrať a išli si za tým. Sami hráči to dotiahli do konca,“ nadviazal na neho Hojč.

DSC 3018

Strhujúca bitka mala dramatické vyvrcholenie, v podobe víťazstva „Novovešťanov“. Tí sa rýchlo otriasli zo zápasu na Pasienkoch, po štvrtej výhre v rade sa usadili na čele tabuľky. Ako vníma túto novú situáciu Hojč? „Čo najmenej sa snažím nad tým rozmýšľať, pretože mi to zoberie koncentráciu. Keď niekto povie, že máš kvalitu a patrí k najlepším tímom, tak preukazuje rešpekt. Za to som len vďačný. Keď si niekto myslí, že som dobrý tréner a mám dobré družstvo, tak som veľmi vďačný. Máme len päť kôl za sebou, je pred nami toho ešte veľmi veľa,“ odpovedal Slovinec.

Lučenec naproti tomu prišiel o neporaziteľnosť, ale stále prežíva fantastický štart do sezóny. Rukopis Petra Jankoviča je jasne badateľný na hre „Novohradčanov“. Opadne teraz z jeho zverencov mierny tlak? „Myslím si, že nebol na nás žiaden tlak. To, že sme začali tak, ako sme začali, bolo fajn, ale do konca je ešte veľmi veľa zápasov. Prídu nejaké hluché zápasy, zlé momenty, to patrí k tomu. Ako som povedal už v stredu v Leviciach, tak sme mladý a neskúsený tím, potrebujeme hrať veľa zápasov a zohrávať sa. Prišli sme o prvé miesto, tak sme na druhom,“ uzatvoril hodnotenie zápasu kormidelník BKM.

DSC 2723

Muž zápasu: Z plejády zaujímavých výkonov vyberáme ten, ktorý bol na víťaznej strane. Milan Nikolič nie je práve najviac viditeľným hráčom na palubovke, no o to je nebezpečnejší. Srbské krídlo stálo pri rozhodujúcom obrate svojho tímu, k výhre Rytierov dopomohlo 30 bodov, 3 doskokmi, 3 asistenciami a 2 ziskmi.

Highlighty zo zápasu Lučenec - Spišskí Rytieri:

Foto: Lukáš Droppan