• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Basketbalisti Levíc sa dušovali oplatiť prehru z predsezónneho turnaja, no Svit mal odlišné zámery. Iskre sa totiž podarilo ideálne otriasť z nevydareného výkonu na Pasienkoch, doma predviedli takmer suverénnu jazdu za víťazstvom. Režírovala ju hlavne americká úderka Daquaise Andrews, Dominic Green a De'Sean Parsons.

Do zápasu vstúpili lepšie Patrioti, lenže postupne prebrali taktovku domáce „medvede“. Ešte do konca prvej 10-minútovky otočili vývoj stretnutia na svoju stranu a potom následne v druhej štvrtine predviedli ofenzívnu smršť, ktorá sa ukázala ako rozhodujúca. Svit nadelil súperovi za túto časť až 34 bodov, vedenie sa v priebehu pár chvíľ prehuplo až cez 20-bodovú hranicu. V porovnaní s prehrou v Bratislave, to bola obrovská zmena v hernom prejave zverencov trénera Rudolfa Juga.

„Zmenili sme to, že sme začali zastavovať súpera. Obrana sa zlepšila, ak to porovnáme so stretnutím s Interom. Vtedy nebola na takej úrovni, akú sme schopní hrať. V našom domácom prostredí to bolo presne o tom, aby sme hrali tvrdo v defenzíve. Myslím si, že sme hrali veľmi dobre v obrane a v rovnakej chvíli to v útoku zapadalo všetko dobre do seba. Levice na to nemali adekvátnu odpoveď, hlavne pri našej ofenzíve. Celkovo sme hrali dobre a treba v tom pokračovať,“ uviedol bezprostredne po zápase domáci hráč Dominic Green.

Hostia evidentne upustili v tejto fáze od svojho herného zámeru, robili obrovské množstvo chýb v útoku, i v obrane. Všetko to bola voda na mlyn súperovi, ktorý to nekompromisne trestal. Letmý pohľad na štatistiky hovorí jasnou rečou - 34 bodov po stratách a 21 bodov z rýchlych protiútokov.

DSC 4265 

„Vedeli sme, že Svit hrá špecifický basketbal a čomu sa máme vyvarovať. Aj tak sme sa neubránili hlúpym chybám, ktorými sme ich posadili na koňa. Spravili šnúru, ktorú sme nedokázali zastaviť a potom sa nám už ťažko vracalo do zápasu. V druhom polčase chýbali sily. Bolo tam veľa nevynútených chýb, z ktorých potom dal Svit ľahké body - 1 na 0, 2 na 1 alebo boli z toho and one akcie. Ako sa hovorí, nevedeli sme zastaviť krvácanie. Dopadlo to tak, ako to dopadlo. Vieme, čo máme napraviť a musíme stavať na dobrých veciach,“ zhodnotil prvý polčas hosťujúci Šimon Krajčovič.

Po prestávke sa vývoj trochu zdramatizoval, Levičania totiž chytili druhý dych a pustili sa do stíhačky. Tú režíroval vo veľkej miere skúsený Zoran Vrkič, no pridali sa k nemu aj Henri Wade-Chatman a práve Krajčovič. V jednej chvíli bolo dokonca manko na začiatku štvrtej štvrtiny len 7-bodové.

DSC 4230 

„Začali sme hrať svoju hru, ako tomu bolo na začiatku. Vtedy sme nerobili hlúpe chyby, nedávali sme Svitu šancu na ľahké koše. Vedeli sme ubrániť, v útoku sme vedeli o sebe. Mali sme potom voľné strely, ktoré z toho vyplývali,“ zamyslel sa Krajčovič.

Kým v prvom polčase úradoval Daquaise Andrews, tak v ďalšom priebehu to bol De'Sean Parsons a v závere sa k nim pridal Green. Keď sa totiž čoraz viac hostia približovali, tak prišla od neho rozhodujúca odpoveď. V priebehu necelých troch minút zaznamenal 9 bodov.

DSC 4340 

„Získavali sme veľa bodov z rýchlych protiútokov a rozhodujúca bola aj naša defenzíva. To boli kľúčové veci, vďaka ktorým sme viedli o 20 bodov. Na základe toho sme si začali veriť, dobre sme si posúvali loptu a súper nevedel na to reagovať,“ vyhlásil Green.

Razom viedli domáci o 19 bodov a bolo jasné, že v Iskra aréne z toho už žiadna dráma nebude. „Individualita nás nezdolala, porazili sme sa sami. Samozrejme, Svit si zaslúži svoj kredit. Bola to naša chyba, že sme ich pustili do hry, ktorá im svedčí a cítia sa v nej dobre. Prehrali sme si to prvým polčasom, hlavne druhou štvrtinou,“ povedal Krajčovič.

DSC 4413 

Svit sa tak dokonale rehabilitoval za prehru s Interom, v tabuľke preskočil práve svojho stredajšieho rivala a je už na 3. mieste. Zatiaľ čo vonku boli ich doterajšie výkony nevýrazné, tak doma je to iná pesnička. A to môže byť teraz dôležité, pred „Podtatrancami“ sú totiž ďalšie tri domáce zápasy.

„Je to pre nás dôležité víťazstvo. Nechceme ísť v tabuľke smerom nadol, ale naopak, šplhať sa hore. Chceme mať pozitívnu bilanciu a vyhrávať zápasy. Treba však pokračovať v práci a nadviazať na to,“ uzatvoril Green.

Highlighty zo zápasu Iskra Svit - Patrioti Levice:

Foto: Lukáš Droppan