• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Zápasy Svitu sú v poslednom období pre nezaujatého diváka zaujímavé na sledovanie. Ofenzívne prestrelky doma alebo vonku, hra „medveďov“ jednoducho musí baviť. Tentoraz si na nich zuby vylámal Lučenec, aj on odchádzal spod Tatier s prehrou - 84:94.

V mnohom to bolo v Iskra aréne podobné, ako v sobotu proti Leviciam. Výraznejší nástup hostí, potom prebrali taktovku domáci, po prestávke zabrali opäť hostia, aby napokon posledné slovo mal Svit. Dokonca z toho mohlo byť identické skóre (93:83), ale nakoniec dali obe strany o jeden bod viac.

„Veľmi dôležité víťazstvo pre nás, ktoré nám dodalo sebavedomie do ďalších bojov. Celkovo to bol dobrý duel. V defenzíve sme plnili naše plány, čím sme to súperovi robili ťažké. V štvrtej štvrtine sa snažili otočiť duel na svoju stranu, ale udržali sme si výraznejšie vedenie,“ povedal hráč Svitu Dominic Green.

Ako sme naznačili, úvodná štvrtina patrila Lučencu. „Novohradčania“ sa však nedostali do dvojciferného trháku, to sa podarilo domácim v druhej časti. Po polčasovej prestávke sa karta obrátila, to už však Lučenec viedol maximálne rozdielom jedného útoku. Pod Tatrami to bola zaujímavá konfrontácia individuálnych výkonov, v ktorej dominovali hlavne zámorskí basketbalisti.

„Dobrý zápas, škoda, že sme z neho nevyšli víťazne. Kľúčovými faktormi bola obrana tranzície a doskakovanie,“ uviedol jasne a stručne hosťujúci James Murray-Boyles.

IMG 2281

Za rozhodujúci moment zápasu sa dá považovať záver tretej štvrtiny, kedy Stanislav Baldovský upravoval trojkou s klaksónom na 71:64 z pohľadu Svitu. Táto akcia dodala domácim sebavedomie, z ktorého následne ťažili v ďalšej časti. „Strela 'Baldyho' nám dala výrazné momentum. Bola to veľmi potrebná a dôležitá strela,“ myslí si Green.

Lučenec sa z toho v poslednej štvrtine nedokázal spamätať, aj keď sa snažil vytvoriť tlak na súpera. K výraznejšej dramatizácii už neprišlo, Sviťania si totiž bezpečne kontrolovali cestu za ďalším dôležitým triumfom. „Ako sa blížil záver zápasu, tak sme ako keby zostali 'studení' v útoku,“ vyjadril sa Murray-Boyles.

IMG 2277 

Čo teda priniesol konečný výsledok 94:84? Potvrdenie toho, že výkony Lučenca sú stále ako na hojdačke. V ich prípade to všetko často závisí od toho, ako zvládnu rozbeh do zápasu. Svit má naproti tomu úspešný mesiac, v priebehu 17 dní zdolal postupne Levice, Spišskú Novú Ves a teraz aj Lučenec. Pod taktovkou dočasného hlavného trénera Róberta Ištvánika sa „zabetónoval“ na štvrtom mieste, sériou dobrých výsledkov postupne sťahuje manko práve na najlepšie ligové trio. Oproti ním ma na konte o dva zápasy menej.

„Toto víťazstvo nám dokazuje, že v tejto lige dokážeme zdolať každého. Všetko to vychádza z toho, aby sme hrali tvrdo a kolektívne v obrane,“ dodal na záver Green.

Highlighty zo zápasu Svit - Lučenec:

Foto: Daniel Faix