• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Bol to podobný scenár, ako v prvom tohtoročnom zápase play off v podaní Spišských Rytierov. Pomalší rozbeh, ale ideálny záver. V prvej finálovej bitke ťahali 38 minút za kratší koniec, ale 13 bodov v záverečných troch minútach ich napokon doviedlo k cennej a možno dôležitej výhre. „Novovešťania“ získali výhodu, po strede z nej pokojne môže byť majstrovský mečbal.

Ako tomu bolo na začiatku semifinálovej série so Svitom, tak aj proti Leviciam nezačali zverenci trénera Tea Hojča ideálne. Domáci basketbalisti ich predčili v energii, streľbe a nasadení, k tomu všetkému ich ťahali aj diváci. „Som veľmi rád, že som aspoň časť levických fanúšikov stretol. Veľmi pekne im ďakujem za privítanie, bral som to veľmi emotívne. V takejto forme som to ani nečakal, som im vďačný a mám ich veľmi rád. Ako vždy, pomohli svojmu tímu k takému začiatku a energii, o tom niet pochýb. My sme začali tak, ako keby sme boli zaskočení alebo prekvapení. Dúfam, že v druhom zápase budeme na to lepšie pripravení,“ prezradil na úvod tréner Spišiakov Teo Hojč.

V tretej štvrtine to s jeho hráčmi vyzeralo zle-nedobre, súper v podstate udával dianie na palubovke a zdanlivo to vyzeralo, že nemajú na ich hru nejaký úspešnejší recept. „Mali sme nejaké chybičky, pomáhali sme si zo slabšej strany, keď to nebolo potrebné. Chalani z Levíc dali aj ľahké koše spod koša. Prejdeme si to na videu, čo sme robili zle a tréner nás na to určite upozorní. Verím, že tým sa vyhneme a budeme pokračovať v tých dobrých veciach,“ zamyslel sa hosťujúci pivot Michal Baťka.

Lenže prišla záverečná štvrtina, ktorá by dala charakterizovať dosť jasne. Útočná fantázia a defenzívna paráda v podaní Rytierov. Čo to už naznačil úvod, ale ešte stále bolo manko výraznejšie. „Zdá sa mi, že sme išli krok po kroku. Snažil som sa prízvukovať, aby sme to nezabalili a hrali sme až do konca. V basketbale sa dejú rôzne veci, treba ísť do konca bez toho, aby bola hlava dole. Aj keď v niektorom momente to nevyzeralo nádejne, som preto rád, že chlapci zabojovali do konca,“ vyhlásil Hojč.

DSC 3935

Až prišli záverečné tri minúty, odštartovala to balkánska úderka Marko Stevanovič a Milan Nikolič, no Michalovi Baťkovi sa podarilo skresať rozdiel na jeden útok. „Nemyslím si (poz. moja strela), že bola kľúčová. Dotiahli sme sa na bod, v posledných dvoch-troch minútach bol rozdiel v dvoch košoch. Som rád, že tá strela pomohla k víťazstvu. Nemyslím si, že sme niečo zmenili. Začali sme dávať viac trojok, lepšie sa presadzovať. Už v tretej štvrtine sme dali cez 20 bodov, ale dostali sme ich cez 30, to bola tá chyba. Náš útok sme vyburcovali ešte na vyššiu úroveň, riadne sme zamakali v obrane. Určite to každé družstvo nakopne, keď ku koncu otočí zo 17-bodového manka a hlavne v takom zápase, ako je finále,“ povedal Baťka.

Trinásť bodov v rade neznamenalo len oživenie nádeje na víťazstvo, ale napokon aj úspešný obrat a zisk prvého finálového bodu v sérii. Ako videl rozhodujúce okamihy v štvrtej štvrtine Hojč? „Zmenilo sa možno to, že sme si začali trochu viac veriť. Nekomplikovali sme veci, keď bola otvorená strela, tak sme ju brali. Keď bol protiútok, tak sme do neho išli agresívne. Zjednodušili sme hru. Hlavné bolo, že sme zlepšili obranu. Začali sme hrať agresívnejšie, tvrdšie, múdrejšie, s tým sme otočili zápas,“ odpovedal tréner Rytierov.

DSC 3995

"Novovešťania" tak obrali súpera o dôležitú výhodu v tejto sérii a za stavu 1:0 sa dianie presúva na ich palubovku. Na nej môžu získať majstrovský mečbal a dostať Levice ešte pod väčší tlak. „Pokiaľ nevyhráme doma, tak to nebude nič znamenať. V Leviciach sme v tejto sezóne vyhrali, podarilo to však aj im u nás. Verím, že si dáme pozor na domácej palubovke, postrážime si to a budeme viesť po strede 2:0,“ uzatvoril Baťka.

Foto: Lukáš Droppan