• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Veľmi dramatické a vyrovnané to bolo aj v súboji Svitu s Prievidzou, dokonca hneď v úvodnom kole novej sezóny sme sa dočkali aj predĺženia. Hostia z hornej Nitry dlho viedli, dokonca aj o viac ako 10 bodov, ale „podtatranci“ v koncovke riadnej hracej časti a následnom predĺžení zabrali, vďaka čomu zostali po výsledku 91:89 oba body u nich.

Prievidza začala stretnutie oveľa lepšie, predsa len bolo vidieť, že dva zápasy v Alpsko-jadranskom pohári počas predchádzajúcich dní, priniesli zverencom trénera Maroša Helmecyho zisk potrebného herného rytmu. Domáci tím evidentne zaskočili, veď už v druhej štvrtine vyhrávali aj o 12 bodov a náskok si dokázali držať až do polovice tretej 10-minútovky.

„Myslím si, že sme bojovali až do konca. Loptu sme si neposúvali ideálne, z našich chýb v obrane sme im umožnili priveľké množstvo ľahkých striel. Po ťažkom týždni v Alpsko-jadranskom pohári je toto zápas, na ktorom môžeme stavať. Hrali sme oveľa lepšie, teraz je potrebné sa už len zlepšovať,“ prezradil s 34 bodmi najlepší strelec duelu, hosťujúci Christian Oshita.

Svit sa dosť veľa minút trápil, po veľmi dlhej dobe mal vo svojom domovskom stánku fanúšikov (ak nerátame prípravu) a možno práve to bol aj jeden z faktorov, ktorý sa podpísal na slabšom rozjazde Iskry. V druhom polčase to už bolo z ich strany oveľa lepšie, ale v nervóznej koncovke riadneho hracieho času, museli predsa len opäť zmazávať manko.

 DSC 5791

„Víťazný vstup do sezóny pre nás znamená veľmi veľa. Buduje sa tu zaujímavé družstvo, ktoré má veľké ambície, preto takéto zápasy na domácej palubovke musíme vyhrávať. Samozrejme, musíme zapracovať na mnohých veciach, napríklad herný prejav, ktorý nebol najlepší. Miestami bola naša hra veľmi kostrbatá. Na náš prvý zápas sme sa všetci tešili, boli sme aj netrpezliví, kedy to celé vypukne. Možno práve to nám zväzovalo ruky. Je pravda, že sme nemali najlepší začiatok, ale možno práve to rozhodlo, že zápas bol vyrovnaný do konca. Už v príprave sme viackrát ukázali, že sa vieme po prestávke nakopnúť a úplne otočiť duel. V šatni sme si povedali, že takto hrať nemôžeme a musíme mnohé veci zmeniť. Celkovo naša hra a prejav nevyzeral tak, ako sme mali natrénované a ako sme si povedali pred zápasom,“ zhodnotil dianie na palubovke domáci rozohrávač Adam Monček.

Prievidza mala viacero možností na to, aby „ukončila“ zápas a zlomila odpor súpera. To sa nepodarilo a po predĺžení, v ktorom dominovali legionári, im tak napokon zostal len bod za prehru. „Vedenie sme stratili v dôsledku našej nekoncentrácie a priveľkého množstva chýb v defenzíve, ktoré oni trestali. Čo sa týka mňa, tak mi to padalo a veril som si, preto som v koncovke zobral obe strely na seba, no napokon nepadli,“ uviedol Oshita.

 DSC 5816

Prvotnú dôležitú psychologickú vzpruhu na úvod novej sezóny tak získal Svit. „Predĺženie bolo veľmi vyrovnané. Myslím si, že rozhodlo to, že sme sa nezlomili, aj keď sme viackrát o pár bodov prehrávali. Rozhodla aj skúsenosť, ktorá bola na našej strane. Celkovo sme na konci ukázali, že sme výhru chceli viac,“ dodal Monček na záver.

Highlighty zo zápasu Svit - Prievidza:

Foto: Daniel Faix