• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Zápas Svitu s Interom Bratislava môže už teraz pokojne ašpirovať na jedno z najlepších stretnutí sezóny 2021/2022. Pod Tatrami videli totiž diváci všetko - emócie, nepravdepodobné scenáre, dve predĺženia a hlavne triumf domáceho tímu. Ten po výsledku 97:94 znamenal zároveň ukončenie trojzápasovej série prehier.

„Medvede“ nastúpili do duelu len v 8-člennej zostave. Iskre dlhodobo chýba skúsený Stanislav Baldovský, nedávno sa pridal na maródku Jakub Mokráň a opäť nebol k dispozícii ani Saša Avramovič. Ten sa napokon ukázal ako jeden z kľúčových elementov víťazstva Svitu. „Verím, že to bol nejaký bod zlomu pre náš tím. Veľmi sme to potrebovali, tešíme sa z toho. Dúfam, že na to nadviažeme v ďalších zápasoch a budeme sa tímovo prezentovať takou hrou, ako v zápase s Interom. Bolo to ťažké, momentálne si to užívame,“ začal s hodnotením zápasu domáci kouč Róbert Ištvánik.

Tréner Svitu musel opustiť lavičku po dvoch technických chybách už počas tretej štvrtiny, v ďalšom priebehu sa zhostil taktovky práve Avramovič. Jeho spoluhráči dokázali otočiť nepriaznivý vývoj duel, ale v riadnom hracom čase nerozhodli. „Výsledok je pre nás sklamaním, ale myslím si, že po väčšinu času sme hrali dobre. Oba tímy bojovali, emócie sa k tomu pridali a zapojilo sa aj publikum. Chceli sme vyhrať, ale takýto zápas nám v dlhodobom meradle môže pomôcť. Musíme sa z neho poučiť,“ vyjadril sa rozohrávač Interu Trevor Blondin.

V predĺženiach mali navrch prevažne domáci, ale v prvom nadstavenom čase si nechali vystreliť vyrovnávaciu trojku 7 sekúnd do konca. Jej autorom bol Džiugas Slavinskas. Až v druhom predĺžení sa podarilo zlomiť húževnatý odpor Interu. „Dvakrát sme mali víťazstvo na dosah, trošku sme zahaprovali v koncovkách. Dostali sme v úplnom závere trojku. Oddreli sme si to ako kone, doslova. Verím, že práve takéto víťazstvo nás však posilní,“ myslí si Ištvánik.

DSC 3329 

Koncovka už bola o tom, kto ukáže väčšiu vôľu po výhre. Na strane Svitu chýbal vyfaulovaný Ian Kinard, štyri fauly mal na konte A.J. Walton. U hostí sa vyfauloval Blondin, obaja bratia Malovcovci a 4 fauly mal Jure Zubac a Džiugas Slavinskas. „Do zápasu sme ich vrátili vďaka obrane a doskakovaniu. Do budúcna si musíme udržať celý čas energiu a intenzitu hry. V predĺžení nám už chýbali niektorí hráči zo základnej časti, ale treba uznať, že súper premenil aj ťažké strely. Myslím si však, že sme bojovali až do konca,“ vyhlásil Blondin.

Mimoriadne výkony predviedli na domácej strane Ty Walker a A.J. Walton. Obaja sú druhýkrát v kariére spoluhráčmi, spolu si zahrali už v poľskom Košaline. Prvý menovaný pomohol k výhre 16 bodmi, 19 doskokmi a 7 blokmi. Rozohrávač Svitu to podporil 30 bodmi, 6 doskokmi, 15 asistenciami. „Čo môžeme čakať od A.J-a, to vieme. Extrémne dobrá obrana, distribuovanie lopty a prieniky. Čo sa týka Walkera, tak konečne ukázal, čo v ňom je, ale musí to potvrdzovať v ďalších zápasoch, aby sme sa na neho mohli spoľahnúť. Bude to trvať dlhšie, ale verím tomu, že tento zápas ho naštartoval natoľko, aby neskôr ukázal, akým prínosom pre tento tím môže byť,“ povedal tréner Svitu.

DSC 3333

Jeho tímu sa podarilo ukončiť trojzápasovú šnúru prehier a druhýkrát v sezóne uspieť v predĺžení. V sobotu večer to navyše dokázal bez tria opôr a tiež bez trénera, ktorý musel sledovať dramatickú koncovku v pozícii diváka. „V prvom rade, verím, že sme sa naštartovali k lepším výkonom. Hráme teraz vo veľmi úzkej rotácii. Keď sa nám vrátia ďalší chalani, Baldovský a Mokráň, tak verím, že budeme predvádzať ešte lepší basketbal v obrane. Hoci máme sem-tam problémy, potrebujeme ešte vycibriť útok, viac si posúvať loptu. Verím, že budeme každému tímu konkurencieschopní,“ dodal na záver tréner Iskry.

Highlighty zo zápasu Svit - Inter Bratislava:

Foto: Daniel Faix