• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Prvýkrát od konca mája, kedy proti sebe nastúpili vo finále, sa stretli. Bolo jasné, že v zápase Spišských Rytierov s Patriotmi Levice bude o náboj postarané, navyše sa hralo o čelo tabuľky. Lepšie tento ostro sledovaný duel zvládli hostia, aj keď v závere mohli o víťazstvo ľahko prísť.

Ale poďme po poriadku, od začiatku sa mohli diváci kochať ofenzívnym basketbalom. Kvalita stretnutia bola evidentná, postupom času začali mať mierne navrch hráči Levíc. Už v druhej časti si vypracovali dvojciferný náskok a nechávali tak zabudnúť na nezdar proti Interu Bratislava, ktorý ukončil ich víťaznú sériu.

„Určite sme trochu cítili, že im chceme oplatiť finále, ale na druhej strane, je iba začiatok sezóny a dôležité bude zdolať ich v play off. Do zápasu sme vstúpili dobre, prvý polčas sme hrali dobrý tímový basketbal a dali sme 50 bodov,“ načal pozápasové hodnotenie hosťujúci pivot Boris Bojanovský.

Spišiaci odohrali duel v 7-člennej rotácii a dlho to vyzeralo, že nemajú recept na hru súpera. V druhom polčase v jednom momente prehrávali aj o 16 bodov, ale ako sa opäť raz ukázalo, ukázali svoju nezlomnosť. Krok po kroku manko sťahovali a oživovali nádej na víťazstvo.

„Všetko sa odvíjalo od prvého polčasu, kedy sme hrali veľmi zle v obrane. Dostali sme 50 bodov. Nehrali sme agresívne, od Levíc sme dostali priveľa ľahkých bodov. Myslím si, že to bol fyzický zápas, na ktorý sme v prvom polčase nedokázali odpovedať. Potom sme ukázali, že tiež vieme tak hrať, ale už bolo neskoro,“ vyjadril sa domáci Marko Stevanovič.

8 

Úradujúci majster predsa len ukázal, prečo pozbieral v predchádzajúcom ročníku obe trofeje. V závere predviedol dokonalú stíhaciu jazdu, 23 sekúnd pred koncom dokázal stiahnuť na rozdiel jediného bodu (73:74) a v záverečných sekundách mal dokonca možnosť na vyrovnanie. Patrioti sa tak opäť nevyhli chvíľkovému zaváhaniu, ktoré ich mohlo stáť výhru (76:73).

„Dokázali sme udržať výhru, čo sa cení, ale v druhom polčase sme hrali nepresvedčivo a skoro sa nám to vypomstilo. Musíme si v druhom polčase lepšie kontrolovať náskok, aby sme sa v budúcnosti vyhli takejto dráme. Sme veľmi radi, že sme po zaváhaní s Interom naspäť na víťaznej vlne. Snáď nám výhra pomôže po psychickej stránke, aby sme sa vrátili k dominantným výkonom, ktoré sme predviedli pred zápasom s Interom,“ povedal Bojanovský.

Rytieri tak nevyužili možnosť poskočiť na priebežné prvé miesto v Niké SBL, namiesto toho prvýkrát v sezóne boli ich domáce hradby pokorené. Zverenci trénera Štefana Sviteka boli doteraz majstrami tesných koncoviek, proti Leviciam ju však nedotiahli do želaného konca.

„Prehra nám ukázala, že musíme byť koncentrovaní od prvej do poslednej minúty a hrať na 100 percent. Nemôžeme skloniť hlavy, ale ďalej pracovať,“ dodal na záver Stevanovič.

Highlighty zo zápasu Rytieri - Patrioti:

Foto: Barbora Klorusová