• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Z tabuľkového pohľadu to bol jednoznačný ťahák 5. kola Niké SBL. Spišskí Rytieri a Patrioti Levice hrali o to, či bude mať liga rovnakého alebo nového lídra. Úradujúci majster premiérovo nastúpil v kompletnom zložení a svoje prvé miesto si zobrať nenechal, najmä po vydarenej druhej štvrtine a tímovom výkone si odvážal víťazstvo 94:78.

Domáci Spišiaci mali celý týždeň na prípravu, v Alpsko-jadranskom pohári mali tentoraz voľno. Na svojho nedávneho súpera v semifinále play off vybehli celkom dobre, najmä v úvode boli vo vedení. Lenže dvojité strelecké suchoty – najskôr v prvej štvrtine inkasovali 7 bodov v rade, neskôr dokonca 17 bodov za sebou.

„Začali sme celkom dobre, potom nám však trochu odišla koncentrácia, mali sme dosť strát. Nezachytili sme vstup do druhej štvrtiny, nehrali sme tak kolektívne, ako by to bolo potrebné. Naopak, Levice nám ukázali ako sa hrá tímovo. Musíme túto prehru zobrať ako nejaký návod na viac práce s tímom a tímovosťou. Určite si predstavujeme zápasy na domácej palubovke inak, ako bol tento duel s Levicami,“ zhodnotil zápas domáci kapitán Tomáš Mrviš.

Patriotom sa vrátil do zostavy na post rozohrávača Draško Kneževič a jeho prínos bol okamžite badateľný. Majster, prvýkrát v plnej sile, rozhodol duel v podstate priebehu pár minút, na ich ofenzívny nápor nemali Rytieri žiadnu dlhodobejšiu odpoveď.

„Druhá štvrtina ovplyvnila ďalší priebeh zápasu. Som rád, že sme sa dokázali bodovo odtrhnúť. Hrali sme solídne aj v obrane, tým sme si dokázali budovať náskok. Dokázali sme ho potom v priebehu zápasu kontrolovať až do konca. Mali sme dobrú energiu, aj úspešnosť striel spoza trojkového oblúka, čo nám vlialo sebavedomie do ďalšieho priebehu duelu,“ vyjadril sa tréner Levíc Michal Madzin.

24

Spišiaci sa snažili zdramatizovať ešte stretnutie, ale štvrté ligové víťazstvo za sebou už nepridali. Teraz majú pred sebou kľúčový týždeň v Alpsko-jadranskom pohári, ktorý môže v mnohom vyriešiť ich postupové ambície. V priebehu 48 hodín sa predstavia v chorvátskom Zaboku a slovinskej Rogaške.

„Čakajú nás teraz dva zápasy v Alpsko-jadranskom pohári na palubovkách súperov. Je to dobrá medzinárodná konfrontácia. Môže nám to dať do budúcnosti veľa. Sú to kvalitní súperi, je to trochu zmena. Môžeme sa aj viac zohrať v iných zápasoch ako je naša najvyššia súťaž. Budeme sa snažiť hrať čo najlepšie, uvidíme na čo to bude stačiť,“ uviedol Mrviš.

Aj na Patriotov čaká kľúčový duel, v Európskom pohári FIBA si o prvé víťazstvo zahrajú proti Opave. Vonkajší úspech a konečne kompletné družstvo môže byť tým správnym signálom do najbližších dní. „Boli by sme šťastní, keby sme mohli vyhrávať všetky zápasy. Všetko má nejakú svoju príčinu. Teraz som rád, že sme vyhrali v Spišskej Novej Vsi a dúfam, že nám to pomôže aj v ďalšom zápase v Opave v Európskom pohári FIBA. Mohlo by nám to dodať potrebného sebavedomia a pokoja, aby sme ďalšie stretnutie zvládli čo najlepšie,“ zamyslel sa Madzin.

Foto: Barbora Klorusová