• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Niečo vyše dvoch minút pred koncom to vyzeralo na komfortné a hlavne mimoriadne cenné víťazstvo Lučenca v Leviciach. Patrioti dokonali svoju stíhaciu jazdu takmer do úspešného konca, jedna strela ich delila v závere od vyrovnania. Pokus Mihu Lapornika si nenašiel cestu do koša, nová posila „pelikánov“ Tyrik Armstrong už postrážila koniec čakania na úspech. Repríza tohtoročného finále opäť raz z pohľadu diváka nesklamala.

Vicemajstrovskému Lučencu výrazne pomohla reprezentačná prestávka, po troch prehrách v rade bolo dostatok času na vyladenie hry a dôkladné zoznámenie sa s filozofiou trénera Nenada Miloševiča. Od úvodu sa jeho hráčom podarilo diktovať tempo zápasu a najmä strieľať s obrovskou úspešnosťou, ktorá sa na konci zastavila na skvelých 61 percentách.

„Od môjho príchodu, kedy som prišiel do Lučenca, sme v podstate mali letnú prípravu. Denne sme trénovali 4, 5, 6 hodín. Chalani v tomto smere ukázali charakter, ani jeden hráč nemal problém s takýmto rytmom a objemom tréningov. Myslím si, že sa nám to v tomto zápase vrátilo, proti najlepšiemu tímu súťaže. Verím tomu, že sme na dobrej ceste,“ vravel hosťujúci tréner po zápase.

Domácim sa na maródku pridala tesne pred úvodným rozskokom ďalšia opora zo základnej rotácie, okrem Draška Kneževiča nemohol zasiahnuť do hry ani Martin Bachan. Už od úvodu to nebola v podaní úradujúceho majstra hra, na ktorú sú fanúšikovia zvyknutí. Nedôrazná defenzíva, množstvo stratených lôpt a zahodených šancí. V jednej chvíli dokonca prehrával až o 24 bodov.

DSC 8044

„Urobili sme množstvo technických chýb, čo sa týka prešľapov atď. To všetko dalo Lučencu nové a nové útoky. Padlo mu všetko, čo vystrelilo a začal byť problém. Z veľkej časti sme svojou vlastnou robotou boli v tom probléme. Nedostali sme sa do našej hry. Verím, že sa z toho budeme vedieť poučiť,“ uviedol domáci kouč Michal Madzin.

Ako sme písali pri Tyrikovi Armstrongovi, tak americký rozohrávač bol v tomto stretnutí rozdielovým hráčom. Lučeneckému tímu dodal od úvodu potrebný impulz, k tomu sa pridala takmer neomylná streľba a levická defenzíva si s novou posilou „pelikánov“ dlho nevedela rady. „Tento tím nemal rozohrávača. U Tahja Eaddyho sme videli, že mu oveľa viac sedí byť zakončovateľom, ako organizátorom hry. Bez rozohrávača sa nedá hrať, je predĺženou rukou trénera a je ten, čo má cit pre hru. Dlho sme ho vyberali, v tomto zápase sa ukázal vo výbornom svetle. Verím, že môže hrať ešte na vyššej úrovni, potrebujeme ho zapracovávať do systému. Keď bude zohraný s tímom, tak som toho názoru, že budeme podávať ešte lepšie výkony,“ prezradil Miloševič.

DSC 8146

Armstrong sa napokon uviedol vo svojom debute 18 bodmi: „Bol to skvelý zápas. Mnoho som o súperovi nevedel, len to, že aktuálnym majstrom, takže som očakával náročnú bitku. Aj keď sme viedli o 20 bodov, tak sme nečakali, že to tak bude stále. Myslím si, že týmto úspechom sme ukázali, čoho sme reálne schopní. Teraz idem s novými chalanmi pracovať na tímovej chémii a aby nám to na palubovke spolu fungovalo ešte lepšie. Z tohto pohľadu to bol pre mňa skvelý prvý zápas.“

Z potenciálneho hladkého triumfu hostí sa napokon stala nečakaná dráma. V záverečnej časti sa domáci Patrioti nadýchli k obrovskému tlaku, popadalo im niekoľko ťažších striel a razom žila nádej na obrat. Ten sa mohol zlomiť 31 sekúnd pred koncom, Lapornik mal na rukách potenciálne vyrovnávajúcu strelu. Madzin vysvetlil dôvody zlepšenej hry svojho tímu: „Keď sme začali hrať s nejakou energiou a nasadením, tak sa trojkou možno uvoľnili ruky a padlo nám niečo naviac. Na domácej palubovke sme dostali veľmi veľa bodov, v ďalšom stretnutí musíme odviesť odlišnú robotu.“

DSC 8059

Lučenec zvládol nápor v posledných sekundách a najlepším možným spôsobom pretrhol šnúru prehier. Sám získal prvé vonkajšie víťazstvo v sezóne a zároveň ukončil úspešné ťaženie súpera. „Viem, čo robím. Nemal som pochybnosti o tom, že by výsledok neprišiel. Bolo to len otázkou času. Tak, ako sme po prehrách neboli moc smutní, tak teraz nemôžeme moc oslavovať. Čaká nás ešte veľké množstvo roboty. Verím, že toto víťazstvo im dodá sebavedomie, ktoré majú mať, pretože sú to dobrí hráči,“ vyhlásil Miloševič.

Patrioti sa naproti tomu musia rýchlo vzchopiť, už v utorok ich čaká kľúčový zápas v Európskom pohári FIBA proti cyperskému Keravnosu. Je táto prehra akými budíčkom pre tím po prestávke? „V žiadnom zápase sme nečakali, že súper sa zdolá sám, ale skôr je to práve naopak. V každom kole je to výzva čeliť pripraveným a nabudeným tímom. Hádam to bude potrebný budíček smerom k nasledujúcim zápasom, pretože dá sa prehrať, ale nemôže to vyzerať takto,“ dodal na záver Madzin.

Foto: Lukáš Droppan