• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tretie víťazstvo nad tímom Dragana Ristanoviča si v aktuálnej sezóne pripísali hráči Interu. Na palubovke Komárna sa im podarilo uspieť vďaka kompaktnému tímovému výkonu a víťazstvom ukončili domácu neporaziteľnosť majstra v aktuálnej sezóne.

Oproti predošlému zápasu mal vzájomný súboj týchto dvoch tímov úplne odlišný priebeh. Hráči Interu sa hneď od úvodu dostali do vedenia, ktoré až na niekoľko krátkych momentov nepustili z rúk. „Tu bol Inter od začiatku lepší. Hral s väčšou energiou, chuťou a od začiatku podobne ako my u nich, hrali oni u nás. My sme sa zo všetkých síl dotiahli na rozdiel dvoch bodov alebo aj na vyrovnaný stav, ale potom prišla séria chýb v obrane, ktorá im umožnila odskočiť na rozdiel 6 – 8 bodov. Tieto vlny prišli dva-tri krát, stratili sme množstvo energie, ku konci už viedli a keďže Inter je veľmi skúseným tímom, tak si to dokázal postrážiť. Mohli sme robiť čokoľvek, ale otočiť sa nám to nepodarilo. Najväčším problémom bolo naše veľké množstvo chýb v obrane,“ vyjadril sa po zápase najlepší strelec domácich Jan Kratochvíl. Naopak veľkú spokojnosť s konečným výsledkom a predvedeným výkonom vyjadril Martin Rančík: „Myslím si, že sme hrali celkom dobre. Prevažnú väčšinu stretnutia sme hrali kompaktne v obrane, oveľa lepšie sme kontrolovali obranné doskoky, čo bolo veľmi dôležité. Nedostávali druhé, tretie príležitosti na streľbu a v útoku miestami išla lopta veľmi krásne. Viacero hráčov dalo cez 10 bodov, čo je veľmi dôležité. Celkovo to bol výborný kolektívny výkon.“

Žlto-čierni aj napriek užšej rotácii hráčov ukázali nesmiernu kvalitu a vyrovnanosť vo svojom tíme. V momentoch, keď sa na začiatku záverečnej štvrtiny podarilo lodiarom vyrovnať, tak sa vždy v družstve Ľubomíra Urbana našiel niekto, kto strelecky potiahol tím. „Musím vyzdvihnúť Jara Musila, „Mrva“ a „Buliho“ (Tomáša Mrviša a Gorana Bulatoviča, poz. redaktora). Každý jeden, ktorý sa podieľal na zápase, tak tomu tímu pomohol a posunul ho ďalej, čo je veľmi, veľmi dôležité. Som nadmieru spokojný s tímovým výkonom,“ nešetril chválou starší z bratskej dvojice Rančíkovcov. Čo chýbalo Komárnu podľa ich pivota k tomu, aby dokázali zvrátiť zápas na svoju stranu? „Možno trocha šťastia pri niektorých strelách a rozhodnutiach, mohli sme zachovať chladnejšiu hlavu a kľud. Niekedy to každý chcel aj priveľmi rýchlo a nakoniec nebolo z toho nič.“

Zverencom Dragana Ristanoviča zväzovala okrem problémom s faulami aj absencia Mareka Kozlíka v zostave. „Niektoré fauly musia byť taktické, aby sa zastavil rýchly protiútok. Niektoré síce nemuseli byť, ale boli pískané. Patrí to k tomu basketbalu, pokiaľ chcete hrať trochu agresívnejšie v obrane, tak tie fauly proste prichádzajú. Niektorí hráči to bohužiaľ pochytali rýchlo, tak sa to potom podľa toho odvíjalo. Marek je výborný obranca. Veľa lôpt získa, veľa zachráni, niektoré pri tom nie sú ani vidieť. V tej obrane veľmi chýbal,“ zamyslel sa komárňanský pivot.

Víťazstvo Interu má oveľa väčšiu cenu, keďže v druhom polčase bojoval s evidentným sebazaprením Martin Rančík. Prečo sa nakoniec rozhodol odohrať duel a nesadnúť si na lavičku? „Bolo dôležité, aby chalani videli, že bojujem aj ja sám so sebou pre dobro tímu. Niekedy je to treba, aby sa dosiahlo nejaké víťazstvo. Veľa som toho neurobil, ale po tej morálne stránke si myslím, že to bolo dôležité vidieť, aby ma videli s nimi bojovať na ihrisku,“ povedal autor 16 bodov, 8 doskokov, 3 asistencií a 2 blokov. Pre Komárno to bola piata prehra z posledných šiestich zápasov. Šancu dostať sa späť na víťaznú vlnu bude mať úradujúci majster už zajtra, v domácom prostredí vyzvú možno už aj so staronovou posilou Svit. „Potrebujeme určite vyhrať. Veril som, že to proti Interu zvládneme, ale nepodarilo sa. Ďalší zápas musíme jednoznačne vyhrať, aby sme sa ukľudnili a vrátili sa na tú vlnu. Verím, že to príde a vrátia sa to. Taký je šport, taký je basketbal, raz sa vyhráva, raz sa prehráva,“ uviedol na záver Kratochvíl.

Reč čísel: Ako povedal Martin Rančík, veľký rozdiel bol na obrannom doskoku, Inter mal v tomto ukazovateli o desať doskočených lôpt viac. Lepšie sa darilo hosťom spoza trojkového oblúka, žlto-čierni zaznamenali deväť úspešných trojok, na druhej strane Komárno premenilo iba päť pokusov. Domácim sa nedarilo ani z hranice trestných hodov, zahodili až 9 hodov, naproti tomu bratislavský celok premenil 22 z 25 pokusov.

FOTO: KAROL SCHOLTZ