• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Vyjadrenia, že vo Svite sa pracuje krok po kroku, od zápasu k zápasu, sa postupne ukazujú. Po možno nevýraznom začiatku, sa Iskra zlepšuje a január ju zastihol zatiaľ v najlepšej fazóne. Z Lučenca si nielen vďaka Kayovi Goncalvesovi odnášali cenné a jubilejné 10. víťazstvo, ale aj postup na tretie miesto v tabuľke.

V ARENE to bolo o dvoch rôznych polčasov, v tom prvom dominovali basketbalisti Lučenca, keď ich vedenie atakovalo dvojcifernú hranicu. Problémom bolo, že sa ho nepodarilo stabilne držať. „Prvý polčas bol vyrovnaný, hralo sa z jednej strany na druhú. Dohodli sme sa na niektorých veciach, ale myslím si, že sa nám ich nedarilo plniť, hlavne čo sa týka defenzívy. Cez polčas sme si pripomenuli, ktoré veci musíme robiť pre to, aby sme boli úspešní, čo sa síce čiastočne zmenilo, ale bohužiaľ, iba v podobe chvíľkových momentov,“ načrtol priebeh stretnutia domáci Juraj Láštic.

Svit začal sebavedomo, ale do polčasovej prestávky musel sťahovať manko svojho tabuľkového suseda. V druhom polčase mal navrch, viedol po takmer celý čas, ale zbytočne a nie prvýkrát si skomplikoval cestu za výhrou. Veľmi si pomáhal najmä pod košom, kde už tradične úradovala dvojica Hayden Koval a Kayo Goncalves.

„Ako sme očakávali, bol to ťažký zápas. Lučenec hrá doma dobre. V prvom polčase bola našim hlavným problémom defenzíva, v prvej štvrtine sme inkasovali 27 bodov. Ofenzívne to bolo fajn. Cez prestávku nám tréner povedal, že ak chceme vyhrať, tak to musí byť o zlepšenej obrane. Ako tím sme sa zomkli a v druhom polčase to bolo lepšie,“ vyjadril sa Goncalves.

DSC 8597

Krátke bodové mlčanie hostí bolo domácimi hráčmi okamžite potrestané. Do poslednej minúty sa išlo za vyrovnaného stavu a vždy to bolo o tom, že druhá strana dokázala odpovedať na kôš súpera. „Z môjho pohľadu rozhodla obrana a komunikácia v nej. Aj keď bol koniec zápasu naozaj iba o jednej strele, dôležité sú vždy veci, ktoré sa dejú počas celého stretnutia, pretože basketbal je hlavne o detailoch,“ myslí si Láštic.

Rozhodujúci okamih sa udial 6 sekúnd pred koncom, povestným katom bol brazílsky krídelník. Ten odohral jeden z najlepších zápasov v drese Svitu, v štatistikách mu svietilo 32 bodov, vrátane víťazného pokusu a 10 doskokov. „Bolo to tak nakreslené, ale vlastne v rovnakom okamihu aj nie. Ja a T.J. Atwood sme očným kontaktom pochopili, že máme zahrať pick-n-roll. Vedel som, že budem mať voľnú strelu alebo dobrú pozíciu proti ich pivotovi. Celý čas ma správne hľadal, takže keď mi prihral, bol som pripravený,“ povedal Goncalves.

DSC 4973

Výsledkom je prehra 86:89 pre Lučenca a zosun až na šieste miesto v tabuľke. Po chvíľkovo lepšom období zase raz na „pelikánov“ dopadol menší útlm. „Myslím si, že máme problém byť konzistentní, či už počas zápasu, ale aj v rozdielnych stretnutiach. Musíme ísť od zápasu k zápasu, makať na tréningoch a zlepšovať sa zo dňa na deň,“ vyhlásil krídelník Lučenca.

Svit sa paradoxne naštartoval neúspešným obratom v Leviciach, následne si poradil s Prievidzou a teraz zvládol uspieť v Lučenci. „Veľké víťazstvo pre nás. Do poslednej štvrtiny základnej časti ideme z tretieho miesta. Mimo Spišskej Novej Vsi a Levice, ktoré majú oproti ostatným náskok, je stred tabuľky vyrovnaný. Všetko je to o jednej-dvoch výhrach, preto je fajn dostať sa na tretie miesto,“ zamyslel sa Goncalves.

Foto: Daniel Faix, Lukáš Droppan