• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tradične špeciálny náboj má krajské derby medzi Nitrou a Levicami, čo sa potvrdilo aj v stredajšom zápase 28. kola, v ktorom zverenci Petra Semana neboli ďaleko od senzačného víťazstva nad svojim tradičným rivalom.

Tabuľkové postavenie pred zápasom robilo z Patriotov veľkého favorita, ale dva body sa pod Zoborom ľahko rozhodne nerodili. „Nebol to vôbec ľahký zápas, my sme totiž nevstúpili na palubovku s dostatočnou intenzitou a snahou, čo Nitra využila. V druhom polčase sme sa zlepšili a trochu sme im v závere odskočili, ale klobúk dole pred Nitrou, hrali veľmi dobre,“ povedal k zápasu rozohrávač Levíc Jeremy Granger. Nitrania aj napriek absencii podkošového dua Pejovic a Štefek dokázali nájsť účinný recept na súpera, vďaka čomu do polčasu držali krok, keď prehrávali iba rozdielom 8 bodov. „Vedeli sme, že nezasiahnu do hry. Trochu sme pomenili rotáciu a Tomáš Ábel pomáhal na pozícii štvorky. Striedali sme zónovú a osobnú obranu, keďže sme na ihrisku boli často nízka zostava. Mohli sme si preberať hráčov medzi sebou,“ uviedol k stredajšiemu zápasu Juraj Šimončík.

Po prestávke odskočili Patrioti aj na komfortných 18 bodov, ale v druhej minúte záverečnej štvrtiny to bolo len o štyri body v prospech hostí. „Nepovedal by som, že nás prekvapili. Čakali sme, že to budeme mať náročné, ale myslím si, že nás trochu prehrali. Niekoľko ich hráčov dalo dôležité strely, čím nás dostali trochu pod tlak, ale nebolo to prekvapujúce, keďže každý tím hrá doma s väčším nasadením. V závere sme zvýšili intenzitu v obrane, čo viedlo k bodom z protiútoku. Tiež sme hrali vyrovnanejšie a pokojnejšie, čo nám otvorilo priestor na šance v útoku,“ zamyslel sa Granger. Len dva koše delili Nitru od vyrovnania, ale zverenci Petra Semana doplatili na úzku rotáciu, čo potvrdzujú aj slová ich pivota Juraja Šimončíka: „Cítili sme únavu, spravili sme pár chýb v obrane a nedokázali sme už s Levicami držať krok.“ Levičania vďaka tomuto faktu vyhrali 96:79, ale v závere sa tlieskalo obom tímom.

Najlepší výkon v domácom drese od svojho príchodu predviedol práve Šimončík, autor 19 bodov, 10 doskokov, 3 asistencií, rovnakého počtu ziskov a 4 blokov. „Je to výsledok každodennej roboty. Spoluhráči mi dobre posúvali loptu pod kôš po pick-n-rolle, plus mi padli nejaké strely. Určite ma výkon potešil, ale stále tam boli rezervy,“ triezvo hodnotil svoj výkon nitriansky pivot. Šance sa chopil aj hosťujúci Granger, ktorý si zapísal len druhý štart v základnej päťke, ale 17 bodmi si vytvoril strelecké maximum v levickom drese. „Nebolo to o nejakej špeciálnej motivácii. Myslím si, že tréner vie, čoho som schopný. Bol som šťastný, že som prispel k víťazstvu,“ povedal na záver rozohrávač Patriotov.

Reč čísel: Tento zápas asi najjasnejšie vyjadruje jedno číslo – 64. Presne toľko bodov dali Levičania spod koša, aj vďaka absencii Pejovica so Štefekom. Naproti tomu Nitrania dali v tomto území o 40 bodov menej.

FOTO: LUKÁŠ DROPPAN A RASTISLAV BÚGEL