• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Úradujúci majster z Prievidze predviedol v doterajších štvrťfinálových stretnutiach najdominantnejší výkon. Doma proti Svitu si pripísal na svoje konto hladký triumf 90:67.

Zverenci trénera Miljana Čuroviča nenechali nič na pochybách, už po prvej štvrtine viedli komfortným 15-bodovým náskokom, ktorý do polčasovej prestávke navýšili o ďalších sedem bodov. "Výborné víťazstvo kolektívu. Každý hral sústredene a po väčšinu času odvádzal svoju robotu. Myslím si, že vedenie v zápase prišlo vďaka našej energie a dodržiavaniu taktických pokynov trénera. Dobre sme sa pripravili a plnili jeho pokyny. Myslím si, že najdôležitejšie bolo, že každý plnil svoju úlohu - strelci strieľali, obrancovia bránili a rozohrávači dirigovali hru. Naša domáca palubovka je tiež silnou zbraňou," zhodnotil zápas rozohrávač Prievidze Omar Krayem. 

Aj napriek výraznej prehre o 23 bodov, predviedli hráči Svitu hlavne v druhom polčase dobrý výkon, túto časť hry prehrali len rozdielom jediného bodu. "Určite sme si nepredstavovali takýto konečný výsledok. Treba byť úprimný a povedať, že Prievidza bola od nás lepšia v takmer všetkých herných ukazovateľoch. Zaslúžene vyhrala takýmto rozdielom. Ak dovolíte tak kvalitnému tímu, ako je Prievidza, odísť v úvodných piatich minútach na stav 3:15, tak sa to už potom ťažko doháňa," vyjadril sa krídelník Svitu Saša Jankovič. "Podtatrancom" odišla v zápase tradičná zbraň - streľba za tri body. Domáci premenili 11 pokusov pri 39% úspešnosti, Svit dal len tri trojky pri úspešnosti 15%. "Musíme si pozrieť zápas, rozanalyzovať ho a skúsiť odstrániť chyby, aby sa už neopakovali. Trojková streľba nám nevychádzala, bývajú aj také dni. Dovolili sme však dať Prievidzi ľahké koše z protiútokov, priemieňali tiež veľa otvorených striel. Keď sa dostali do 20-bodového vedenia, tak ho skúsene udržiavali. To už bolo po zápase," dodal krídelník Iskry.

Séria sa za stavu 1:0 pre Prievidzu teraz presúva pod Tatry, kde počas základnej časti pohorelo už viacero top favoritov, vrátane Prievidze. "V domácom zápase musíme v prvom rade zvýšiť nasadenosť a bojovnosť. Je to play off. Celú sezónu makáme kvôli tejto časti, preto treba hrať tvrdšie, ale aj rozumnejšie. Verím, že to bude úplne iný zápas ako tento. S podporou našich výborných fanúšikov, ktorí aj v Prievidzi urobili skvelú atmosféru ukážeme, čo v nás je a sériu vyrovnáme na 1:1," uzatvoril hodnotenie Jankovič. Pre Prievidzu bude podľa Krayema kľúčové nadviazať na sobotňajšie víťazstvo: "Musíme hrať s rovnakým nasadením a energiou ako doma. Vieme, že doma hrajú veľmi dobre. Nemôžeme preto spanikáriť, ak premenia niektoré strely. Je dôležité hrať celých 40 minút."

Čo ukázal zápas: V prvom rade výrazne lepšiu úspešnosť streľby za tri body - 39% na strane Prievidze versus 15% u hráčov Svitu. Domáci si tiež vypýtali o 14 trestných hodov viac, ale dosť z nich aj zahodili. Do druhého zápasu si však musia dávať Prievidžania pozor pod košom, Svit zaznamenal v tomto priestore o dvanásť bodov viac.

Foto: Vladimír Králik