• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Úradujúci majster BC Prievidza stále živí nádej na obhajobu titulu, nebezpečnému Svitu nedal šancu ani do tretice, doma nad „podtatrancami“ zvíťazil v tretom štvrťfinálovom zápase jednoznačne 102:76.

Basketbalisti Svitu prekvapili domácu Prievidzu iba v úvode sobotňajšieho zápasu, keďže vyhrali prvú štvrtinu 20:18. V druhej však domáci predviedli svoju výbornú formu a polčas napokon vyhrali o 15 bodov. Prievidžania nadviazali na prvé stretnutie, v ktorom vyhrali nad Svitom o 23 bodov, teraz bol rozdiel ešte o 3 body vyšší. „Výsledky hovoria o tom, že táto séria bola ľahká, ale nebolo to tak. Svit je veľmi dobrým mužstvom, bol na nás dobre pripravený a chcel sa vytiahnuť. Počas celej série sme hrali veľmi dobre, naša hra bola organizovaná a disciplinovaná. Vďaka tomu sa dá povedať, že sme si zaslúžili postup. Po prvej štvrtine sme v sobotu začali hrať lepšie, spresnili sme streľbu, v obrane nám vychádzalo viac vecí, dostali sme sa do rytmu a potom sa nám už darilo. Ukázali sme svoju silu a v druhom polčase sme si už vedenie postrážili,“ hodnotil po zápase domáci krídelník Marko Batina.

„Podtatrancov“ sme pasovali pred začiatkom vyraďovacej časti do pozície „čierneho koňa“ play off, ale Prievidza bola vo všetkých dueloch nad ich sily. „Prehrali sme najvyšším rozdielom z celej série, ale podľa môjho názoru sme podali najlepší výkon v celom štvrťfinále. Prvú štvrtinu sme vyhrali najmä kvôli tomu, že sme hrali uvoľnene a dokázali sme presne strieľať. V druhej štvrtine však Prievidza zabrala a vývoj zápasu otočila. V tretej desaťminútovke sme ešte držali so súperom krok, ale náskok sa nám už nepodarilo zmazať,“ hovoril po stretnutí hosťujúci kapitán Saša Jankovič.

Kľúčovým momentom série bola stredajšia domáca prehra Svitu o 17 bodov. Na palubovke Prievidze sa Iskre predsa len presadzovalo náročnejšie. „Určite sme chceli doma vyhrať, čím by sme to trochu zdramatizovali. Všeobecne si myslím, že sme mali trochu smoly, pretože sme do play off dostali práve Prievidzu. Hrajú vo vynikajúcej forme, majú veľa sebavedomia, padajú im aj ťažké strely, pre mňa sú vážnym kandidátom na titul,“ pochválil hru štvrťfinálového súpera Jankovič.

Prievidza rovnako ako Inter postúpila zo štvrťfinále po troch zápasoch. Obe družstvá, ktoré si zmerajú sily v semifinálovej sérii, tak budú mať na prípravu celý týždeň. „Teší nás, že sa séria so Svitom skončila v najkratšom možnom čase. Máme týždeň na to, aby sme zdokonalili svoj systém hry. Pripravíme sa na Inter, bude to veľmi zaujímavé meranie síl a dúfam, že budeme pokračovať v kvalitných výkonoch, ktoré teraz podávame. Ideme sa snažiť odohrať dobrú sériu,“ vyhlásil Batina.

Čo ukázal zápas: Prievidza nenechala nikoho na pochybách, že je veľkým kandidátom na titul. S nebezpečným Svitom si poradila v najkratšom možnom čase. Zaujala 52% úspešnosť streľby domáceho tímu za tri body. Prievidžania zaznamenali 13 trojok, Svit však nezaostal za súperom aj napriek konečnému výsledku.

Highlighty zo zápasu Prievidza - Svit:

Foto: Vladimír Králik