• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Asi málokto čakal, že by Žilinčania v oklieštenej zostave mohli uspieť v Komárne. Vicemajster ani nepripustil zaváhanie pred svojim publikom, nováčika zdolal 102:72. V samotnom zápase zaujal jeden nečakaný návrat a jedno pozitívne športové gesto.

Žilina prišla citeľná oslabená, na súpiske figurovalo len deväť mien. Podľa toho sa aj duel vyvíjal, hralo sa vo vysokom tempe a viac-menej bez obrán. Tento priebeh samozrejme vyhovoval domácim, keď bolo treba, tak zapli na vyššie obrátky a bez väčších problémov si kontrolovali duel. „Dá sa povedať, že z našej strany to bola povinná jazda, keďže im chýbali traja kľúčoví hráči. Víťazstvo sa samozrejme počíta, ale chceli sme brániť a pripraviť na ďalšie zápasy, ktoré nás čakajú. Čaká nás vonkajší duel proti Košiciam, Děčínu a Spišskej Novej Vsi. Som rád, že sme vyhrali, ale stále ešte treba pracovať na obrane, lebo 72 bodov je dosť. Je tiež dobré, že sa dostali všetci do zápasu a minutáž sa rozložila,“ vyjadril sa pivot Komárna Jozef Vojtek.

Nováčik ukázal niektoré pekné momenty, ale aj vzhľadom na úzku rotáciu držal so súperom krok hlavne v prvom polčase. Vo svojom druhom zápase za Žilinu dala 22 bodov nová posila tímu Bobby Brown, ale ani ona nezabránila prehre tímu. „Prišli sme v oklieštenej zostave, mnoho hráčov nám z rôznych dôvodov chýbalo. Celkovo sa do duelu zapojila len osmička basketbalistov. Bolo vidieť, že niektorí nemajú také skúsenosti so zápasmi v lige. V defenzíve to nebolo z našej strany dobré, zle sme komunikovali, čo sa ukázalo aj na konečnom výsledku. Je však priestor na zlepšenie, ale musíme si ako tím nad tým sadnúť a hovoriť o tom. Verím, že návrat Američanov nám prispeje k tomu, aby sa veci zlepšili. Pokiaľ tu však nie sú, tak musíme sami prísť na to, ako sa zlepšiť,“ nachádzal Brown pozitíva.

Pre Komárno sa skončila štvorzápasová séria domácich stretnutí. Zverencom trénera Miloša Šporara sa podarilo uspieť v troch prípadoch, mrzieť ich však môže prehra so Svitom. V tabuľke sú aktuálne na šiestom mieste, ale na dostrel je štvrtá pozícia, ktorú okupuje momentálne Prievidza. „Trochu nás mrzí zápas so Svitom, prehrali sme totiž u nich, ale aj u nás. To nás hnevá, ale dúfam, že im to ešte vrátime. Progres tam však určite je, postupne napredujeme od momentu, ako k nám nový tréner prišiel,“ myslí si Vojtek.

 

Nečakaný návrat Šošku

Vo veku 39 rokov sa po viac ako dvojročnej odmlke opäť objavil v najvyššej súťaži a na palubovke bývalý slovenský reprezentant a momentálne generálny manažér Žiliny Ondrej Šoška. K tomuto nečakanému návratu ho donútili absencie v tíme, preto neváhal a navliekol si bielo-červený dres na seba. „Bandy“ sa symbolicky vrátil tam, kde strávil dve sezóny (2012/2013 a 2013/2014). S Komárnom sa počas tohto obdobia radoval zo zisku striebra a Slovenského pohára. Fanúšikovia na neho nezabudli, už pri predstavovačke a tiež počas duelu sa dočkal veľmi príjemného prijatia od publika.

„V Komárne to bolo trochu ľahšie, pretože som tu hrával. Celkom ma potešilo vybehnúť na chvíľu na palubovku. Myslel som, že vybehnem na minútku alebo dve na palubovku. Situácia však bola u nás dosť kritická, sme bez troch Američanov, traja hráči boli chorí, respektíve zranení. Chýbali nám aj juniori, ktorí boli na zápase vo Svite. Celkovo nám chýbala osmička hráčov. Veľmi ma potešilo prijatie publika. Keby som trochu viac potrénoval, tak by som sa cítil ešte na to, aby som si opäť zahral na tejto úrovni,“ zhodnotil svoj návrat Šoška. V zápase odohral viac ako 12 minút, do štatistík mu pribudli štyri body, štyri doskoky a po jednej asistencii a zisku.

Gesto Stojanova

O druhý pozitívny moment duelu sa postaral domáci krídelník Ladislav Stojanov. Ten neváhal požičať žilinskému hráčovi Viliamovi Kosovi svoje tenisky, aby s nimi mohol zasiahnuť do zápasu. To sa napokon nestalo, ale toto gesto ocenil aj PR manažér Žiliny Ján Závodný: „Sme veľmi radi, že sa nájdu takí hráči v lige, ako v Komárne Laci Stojanov. Aj napriek rivalite a túžbe po víťazstve, sa dokáže zachovať športovo a hlavne prajne voči súperovi. V zápase pomohol tak, že požičal nášmu hráčovi náhradné tenisky, aby mohol hrať. Takéto gesto si nesmierne vážime a chceme sa mu poďakovať.“

Highlighty zo zápasu Komárno – Žilina:

Foto: Karol Scholtz