• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Druhá cesta do hlavného mesta v krátkom čase dopadla pre Svit úspešne, víťazstvom 98:89 nad Karlovkou si poistili priebežné piate miesto v tabuľke.

Zápas priniesol zaujímajú zápletku, „medvede“ viedli už po 150 sekundách 7:2. „Vysokoškoláci“ kontrolovali streľbou za tri body, ktorá napokon znamenala po prvej štvrtine remízový stav 22:22. Podobný scenár sa opakoval aj v druhej časti, lenže Svit nepripustil stiahnutie svojho vedenia. Minútu pred polčasovou prestávkou viedol 49:38, napokon išiel do šatne za stavu 53:42.

„Už pred zápasom som povedal, že sa v tejto hale hrá špecificky. Každé stretnutie s Karlovkou je však náročné, či už doma alebo vonku. Myslím si, že sme v prvom polčase hrali lepšie, ako v druhom. Práve v tejto časti sme viackrát stratili koncentráciu, nechali sme voľných strelcov na trojke, čo Karlovka využila. V závere sme sa však skoncentrovali, dali sme dôležité strely, premenili sme trestné hody a zakončili sme zápas víťazstvom. Chcel by som pogratulovať svojim spoluhráčom a tiež aj Karlovke,“ vyjadril sa k súboju najlepší strelec stretnutia Saša Avramovič.

Po prestávke sa karta obrátila, Karlovka sa pustila do stíhacej jazdy, postupne sa bod po bode blížila k vyrovnaniu stavu. K vyrovnaniu prišlo v samotnom závere, Hlivák dvoma trestnými hodmi upravoval na 73:73. Domáci basketbalisti ťažili v tejto fáze z rozkúskovanej hry, tímy totiž pridali na tvrdosti a bojovnosti. Nechýbali nešportové fauly a tiež aj nečakaná strata na strane hostí. Po dvoch technických chybách v priebehu pár sekúnd musel ísť do šatne krídelník Iskry Pavol Lošonský.

„Išli sme do zápasu s tým, že chceme zvíťaziť na domácej palubovke proti húževnatému Svitu. Majú veľmi dobré mužstvo, hrajú dosť skúsene a využívajú sme dobré vlastnosti vo vlastný prospech. Začali sme celkom koncentrovane, bolo to vyrovnané. Pred polčasom nám trochu ušli, ale v šatni sme si povedali, čo musíme do druhého polčasu zlepšiť. V tretej štvrtine sa nám to podarilo, na konci sa nám podarilo zrovnať skóre. V štvrtej štvrtine rozhodli skúsenosti, my sme nezvládli našimi vlastnými chybami a nezodpovednosťou,“ povedal domáci Dávid Abrhám.

Na niekoľko krátkych momentov sa Karlovka dostala psychicky na koňa, v nesprávnom momente im však prestalo padať. Na druhej strane, Svit sa prebudil v správnom momente, výrazným ťahúňom bol Avramovič. „Mávame s tým problém, keď získame vedenie, tak sa ako keby zľakneme, že môžeme vyhrať. Vypálilo to napokon v náš neprospech. Mali sme to hrať možno viac spod koša, ako strieľať, ale nevyšlo nám to,“ dodal Abrhám.

Aj s užšou rotáciou, bez vylúčeného Lošonského a napoly zraneného Galatu dokráčali „podtatranci“ k veľmi cenným dvom bodom. Za vyrovnaného stavu 83:83 totiž v priebehu necelých dvoch minút Avramovič zaznamenal osem bodov v rade. Celkovo ich mal na konte 31. „Pomohol som svojmu tímu k víťazstvu, nie je však dôležité koľko bodov som dal. Teraz som to bol ja, nabudúce to môže byť pokojne niekto iný. Dôležitý je triumf. Odohrať zápas so sedmičkou hráčov je náročné, hlavne keď sme museli dvakrát hrať vonku. Vraciame sa však do Svitu s dôležitým víťazstvom,“ uzatvoril hodnotenie rozohrávač Svitu.

Čo ukázal zápas: Aj keď konečné skóre hovorí jasnou rečou, vo viacerých štatistikách boli výrazne rozdiely. V streľbe za dva body mal Svit o desať úspešných pokusov viac, naopak za tri body mala Karlovka o osem trojok viac na svojom konte. V trestných hodoch získali hostia o trinásť bodov viac, naopak stratili až o desať lôpt menej. Svit trestal v hre spod koša, po stratených loptách, ale bodová produkcia lavičky bola vyššia na strane Karlovky.

Hráči zápasu: Za domácich ťahali „káru“ viacerí hráči, najvýraznejšou osobnosťou však bol rozohrávač Dalibor Hlivák, autor 18 bodov, 3 doskokov a 4 asistencií. U hostí bola voľba jednoduchšia, v závere predviedol totiž pevné nervy, ktoré znamenali zisk dvoch bodov. Saša Avramovič mal napokon na svojom konte 31 bodov, 7 doskokov, 4 asistencie a 5 ziskov.

Čo ďalej: Karlovka cestuje na Spiš, kde ich čaká súboj o veľmi dôležité body. Svit sa predstaví pred svojim publikom, dobrú bilanciu v Iskra aréne môže vylepšiť proti Komárnu.

Foto: Martin Šopinec