• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Na čísle 13 sa skončilo víťazné ťaženie basketbalistov KB Košice. Ani druhýkrát v aktuálnom ročníku totiž neuspeli na palubovke Levických Patriotov, kde prehrali po výsledku 87:100. Od zverencov trénera Tea Hojča inkasovali rovnú stovku, čo je najhorší defenzívny výkon tímu v ročníku.

Šláger 23. kola Eurovia SBL bolo možné cítiť už od úvodných sekúnd, tímy si nedarovali nič, hralo sa vo veľkom nasadení a bojovnosti na oboch stranách. Domácemu kormidelníkovi vyšiel ťah so zaradením amerického pivota Garricka Simsa do základu, v úvode zaznamenal prvých osem bodov Patriotov. Košičania sa dlho nevedeli vysporiadať s dobrou obranou svojho súpera, sami im pri tom dovolili strieľať s vysokou úspešnosťou. Aj preto už v siedmej minúte prehrávali 14:25, napokon skončila úvodná 10-minútovka 20:31 v ich neprospech.

„Bol to náročný zápas. Vedeli sme, čo môžeme očakávať od stretnutia na levickej palubovke. Sú kvalitným tímom, čo ukázali. Myslím si, že po defenzívnej stránke to mohlo byť z našej strany lepšie.  Vedeli sme, že do zápasu vstúpia s veľkou energiou. To nás neprekvapilo, vedeli sme, čo môžeme očakávať. Aj keď ste pripravení, tak nie vždy sa podarí hrať tak, ako si prajete,“ vyjadril sa bezprostredne po zápase hosťujúci pivot Svetozar Stamenkovič.

Druhá štvrtina priniesla diametrálne odlišný obraz hry, tentoraz totiž ťahali za kratší koniec Levičania. Košice otvorili túto časť duelu šnúrou šiestich bodov za sebou, čo ich prinavrátilo späť na dosah svojho súpera. V 16. minúte bol dokonca rozdiel z pohľadu "býkov" jednobodový – 39:40. Vtedy však domáci zabrali a bodovou sériou 8:0 opäť odskočili. Patrioti premieňali svoje pokusy v správnych momentoch, Simsov kôš s klaksónom znamenal polčasové vedenie 55:45.

„Sme radi, že sa nám podarilo zvíťaziť a zlomiť víťaznú sériu Košíc. Uspeli sme hlavne dobrou obranou a tímovým výkonom, všetci chalani splnili svoju úlohu. Veľmi nám pomohli diváci, cítili sme od nich energiu. Pre Levice to bolo dobré víťazstvo. Pomohol nám začiatok, vyšiel nám, ale súper sa dotiahol. V podstate sa potom začínalo od začiatku. Mali sme však dobrý začiatok, nemuseli sme dobiehať. Mali sme v poslednom období kolísavé výkony, chceli sme to urovnať a dostať sa na náš štandard. Myslím si, že sa nám to podarilo, ale nemôžeme sa uspokojiť a treba už myslieť na ďalší zápas, aby sme to potvrdili,“ povedal rozohrávač Levíc Šimon Krajčovič.

Ani prestávka nezmenila nič na tom, ako sa vyvíjal zápas. Košice sa neustále doťahovali, ale na opačnej strane úradovali jednotlivci. V jednom momente si zápas kradol pre seba Sims, potom ho zastúpil Krajčovič a svoje momenty mal aj ďalší rozohrávač Milan Žiak. Levice tak ukázali po dlhšej dobe veľkú hernú pohodu, ktorá sa odrazila na tom, že v závere nepripustili na svoj úkor žiadnu drámu. Súperovi napokon nadelili okrúhlu stovku a stále tak majú pred svojim publikom na konte len jedinú prehru v aktuálnom ročníku.

„Myslím si, že táto prehra nám pomôže vo viacerých ohľadoch. Pozrieme si video zo zápasu, nájdeme naše slabiny a rozoberieme si, čo sa udialo. Víťazná séria je dobrá, ale nie je pre nás najdôležitejšia vec. Je však po nej, chceme začať teraz novú,“ vyhlásil Stamenkovič.

Ústrednou postavou duelu bol Krajčovič, slovenský reprezentant ťaží z dôvery trénera Hojča, ktorý ho posunul na pozíciu prvého rozohrávača tímu. Proti Košiciam zaznamenal 26 bodov, ktoré doplnil o rovných desať asistencií. „Niektoré strely mi tam padli, čo som ani nemyslel, že mi tam padnú. Som za to rád. Cením si to a snažím sa splatiť dôveru od trénera. Mojim cieľom je mať vyrovnané výkony, snažiť sa riadiť družstvo na ihrisku. Stále sa učím, ale každý zápas mi pomáha a cítim sa sebavedomejšie. Je to o väčšej zodpovednosti, potrebe riadenia tímu. Dáva mi to veľa,“ uviedol Krajčovič o svojej úlohe.

Čo ukázal zápas: Levice pálili s takmer 50% úspešnosťou za tri body, svojmu súperovi dovolili dať o šesť pokusov menej. Košice získali síce viac bodov po trestných hodoch a tiež vyšší počet bodov získali aj pod košom, ale na konte mali až o desať asistencií menej a o päť stratených lôpt viac.

Hráči zápasu: Za domácich si zápas ukradol pre seba Šimon Krajčovič, autor 26 bodov a 10 doskokov. Na hosťujúcej strane robil veľké problémy obrane pivot Svetozar Stamenkovič, stretnutie dokončil so 16 bodmi, 10 doskokmi, 6 asistenciami a 7 získanými faulami v prospech tímu.

Čo ďalej: Levice čaká cesta na Spiš, kde môžu potvrdiť aktuálnu výsledkovú formu. Košice čaká ďalší náročný duel, odčiniť zaváhanie zo soboty budú chcieť doma, do Angels arény pricestujú basketbalisti Prievidze.

Highlighty zo zápasu Levice – Košice:

Foto: Lukáš Droppan