• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Súboje Prievidze s Levicami majú zatiaľ identický scenár. Úradujúci majster si vybuduje slušné vedenie a nie je ďaleko od víťazstva. Tím z Hornej Nitry v správnej chvíli zlepší svoju hru a triumf je napokon v jeho rukách. Taký scenár sa udial v Niké aréne, kde hráči BC získali druhé víťazstvo v semifinálovej sérii po výsledku 68:62. 

Druhé stretnutie semifinálovej série bolo v mnohých ohľadoch identické s tým prvým. Patriotom vyšiel lepšie vstup, aj vďaka návratu Nikolu Gačešu do zostavy. Podarilo sa im kontrolovať doskoky, k tomu sa pridala z ich strany aj lepšia koncentrácia. Výsledkom bolo to, v prvom polčase vyhrávali aj o desať bodov. „Podobný zápas ako ten predchádzajúci. Celý zápas sme si držali vedenie, hrali sme slušne a na konci sme si to vlastnou stratou koncentrácie nechali vziať. Mali sme to vo vlastných rukách. To, že nepadá veľa bodov nám vôbec nevadí. My si zakladáme hlavne na obrane a potom, keď sa dá, tak by sme samozrejme chceli dať ľahké koše z protiútokov. Toto je však play off, bojuje sa o každý kôš,“ prezentoval po stretnutí svoj názor rozohrávač Levíc Šimon Krajčovič.

Opäť to neboli žiadne strelecké preteky, ale skôr taktická bitka o to, kto spraví menej chýb. Čo bolo pre priebeh duelu asi najdôležitejšie, bolo to, že Prievidza sa nezľakla nástupu svojho súpera. Aj ďalej si hrala svoju hru a v správnej chvíli zabrala. Už v tretej časti sa jej podarilo zmazať manko. „Bol to veľmi zaujímavý zápas pre diváka. Skóre sa striedalo z jednej strany na druhú. Nepadlo síce veľa bodov, ale hrá sa bojovný basketbal na oboch stranách. Na konci sa nám podarilo otočiť zápas a čo je pre nás najpodstatnejšie, uhájili sme domácu palubovku. Na začiatku sme do zápasu nevstúpili úplne koncentrovane, hlavne v obrane. Vyprodukovali sme tam kopec chýb a nedodržali sme niektoré pokyny, ktoré sme si povedali pred zápasom. Z toho pramenil aj polčasový výsledok, keď Levice viedli o päť bodov,“ povedal asistent trénera Prievidze Maroš Helmecy.

Pre Levice to bolo v koncovke deja vu spred niekoľkých dní, opäť im totiž zlyhala streľba v nesprávnej chvíli. „Rovnako ako v prvom zápase sme sa držali našej takticky, či už v útoku alebo v obrane. S Prievidzou sa už len ťažko niečím prekvapíme, teraz je treba dbať na každý detail. Ťažko sa mi to hodnotí, mali sme to opäť vo vlastných rukách a nechali sme si to vziať,“ prezradil levický kapitán.

DSC 2702

Prievidza obrátila v štvrtej štvrtine duel definitívne na svoju stranu a výhru si už nenechali ujsť popod prsty. „Povedali sme si v šatni, čo musíme zmeniť a ako chceme hrať basketbal v druhom polčase. Chalani vyšli na ihrisko, nechali tam srdce a opäť ukázali charakter. Bojovali o každú loptu, bránili s veľkým nasadením, čím donútili súpera k niekoľkým chybám a potom to využili v útoku. Je to taktický boj. Tímy sa už poznajú a v tejto časti sezóny je veľmi ťažké vymyslieť niečo nové a prekvapiť súpera. Je vidieť, že v tejto sérii je to boj o každú loptu. Každá totiž môže rozhodnúť,“ myslí si Helmecy.

Stav po dvoch zápasoch je tak 2:0 v prospech zverencov tréner Tihomira Bujana. Už v sobotu si môžu vybojovať semifinálový mečbal, ale je jasné, že ich súper im to tak neľahko nevenuje. „Je skvelé, že vyhrávame 2:0, ale nemôžeme dlho oslavovať, v sobotu je ďalší zápas. Tešíme sa z vedenia, ale séria končí vtedy, až keď jeden z tímov vyhrá štvrtý zápas. V sobotu to bude náročné. Myslím si, že opäť bude rozhodovať každá lopta a chyba. Kto ich urobí menej, tak vyhrá. My ideme bojovať tak, ako keby sa séria ešte len začínala. Ideme od zápasu k zápasu bojovať za Prievidzu. Neskutočne nám pomáhajú aj naši fanúšikovia, ktorí sú šiestym hráčom na palubovke. Ženú nás dopredu. Verím, že tomu tak bude aj v Leviciach,“ pokračoval asistent trénera Prievidze.

Úradujúci majster a víťaz Slovenského pohára sa tak dostal pod enormný tlak, v sobotu si už nemôže dovoliť zaváhanie, inak by sa len ťažko otáčal vývoj série z 0:3 na zápasy. V histórii ligy sa to podarilo len pár vyvoleným. „Ja si nemyslím, že je čas niečo zásadne zmeniť. Oba zápasy boli tesné a mohli dopadnúť pokojne v náš prospech. My musíme vydržať hrať koncentrovane celých 40 minút. Séria je ešte ďaleko od konca,“ burcuje Krajčovič.

Highlighty zo zápasu Prievidza – Levice:

Foto: Lukáš Droppan