• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Zápolenie Prievidze s Handlovou napísalo svoj 127. diel. Po 21 mesiacoch, 9 prehrách v rade triumfoval Baník, keď ukradol body z palubovky svojho úhlavného rivala Prievidze. Obrat v poslednej štvrtine priniesol výsledok 79:74 a radosť na strane hostí.

Handlovčania sa naposledy z víťazstva v derby tešili vo februári 2017. Dlhú dobu sa vyvíjal scenár zápasu v ich neprospech, prehrávali aj o 14 bodov. V druhom polčase však zabrali a hlavne po vynikajúcej záverečnej štvrtine si odniesli dva body z Niké arény.

„V prvom polčase sme hrali s väčšou energiou. Hrali sme rýchlo dopredu, snažili sme sa vytvárať na súpera tlak, čo sa nám aj darilo. Mali sme oveľa lepšiu obranu ako v druhom polčase. Potom sme urobili veľa jednoduchých chýb v obrane. Dostávali sme ľahké koše, nedarila sa nám streľba. V poslednej štvrtine sme dali len 12 bodov. Tam bol veľký výpadok. Napriek tomu sme hrali do konca o víťazstvo. V závere nám chýbalo trochu viac šťastia a energie,“ hovoril asistent domáceho trénera Maroš Helmecy.

O víťazstve Handlovej rozhodla aj 14-bodová šnúra na prelome tretej a štvrtej štvrtiny. Zo stavu 62:55 sa Baník dostal do vedenia 69:62 a to si udržal až do konca duelu. Až 150 sekúnd pred koncom štvrtej 10-minútovky zaznamenala Prievidza prvý kôš z hry.

„Po prvom polčase sme si povedali, že musíme zmeniť našu hru. Verili sme, že zápas ešte môžeme otočiť. Začali sme hrať to, na čom sme sa dohodli, pritvrdili sme obranu a začalo sa nám dariť aj strelecky. Pomohol nám vynikajúci vstup do poslednej štvrtiny, kde sme úvod vyhrali 11:0. Nakoplo nás to, dostali sme sa do vedenia. Stúplo nám sebavedomie a tímovo sme to dotiahli do víťazného konca. Vďaka patrí aj našim fanúšikom, ktorí nám k výhre veľmi pomohli,“ tešil sa kapitán hostí Saša Jankovič.

ha pd 2 

Výkony Prievidze sú stále ako na hojdačke. Na cennú výhru z Komárna totiž nedokázali nadviazať, z predchádzajúcich štyroch zápasov tak prehrali tri, z toho dva na vlastnej palubovke.

„Zápasy sú rôzne. Raz ukážeme viac energie, potom zasa hráme zle. Aj v zápase s Handlovou sa to prejavilo. Prvý polčas bol dobrý, v druhom už sme ukázali slabšiu hru. Potrebujeme hrať 40 minút koncentrovane a konzistentne a potom budeme mať aj lepšie výsledky,“ dodal Helmecy.

ha pd 3 

Handlová sa teda teší po takmer dvoch rokoch z výhry v baníckom derby. Najbližšie k víťazstvu bola v januári tohto roka, ale napokon bola z toho prehra o dva body. Po pomalšom rozbehu sa začína Baník stabilizovať, v rámci družstva sa ukazuje súdržná partia. Najskôr hladký triumf nad Lučencom a teraz ďalšie dôležité povzbudenie. Hráči ťahajú za jeden koniec povrazu a výsledkovo sa to začína prejavovať aj v zápasoch.

„Pred zápasom sme si povedali, že by sa patrilo po deviatich prehrách za sebou v derby vyhrať. Uvedomili sme si, že Tomáš Mrviš ako bývalý hráč Interu vyhral s nami v Bratislave, ja som hrával v Komárne a aj tohto súpera sme zdolali. Teraz bol teda rad na Marekovi Jaššovi. Som rád, že to vyšlo aj jemu,“ s úsmevom uzavrel Jankovič.

Highlighty zo zápasu Prievidza - Handlová:

Foto: Ladislav Szibilla