• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Náboj stretnutia Levíc so Spišskou Novou Vsou bol jasný. Priamy súboj o prvé miesto, na oboch stranách početné slovenské zastúpenie, v ktorom najviac rezonoval súboj Šimon Krajčovič vs. Mário Ihring. Radosť z výhry zostala na strane Patriotov, aj keď Rytieri mali možnosť poslať stretnutie do predĺženia. Tento zámer im však nevyšiel, výsledok 88:85 poslal opäť na čelo tabuľky levický tím.

Domácemu tímu sa vrátil na lavičku už aj tréner Michal Madzin, pre karanténu chýbal v sobotňajšom stretnutí na Interi. Teraz bol späť a s jeho prítomnosťou to bol diametrálny odlišný výkon od jeho zverencov. „Veľmi ťažko sa pozerá, keď to tak poviem, svoj vlastný tím na internete. Bol to iný súper, iný zápas. Hrali sme doma. Som rád za víťazstvo, som rád za vybudovaný náskok, to je momentálne dôležité. Úplne v prvom rade chcem poďakovať Ladislavovi Lutovskému, ktorý tento celý zápas pripravil. Ja som sa len pred stretnutím pripojil, ale celá vďaka a robota ide jemu, tiež chalanom. Oni to vždy musia na ihrisku odrobiť. Určite sme radi za víťazstvo, ale keby bolo trochu pokojnejšie (úsmev), tak by sme boli ešte radšej,“ povedal na úvod kouč Levíc.

Jeho zverenci mali v úvode problémy s rozohrávačskou dvojicou hostí Mário Ihring a Delano Spencer. Postupne sa však s týmto vyrovnali a od druhej štvrtiny prebrali taktovku zápasu do svojich rúk. Vydarený prvý polčas korunoval trojkou s klaksónom Samuel Volárik, ktorý si nechal ešte jeden dôležitý moment na záver stretnutia.

„V prvom rade bolo to, že sme nezačali panikáriť, keď si Spišská Nová Ves vybudovala hneď na začiatku náskok 8 bodov. Dôležité bolo, že sme sa rýchlo dokázali vrátiť a začali hrať zápas v normálnom rozpoložení. Vybudovanie náskoku pramenilo z toho, že sme boli sebavedomí a dali sme do toho energiu, aby sme si náskok vybudovali,“ prezradil Madzin dôvody vedúce k vedeniu počas takmer celého stretnutia.

DSC 2390 

Spišiaci dovolili svojmu ligovému rivalovi ujsť do dvojciferného vedenia, v jednej chvíli prehrávali aj o 18 bodov. V závere tretej 10-minútovky ešte vykresali iskierku nádeje, ktorá bola v záverečnej časti mimoriadne silná. Zverenci trénera Tea Hojča sa totiž dokázali vrátiť do zápasu, manko dokonca stiahli aj na rozdiel jedného útoku.

„Myslím si, že sme neboli koncentrovaní v obrane. Ani útok nebol taký, ako sme si predstavovali. Mali sme tam ťažké strely, natrápili sme sa. Asi aj 50-50 lopty rozhodli. Na konci zápasu sme boli konečne agresívni, trochu to pomohlo. Je však trochu neskoro sa spamätať až v poslednej štvrtine, dve minúty do konca. Tam sa zápas nevyhráva. Myslím si, že sme si ho prehrali už skôr,“ uviedol hosťujúci rozohrávač Mário Ihring.

DSC 2651 

Po trojke domáceho Davida Abrháma, ktorou upravoval 86 sekúnd pred koncom na 88:79 sa už zdalo, že o víťazovi duelu je rozhodnuté. Patrioti však nepochopiteľne poľavili v koncentrácii, za 35 sekúnd svietil na tabuli stav 88:85 a všetko bolo otvorené. „Naše straty ako keby vliali energiu a vieru, že s tým dokážu ešte niečo spraviť. Som rád, že sme to udržali, ale musíme to uhrať rozumnejšie. Ako keby sme im sami totiž ponúkli možnosť,“ zamyslel sa Madzin.

Rytieri tak dostali jedinečnú šancu poslať zápas do predĺženia, vo svojej moci mali totiž posledný útok. Do rúk si zobral loptu Mário Ihring a úloha bola jasná, trojkou vyrovnať a vynútiť si ešte minimálne 5 minút. Tento scenár prekazil nečakaný hrdina, Volárik totiž zblokoval strelu a radosť mohla vypuknúť na domácej strane.

DSC 2694

„Ťažko to hodnotiť, mohlo sa to stať inak. Vystrelil som tam ja, možno bol voľný niekto iný, ale ja som si to nevšimol. Beriem to na seba, myslím si, že je to moja chyba,“ opísal Ihring záverečné sekundy.

Levice tak zvládli po psychickej a fyzickej stránke mimoriadne dôležitý duel a potvrdili, že v tejto sezóne to na Spišiakov vedia. Aktuálne majú s týmto tímom, s ktorým bojujú o čelo SBL, bilanciu 4-1. Minimálne do konca reprezentačnej prestávky zostanú na prvej pozícii. „Extrémne dôležité víťazstvo, nie kvôli korone, ale kvôli tomu, že vidíme, že je to nadupané. Každý zápas bude takým bojom o všetko. Sme radi za výhru, ale musíme ísť ďalej pracovať,“ dodal Madzin na záver.

Highlighty zo zápasu Patrioti - Rytieri:

Foto: Lukáš Droppan