• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Dosiahnuť triple-double nie je v SBL bežná vec. Dokázať to však v dvoch stretnutiach po sebe, to sa nikomu dlhé roky nepodarilo. Argentínčan Lautaro Lopez to dokázal, čo je najdôležitejšie, v oboch prípadoch z toho bola výhra pre Inter Bratislava. Tentoraz sa siedmy triumf v rade nerodil jednoducho, Prievidzu napokon zdolali po zvládnutej koncovke 83:73.

Tento počin je v našej najvyššej súťaži mimoriadne zriedkavý. V sezóne 2014/2015 ešte ako hráč Spišskej Novej Vsi to Goran Bulatovič zaznamenal v priebehu 10 dní, ale po sebe sa mu na triple-double dosiahnuť nedokázalo. Playmaker „žlto-čiernych“ doviedol k výhre 21 bodmi, 11 doskokmi a 14 doskokmi. K tomu všetkému nebol ďaleko ani od dvojcifernej hodnoty v kolónke získaných faulov, tam sa to napokon zastavilo na čísle 8. „Ako som už predtým povedal, tieto čísla neznamenajú nič bez víťazstva. Teší ma, že môj tím mi dodal sebavedomie takto hrať. Chceme pokračovať v napredovaní a vo víťazstvách,“ načal Lopez pozápasový rozhovor.

Poďme však k samotnému zápasu, ktorý mal zaujímavý priebeh. Prievidza nezachytila jeho štart a dlho sa nevedela herne súperovi vyrovnať. Ešte v prvej štvrtine narástlo manko do dvojcifernej hodnoty, v tretej štvrtine bolo dokonca 19-bodové, ale zverenci Maroša Helmecyho mohli napokon odísť z Pasienkov s výhrou.

„Začali sme úplne laxne v obrane, vôbec sme nedostupovali hráčov a neplnili úlohy, ktoré sme mali. Nehrali sme agresívne, Inter to využil. Má skúsených hráčov a odskočil na desať bodov. My sme sa trápili. Na polčase sme si niečo povedali, tretiu štvrtinu sme začali, ako keby sme sem prišli na výlet. Len tou agresivitou sme sa dokázali vrátiť na rozdiel jedného bodu. Keby sme hrali takto od začiatku, tak možno máme šancu na výhru. Stále im to prízvukujem, keď nebudeme hrať 40 minút koncentrovane a agresívne, tak šancu nemáme,“ uviedol tréner Prievidze.

IMG 2088 1

Šesť minút pred koncom zápasu zrazu svietil na tabuli stav 65:64 z domáceho pohľadu, jednobodový rozdiel sa zopakoval aj o dve minúty neskôr. V oboch prípadoch zostali prievidzské šance nevyužité, na druhej strane, Inter to skúsene potrestal. „Tomuto sa musíme vyvarovať. Ak chceme byť na vrchných pozíciách tabuľky, tak to musíme zlepšiť. Je to dôležité, pretože nemáme veľmi širokú súpisku. Ťaháme takmer celé zápasy, v tomto smere by nám to pomohlo si možno trochu vydýchnuť. Mladíci by tak získali ešte viac sebavedomia a mohli tak hrať. Treba hrať múdrejšie. Myslím si, že rozhodlo naše mentálne nastavenie. Potrebovali sme zabrať v obrane a skórovať. Náš tréner nám povedal, aby sme hrali múdro a nachádzali voľných hráčov. V koncovke sme videli, že Majerčák má štyri fauly, takže sme sa to snažili využiť,“ ozrejmil Lopez dianie v štvrtej štvrtine.

V SBL bývame občas svedkami veľkých obratov, na jeden takýto siahala Prievidza, ktorá mohla ukončiť šnúru prehier a získať zároveň mimoriadne dôležité body v boji o miesto v play off. „To už je vtedy vabank. Možno rozhodlo to, že sme museli stiahnuť takmer 20-bodové manko a sily už odišli. Nejaké možno šťastie, keby nám padla nejaká strela, tak by to možno vyzeralo inak. Na posledných 5 minút sa nehrá, basketbal sa hrá 40 minút,“ prezradil Helmecy svoj pohľad na koncovku.

IMG 2054 1

Výhra napokon zostala na Interi, bola už siedma v rade a tím trénera Olega Meleščenka dostala už na druhé miesto v tabuľke. „Znamená to pre nás veľa. Na začiatku nás v tejto lige nik nerešpektoval, ľudia hovorili o tom, že máme mladé družstvo a nebudeme bojovať o play off. Na to sme zabudli, každému sme dokázali opak a ideme bojovať o prvé, respektíve druhé miesto, aby sme sa vyhli prvému kolu play off a rovno hrali semifinále,“ vyhlásil rozohrávač bratislavského tímu.

Prievidza svoju šnúru prehier nepretrhla, v hlavnom meste to už bola piata v sérii, ale pozitívnou správou je, že podobne ako s Lučencom, tak aj s Interom mohla pomýšľať na úspech. „Od výkonu, ktorý by som chcel, to má ešte ďaleko. Chcem 40 minút koncentrovaný výkon v útoku a tiež v obrane. Keď to takto bude, tak si myslím, že vtedy si môžeme povedať, že sme spokojní. Sú pred nami ďalšie zápasy, ktoré verím, že zvládneme,“ dodal na záver Helmecy.

Highlighty zo zápasu Inter - Prievidza:

Foto: Vladimír Dorňák