• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Tri štvrtiny celkom otvorená partia, čo bola v doterajšom priebehu finálovej série Lučenca s Levicami novinka. Záverečná 10-minútovka bude však niečo, na čo sa bude dlho spomínať. „Pelikáni“ v kľúčovom okamihu fatálne herne a strelecky zlyhali, výsledkom bol 1 bod v tejto fáze zápasu. Patrioti naproti tomu nekompromisne zasadili úder, triumfom o 30 bodov (82:52) sa výrazne priblížili k vysnívanej méte - majstrovskému titulu.

Oproti doterajším duelom, o všetkom nerozhodla prvá štvrtina. Pre nezaujatého diváka sa hral otvorený a ofenzívne ladený basketbal, v ktorom padal veľký počet bodov. Postupne sa misky váh presúvali viac na levickú stranu, ale domáci „pelikáni“ neboli výrazne ďaleko. „Určite bolo dôležité, že sme Lučenec nepustili do trháku a zvládli sme začiatok. Nepustili sme ich do basketbalu, v ktorom by sa cítili dobre a ešte by ich potiahli aj diváci. Potom sme to viac-menej umnou hrou kontrolovali. Vedeli sme, že prídu aj nejaké chyby, ale nemohli sme sa na to nejako koncentrovať, bolo potrebné ďalej hrať. Tímovým výkonom, dobrou obranou, výpomocou a dobrým posunom lopty v útoku, sme využívali možnosti,“ načal pozápasové hodnotenie kapitán Patriotov Šimon Krajčovič.

Dôležitou správou v domácej zostave bol návrat rozohrávača Desure Buieho. Nespochybniteľný líder Lučenca sa vrátil po chorobe a aj so sebazaprením ukázal, ako je pre hru zverencov trénera Daniela Sokolovskeho kľúčovým prvkom. Zo zostavy však vypadol Ján Zorvan, čo tiež zamiešalo taktickým plánmi. „Obaja hráči boli kľúčom k úspechom v našej sezóne. Desure Buie nebol v tomto stretnutí prirodzene v stopercentnom zdravotnom stave, keďže pre chorobu absentoval v treťom zápase. Ján Zorvan nám samozrejme chýbal vo veciach, ktoré by neukázali v štatistikách, ale je to na ďalších. Taylor Johns a Akia Pruitt odohrali veľkú porciu minút. Možno na základe toho prišli chyby, ktoré sú počas stretnutia bežné,“ myslí si tréner Lučenca.

 DSC 8600

Stále však platilo, že hostia mali navrch. Na polčasovú prestávku išli s 8-bodovým vedením, v tretej štvrtine v jednom okamihu viedli aj o 18 bodov. Domáci basketbalisti to ale nezabalili, vynikajúcou koncovkou a stiahnutím manka na 6 bodov, sa vrátili do boja o víťazstvo. „V tretej štvrtine sme využili všetku našu energiu. Prehrávali sme o 18 bodov, zabojovali sme a pred poslednou časťou to bolo len o 6 bodov. Užšia rotácia nás stála veľa. Zlá komunikácia v obrane, nepremenené strely v útoku a pravdepodobne zlá organizácia hry v mojom podaní. Asi som mohol urobiť v tomto smere lepšiu robotu. V mnohých veciach to mohlo byť lepšie. Dúfam, že sa z toho poučíme,“ naznačil lučenecký kouč príčiny zlyhania.

Takmer sedemminútový strelecký výpadok domácich, na druhej strane 20-bodová šnúra Levíc. Herný úsek zo začiatku štvrtej štvrtiny veľmi jednoznačne rozhodol o tom, komu poputuje tretí bod vo finálovej sérii. „Na konci tretej štvrtiny mal Lučenec momentum na svoje strane. Z nášho dvojciferného náskoku sa dokázali vrátiť do zápasu, preto bol veľmi dôležitý nástup do štvrtej štvrtiny. Začali sme dobrou obranou, postupne sa to nabaľovalo. Víťazstvo prišlo vďaka nej a koncentrácii každého jedného hráča, ktorý vybehol. V útoku sme si to užívali,“ uviedol Krajčovič.

DSC 8956

Patrioti inkasovali v tejto 10-minútovke len jediný bod, v druhom polčase udržali Lučenec na 19 bodoch. Spolu s kolektívnym výkonom, možno v týchto ukazovateľoch hľadať príčiny jednoznačného úspechu na palubovke súpera. „Lučenec stiahol rozdiel na 6 bodov, ale my sme zabojovali. Kontrolovali sme doskok, padli nám strely a šli sme si za tým. Teší ma, že to vyšlo. Štyria dvojciferní strelci, dvaja k tomu mali blízko, ale o to nejde. Dôležité je, že sme dokázali Lučenec ubrániť na jeho palubovke na 52 bodov. To je základ, tam to celé začalo. S touto energiou sa nám lepšie útočilo. Len 19 inkasovaných bodov v druhom polčase vyplývalo z toho, že sme dreli v obrane a o každú loptu sme bojovali. Strely, ktoré nešli do koša, tak kontrolovali sme doskok a asi sme mali potom ľahšie ruky v útoku, tiež sebavedomie,“ poskytol svoj pohľad tréner hostí Michal Madzin.

O všetkom sa môže v sobotu 7. mája o 19.00 h rozhodnúť v Leviciach. Aktuálny vicemajster má výhodu domáceho prostredia, vedie 3:1 na zápasy a má prvú možnosť ukončiť finálovú sériu. Predstava majstrovských osláv v domovskom stánku je pre všetkých hnacím motorom a motivujúcim faktorom. Rozhodujúci krok býva vždy najťažší, čo si uvedomuje aj Krajčovič: „Stále sme nič nevyhrali, na sobotu sa budeme pripravovať tak, ako keby je každá iná. Samozrejme, budeme sa snažiť ukončiť to doma. Dopredu neoslavujeme. Vieme, že to bude veľmi náročné, pretože je to finále.“

Highlighty zo zápasu Lučenec - Levice:

Foto: Lukáš Droppan