• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Kto čakal od semifinálovej série Levíc so Spišiakmi boj o každú loptu a kôš, ten sa hneď v úvodnom zápase toho dočkal. Málo bodov, emócie a bitka o každý centimeter palubovky, to všetko priniesla finálová repríza z predchádzajúceho ročníka. Vyrovnané stretnutie vybavil v závere domáci kapitán Šimon Krajčovič, po výsledku 63:58 sa Patriotom podarilo postrážiť si výhodu domáceho prostredia.

Tímy sa počas uplynulých mesiacov pomenili, ale mnohí majú ešte v pamäti súboje o titul. Teraz sa tieto dva celky stretli už v semifinále, náboj zápasov zostal zachovaný. Obe strany nemali ideálny herný deň, svedčí o tom aj počet bodov a tiež úspešnosť streľby. Tá bola v podstate totožná - 36% vs. 37%. „Na každom koši záleží, je to play off. Zápasy sa môžu končiť o bod-dva, obrany na oboch stranách tvrdo makali. Možno preto bola taká nízka úspešnosť streľby,“ uviedol svoj pohľad na štatistiku domáci krídelník Samuel Volárik. Hosťujúci Mike Morsell videl za tým fakt, že sa tímy dobre poznajú: „Veľmi dobre sa poznáme. Vieme o sebe, čo jeden od druhého môžeme čakať. Nie je jednoduché sa niečím prekvapiť v útoku. Podľa mňa to bude takéto v celej sérii.“

Rytieri po úspešnom ukončení série s Interom Bratislava, odštartovali dobre aj semifinále. V prvej štvrtine mali herne navrch, v ďalšom priebehu však museli dobiehať manko. V ostatných minútach viedli Patrioti, niekedy aj o 10 bodov, ale úradujúci majster vždy adekvátne odpovedal. „Je výborné, že sme vstúpili do semifinálovej série víťazstvom. Je to dôležité pre našu mentálnu pohodu. Nebolo to jednoduché, pretože sme mali ako keby zviazané ruky tlakom a nervozitou, že sme sa už nevedeli dočkať začiatku play off. Vedeli sme, do čoho ideme a možno sme nečakali, že to bude také tvrdé a bojovné. Spišskí Rytieri nám ukázali, že sú už rozbehnutí po úspešnom prvom kole play off. Práve z tohto dôvodu je toto víťazstvo o to dôležitejšie, v správnych momentoch sme sa vzchopili,“ povedal 10-bodový Volárik.

DSC 0690

V dobrej diváckej atmosfére to všetko spelo k zaujímavej koncovke. Veď v prvej polovici záverečnej štvrtiny nebolo vedenie vyššie, ako 2 body. Mnohí si pamätali, ako prišli Patrioti v úvodnom finálovom zápase o výhodu domáceho prostredia, v tomto prípade sa ale tento scenár nezopakoval. „V závere sme urobili nejaké straty a nepremenili sme niektoré pokusy. Nehrali sme zle v útoku, doma to musíme zlepšiť. Streda prinesie odlišné stretnutie, sme na nich pripravení. V tomto zápase sme mali uspieť, ale do ďalšej konfrontácie vylepšíme drobné chyby,“ zamyslel sa Morsell.

Záverečné dve minúty by sa pokojne dali charakterizovať ako Krajčovič vs. Spišskí Rytieri. S dodatkom, že kapitán Patriotov tento súboj vyhral na body - 8:5. Rozohrávač Levíc nemal ani zďaleka ideálny zápas, ale v správnych chvíľach ukázal svoju skúsenosť a pevné nervy pri momentoch, kedy sa stretnutie lámalo na jednu alebo druhú stranu. „Šimon je náš líder, od začiatku sezóny ťahá družstvo. V ťažkých momentoch sme sa mohli na neho spoľahnúť, že to zoberie na seba alebo vytvorí možnosť pre niekoho z nás. Z tohto pohľadu je dôležité, že dal koše,“ pochválil Volárik svojho spoluhráča.

DSC 1056

Už prvý zápas, ktorý skončil lepšie pre Levice ukázal, že nás opäť čaká zaujímavá séria. A opäť sa len potvrdzuje, že play off je novou súťažou. Spišiaci sú vzhľadom na vývoj tohto stretnutia odhodlaní vyrovnať stav série v domácom prostredí. „Sme optimistickí, nie je dôvod, prečo by sme nemali byť. Hrali sme na palubovke suveréna tejto sezóny a odohrali sme dobré stretnutie. Chcem, aby sme takto hrali aj doma. Či to bude s víťazným koncom, to sa ukáže,“ vyhlásil tréner Rytierov Štefan Svitek.

Patrioti konečne vstúpili do zápasov o všetko, prvý úspech v play off a zisk vedenia, by ich mohol upokojiť, čo si myslí aj Volárik: „Verím, že nám to rozviaže ruky. Po dvojtýždňovej prestávke sme vstúpili do série nervózne. Teraz už vieme, na čom sme a myslím si, že sa už budeme len zlepšovať.“

Foto: Lukáš Droppan