• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Skvelý štart dával fanúšikom Komárna nádej, že by mohli oslavovať postup do finále. Spišskí Rytieri si ale trpezlivo vyčkali na svoju šancu a po mimoriadne úspešnom streleckom výkone dali jasný signál, že o všetkom rozhodne až zápas č. 5. Po 12 rokoch tak rozhodne niektorú semifinálovú sériu až posledný možný duel.

Diváci sa opäť dočkali streleckých hodov, čo jednoznačne zvýšilo atraktivitu tohto súboja. Inak mu samozrejme nechýbalo nič, o atmosféru sa starali oba fanúšikovské tábory, o emócie nebola núdza a o nasadení sa ani nemusíme rozpisovať. Najskôr z toho ťažili domáci, ale potom prebrali iniciatívu hostia.

„Je to fajn pocit zvládnuť takýto zápas. Od nasadenej jednotky sa očakáva, aby hrala lepšie. Doma sme sklamali našich fanúšikov, proste musíme hrať vždy dobre. S Komárnom sme už hrali mnoho zápasov. Vyhrali sme aj také stretnutia, v ktorých išlo o všetko. Prišli sem s tým, aby sme zahrali skutočne dobre, čo sa podarilo každému jednému z nás, ktorý vstúpil na palubovku. Tešíme sa, že sa vraciame domov s tým, že nás čaká ešte jeden zápas pred našimi fanúšikmi o postup do finále,“ uviedol po zápase rozohrávač Spišiakov Patrick McGlynn.

„Diabli“ začali tak, ako v duchu predchádzajúcich dvoch víťazných zápasov. Strelecké sebavedomie ich však ešte v prvom polčase opustilo a v ďalších minútach si ho len veľmi ťažko prinavracali. Pred domácim publikom im tak nevyšla taktika s trojbodovou streľbou.

 H0I3045

„Začali sme dobre, ujali sme sa vedenia, ale veľmi rýchlo sme prestali hrať našu hru. Stratili sme rytmus a v podstate všetko. Som toho názoru, že sme sa až príliš spoliehali na streľbu za tri body, ale treba povedať, že sme mali otvorené pozície. Nepremenili sme ich, chýbalo nám sebavedomie. Spišská sa dostala do tempa, premieňala dobré pozície, takže z toho bola prehra. Mentálne sa musíme pozbierať a pokúsiť sa čo najskôr zlomiť v Spišskej Novej Vsi semifinálovú sériu na našu stranu. Budeme hrať rovnako, strely premeníme a myslím si, že postúpime do finále,“ vyhlásil za domácu stranu Luka Gašič.

Rytieri sa naproti tomu mohli oprieť o príkladnú defenzívu, za 2 body premenili cez 70 percent svojich pokusov a za 3 body to bola takmer 40-percentná úspešnosť. Čo však štatistiky úplne neukazujú bolo to, že keď prišiel nápor súpera, tak až do samotného záveru mu vedeli adekvátne oponovať. McGlynn s 30 bodmi len potvrdil, prečo bol MVP základnej časti.

 H0I3183

„Z pohľadu taktiky sme nemenili nič, ak mám byť úprimný. Nerobili sme nič iné, ako to, čo doteraz. Komárno samozrejme plne rešpektujeme, ale je to najmä o nás, ako k tomu pristupujeme. Doma sme to rýchlo zabalili, takže sme to nemohli opäť dopustiť, ak sme si chceli zahrať ešte doma o miesto vo finále. Máme mnoho kvalitných hráčov, či už v základe, alebo aj na lavičke. Viacerí už majú niečo v tejto lige odohrané. Všetko to je o prístupe, v predchádzajúcich dvoch stretnutiach nebol ideálny. Využili sme našu lavičku, ktorá pretlačila napokon súpera. Každý pomohol k tomu, aby sa naša hra zlepšila. To bude potrebné aj v rozhodujúcom zápase,“ prezradil najlepší strelec zápasu.

Výsledok 86:97 pre domácich znamenal, že miesto vo finále sa nateraz vybojovať nepodarilo. Výhoda sa teraz presunula na stranu súpera, ten sa však bude musieť opäť popasovať s očakávaniami a miernym tlakom, keďže vyhral základnú časť. „Všetko bude o sebavedomí v útoku a nasadení v obrane. Možno bude väčší tlak na nich, ale my si ho tiež musíme dať na svoje plecia, pretože sme už ukázali, že ich dokážeme zdolať. Chceme si zahrať o titul,“ myslí si Gašič.

 H0I3299

Po 12 rokoch sa tak naša najvyššia súťaž dočká toho, že niektorú zo semifinálových sérii rozhodne až posledný možný zápas. Naposledy to bolo v sezóne 2010/2011, keď Nitra zdolala Žilinu 3:2 na zápasy. Teraz si v sviatočný deň užijeme vyvrcholenie medzi hráčmi Spišských Rytierov a Komárna. „Bude to podobné tomu, aké to bolo aj teraz. Komárno malo výhodu domácej palubovky k tomu, aby postúpilo do finále. V rovnakej pozícii teraz budeme my. Nejaká nervozita alebo niečo podobné nehrozí, treba hrať 40 minút správnym spôsobom,“ uzatvoril McGlynn.

Foto: Karol Scholtz