• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Štvrtý finálový zápas Komárna a Interu bol z výsledkového pohľadu najjasnejšou záležitosťou. Zverenci trénera Richarda Ďuriša sa vrátili k hre, ktorá ich zdobila v štvrťfinálových a semifinálových dueloch. Výsledkom ich snahy bolo hladké víťazstvo 86:66 a zníženie stavu finálovej série na 1:3 na zápasy.

Asi len v najdivokejších snoch očakávali diváci v Komárne taký začiatok, akého boli svedkami. Ich hráči totiž otvorili zápas sériou dvadsiatich bodov za sebou, Inter sa strelecky presadil až v šiestej minúte. "Určite je to príjemný pocit. My sme veľmi radi, že sme konečne zdolali Inter. Tento rok sú veľmi silní, predvádzajú vynikajúci basketbal a majú dobré družstvo. My sme radi, pretože sme dali do toho všetko. Keby sme do toho nedali všetko, tak je pre nás koniec sezóny. Som veľmi rád, čo moji spoluhráči predviedli. V hlave sme sa nerozpadli, dali sme do toho srdce. Išli sme do toho tak, že pokiaľ tak nenastúpime, tak bude koniec. Trochu som sa toho bál, aby sme sa nerozpadli. Vo finále prehrávať 0:3 je veľmi zlé na psychiku, ale my sme to zvládli. Ukázali sme charakter tímu, aká sme dobrá partia a bolo to vidieť v tom začiatku," začal s hodnotením duelu domáci basketbalista Filip Halada. 

Inter len ťažko hľadal v prvom polčase odpoveď na hru súpera, nepomáhali im ani striedania či zmeny herného štýlu. Ich strelecké trápenie dokumentovalo len polčasových 23 bodov, zatiaľ čo im "obuvníci" dali o 25 bodov viac. "Úvod rozhodol, nehrali sme podľa našich predstáv v útoku ani v obrane. Komárno bolo zaslúžene lepšie. O tom je ten šport, niekedy keď človek do toho ide ľahko, tak sa to nepodarí. 0:20 neznamenalo nič, my sme bojovali ďalej, chceli sme to zvrátiť. Už sme skúšali všetko, zapojiť všetkých hráčov. Možno sa niekomu zadarí, možno nie. Začali nám trochu padať strely, ale nevyšlo to. Komárno hralo dobre, my sme nehrali dobre. Séria sa však sťahuje na našu palubovku, to je pre nás podstatné," uviedol hosťujúci hráč Marek Kozlík. 

Nič na priebehu štvrtého finálového duelu nezmenila ani polčasová prestávka. Komárno dokázalo bez problémov odrážať útoky súpera, sami sa pri tom prezentovali hrou, ktorá im prinášala úspech počas štvrťfinále a semifinále play off. "Musím priznať, že tak sme hrali proti Košiciam a Leviciam - agresívne v obrane, rýchle protiútoky, padali nám trojky. Fanúšikovia nás ťahali dopredu, tak to má byť. Takto by sme mali začínať každý zápas," vyhlásil Halada.

Konečný výsledok o dvadsať bodov znamená, že sa finálová séria predĺži minimálne o jeden duel. Tromfy majú stále v rukách hráči Interu, ale Komárno konečne proti nim prelomilo psychologickú bariéru, nad týmto súperom totiž zvíťazili až v deviatom vzájomnom stretnutí. "Nesmieme si myslieť, že sme vyhrali a bude to ľahké. Každý hráč si to musí prebrať v hlave, dať do toho maximum, ako sme dali do toho v tomto zápase. Pokiaľ začneme takto, tak to bude ešte dlhá séria. Inter musí urobiť posledný krok, čo je ten najdôležitejší. My tam pôjdeme tak, že nemáme čo stratiť," povedal pred sobotu krídelník Komárna. Kozlík pomenoval faktory piateho zápasu jasne: "Hrať od začiatku do konca, podať štyridsať minút vyrovnaný a kvalitný výkon."

Čo ukázal zápas: Úvod v podobe dvadsiatich komárňanských bodov za sebou bol rozhodujúci. "Obuvníci" mali lepšiu úspešnosť za dva body, získali viac doskokov a lôpt, hrali kolektívnejšie, menej strácali a na svojom konte mali aj menší počet faulov. Inter naproti tomu mal lepšiu streľbu za tri body, väčší bodový prínos mala tiež ich lavička, v ostatných ukazovateľoch však citeľne zaostávali.

Highlighty zo zápasu Komárno - Inter:

Foto: Vladimír Dorňák