• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Aktuálne tabuľkové postavenie to možno nenaznačuje, ale Patrioti Levice a Spišskí Rytieri si pokojne môžu zopakovať aj v tejto sezóne boj o majstrovskú trofej. Tieto dva tímy priniesli v sobotu večer fanúšikom Niké SBL kvalitný zážitok, veď o víťazovi sa rozhodlo až v koncovke. V nej sa potvrdilo, že Levičania len ojedinele v lige strácajú body a po výsledku 86:78 získali už šieste víťazstvo po sebe.

Proti úradujúcemu majstrovi a víťazovi Slovenského pohára sa ale nerodilo ľahko. Tímy od začiatku nasadili ofenzívne tempo, až v druhej štvrtine sa výraznejšie dostali k slovu taktické prvky hry. Viackrát sa striedali tesné vedenia v zápase, najmä v prvej a druhej štvrtine. „Bol to pre nás ťažký zápas. Prvý polčas sme nezačali dobre, dostali sme veľa bodov, aj sme veľa dali, ale 30 bodov v prvej štvrtine je príliš veľa. V druhej štvrtine sa trochu vrátili, tiež aj v druhom polčase, ale v štvrtej štvrtine sa Levice opäť rozbehli a na konci sme sa nevedeli na nich dotiahnuť,“ vrátil sa k zápasu rozohrávač Rytierov Dalibor Hlivák.

Patrioti boli po väčšinu duelu vo vedení, ale dvakrát ich postihli strelecké suchoty, keď sa na niekoľko minút strelecky odmlčali. Súper ponúknutú šancu plne nevyužil, viac ako na 7-bodový odstup sa mu nepodarilo dostať. Rytieri boli v hre o víťazstvo v podstate do 38. minúty, kedy 6 bodov za sebou DaVonté Lacyho poslali Levice do 9-bodového vedenia.

„Nie je jednoduché hľadať proti Spišským Rytierom stále voľné pozície. V kľúčových momentoch prišli správne riešenia v útoku a energia v obrane. Dobre sme komunikovali, pokryli sme doskok, to bolo dôležité. Spišiaci odohrali dobrý zápas, ťažko sa vypracovávali pozície, boli fyzickí a na každý bod sme sa museli narobiť,“ zamyslel sa nad priebehom domáci kouč Michal Madzin.

DSC 3515

Spišiaci majú za sebou plodný týždeň, zahrali si proti zástupcovi poľskej najvyššej súťaže a následne na to sa skonfrontovali s Levicami, aby zistili, ako sú aktuálne na tom. Momentálne tréner Štefan Svitek má úlohu zapracovať dvoch nových hráčov do svojho herného systému - Mikea Morsella a Bena Richardsona. „Tým, že máme nových hráčov a ešte je potrebné sa zohrávať, tak bolo dobré, že sme hrali proti momentálne najsilnejšiemu družstvu v lige. V tomto zápase sme nemali čo stratiť, len získať. Mali sme možnosť vyskúšať nových hráčov proti kvalitnému tímu,“ prezradil tréner Rytierov.

Pre Richardsona to bol vôbec prvý zápas v bielo-modrom drese „Novovešťanov“. Pri svojej premiére zaznamenal 8 bodov, 2 doskoky a 4 asistencie: „Bol to fajn pocit, navliecť na seba dres Rytierov. Teším sa, že som súčasťou tímu. Postupne spoznávam spoluhráčov, trénera a náš herný systém. Budem na sebe pracovať, aby sme hrali ešte lepšie, ako je tomu teraz.“

DSC 3616

Oba celky si pochvaľovali úroveň zápasu, v ktorom museli siahnuť až na dno svojich síl. Predsa len, repríza finále prináša vždy oveľa väčší náboj a aj pozornosť basketbalového fanúšika. „Celkovo sme tento zápas brali kvalitne, ako každý. Treba zostať stále pripravení a v strehu, každú vec odrobiť na ihrisku na sto percent. To bolo extrémne dôležité, že sme boli pripravení na fyzickú hru. Vytvorili sme si potom mini náskok a udržiavali sme si ho,“ dodal na záver Madzin.

Highlighty zo zápasu Patrioti - Rytieri:

Foto: Lukáš Droppan