• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Najväčšia pozornosť zo sobotňajšieho programu patrila repríze finále Lučenca s Levicami. Domáci boli odhodlaní skrotiť rozbehnutého súpera, ale svoj plán dokázali realizovať len v úvode stretnutia. Potom to do svojich rúk zobrali Patrioti a bez výraznejších problémov dokráčali po výhre 81:64 k víťaznému vstupu do ligového diania.

Herná rozohranosť bola evidentná hneď na začiatku. Levičanom výrazne pomohlo trojzápasové menu kvalifikácie Ligy majstrov. Bez akýchkoľvek starostí sa striasli lučeneckého tlaku a už v prvej štvrtine vyhrávali dvojciferným rozdielom. V ďalšom priebehu pokračovali v navyšovaní náskoku. „Prišiel sme do Lučenca s tým, že tento zápas treba vyhrať. Vedeli sme, že sme teraz tím, ktorý hral európske zápasy a každé družstvo chce proti nám vyhrať. Lučenec patrí medzi top štvorku ligy a chcel dokázať, že má na to, ale my sme boli pripravení. Nechceli sme žiadne prekvapenie, prišli sme sem s víťaznou mentalitou a nenechali sme si to zobrať. Na začiatku bola na Lučenci motivácia, viedli rýchlo 8:2, ale nebáli sme sa toho. Išli sme do toho na 100 percent, vrátili sme sa a od toho momentu sme si stretnutie nenechali zobrať z rúk. Kolektívne sme hrali, naša obrana bola výborná a myslím si, že z týchto dôvodov sme neprehrali,“ vrátil sa k zápasu hosťujúci Ben Kovac.

Ako dobre Lučenec začal, tak rýchlo stratil pevnú pôdu pod nohami. Zohranie sa s novými posilami – Tahj Eaddym a Elyjah Gossom, ešte nebolo v takej fáze, ako si tréner Marko Boras a jeho zverenci predstavovali. „Vedeli sme, že tento zápas bude veľmi náročný. Levice ukázali už svoju kvalitu v kvalifikácii Ligy majstrov. Išli sme do toho s tým, že chceme ukázať čo najlepší basketbal a výsledok, ideálne vyhrať proti ním doma. Mali sme veľmi dobrý úvod, ale po 3-4 minútach prevzali celú kontrolu nad stretnutím Levice a my sme sa nedokázali absolútne vrátiť do neho. Rozdielové bolo asi všetko, v každom jednom ukazovateli boli Levice od nás lepšie, počnúc energiou. V tomto zápase sme sa žiaľ nezmohli na nič, aj keď prišiel nejaký náznak alebo šnúra, tak Levice nás hneď stopli,“ vravel domáci Lukáš Bolek.

IMG 3816

Majster odzbrojil ofenzívu vicemajstra, v prvom polčase mu dovolil len 24 bodov a celkovo nepripúšťal žiaden dramatickejší scenár. „Kľúčom bola určite naša defenzíva, za polčas sme im dovolili len 24 bodov. Taký ofenzívny tím, ako je Lučenec, je super, že sme postrážili ich kľúčových hráčov. Naši rozohrávači skvelo bránili, dva-trikrát sme im nedovolili za 8 sekúnd prejsť na druhú polovicu, alebo sme sa po vypichnutí lopty dostali do ľahkého rýchleho brejku. Obrana vyhrala zápas,“ myslí si Kovac.

Lučenec síce pridal v druhom polčase v ofenzíve, ale výraznejšie manko nedokázal okresať. „Nehrali sme vôbec našu hru, pri tom sme tomu celý týždeň prikladali pozornosť. Absolútne nič z toho sa nám nepodarilo zrealizovať, okrem prvých minút. Veľké sklamanie, ako zápas vyzeral z našej strany,“ vyhlásil Bolek.

Patrioti si mohli dovoliť aj luxus v podobe rozloženia minutáže, respektíve „vypustenia“ mladíkov v koncovke stretnutia. Po ťažkom európskom programe a cestovaní, sa každé ušetrenie energie podľa Kovaca hodí: „Bolo dobré, že nik nehral cez 30 minút. Dokázali sme, že ešte aj bez Wade-Chatmana si zaslúžili priestor na palubovke mladí hráči. Je to pre nich dobrý darček po práci na tréningoch a že starší podali dobrý výkon, vďaka ktorému si môžu zahrať. Pomohlo nám to, pretože výhru sme si už nenechali zobrať.“

IMG 3927

Sobota je už pre Lučenec zabudnutá, v stredu sa pokúsi uspieť v Prievidzi, teda v súboji dvoch tímov, ktoré v prvom kole neuspeli. „Musíme sa zladiť ešte s novými posilami a akým basketbalom sa chceme prezentovať. Miestami to totiž v tomto stretnutí vyzeralo, že každý hráč chce hrať iným štýlom a nie tak, ako sme si povedali. Najdôležitejšie bude to, aby všetci vedeli, čo sa robí v útoku a v obrane. Jedine vtedy môžeme spoločne dosiahnuť úspech,“ povedal krídelník BKM.

Levice zabojujú v stredu doma proti Interu. „Každý zápas bude ťažký, pretože budeme favoritom a vždy budeme mať terč na chrbte. Musíme mať dobrú mentalitu v každom stretnutí a nikoho nepodceniť,“ myslí si Kovac.

Foto: Michala Cibulová