• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Podtatranské derby Svitu so Spišiakmi prinieslo zatiaľ najofenzívnejší zápas aktuálneho ročníka. Hosťujúci Rytieri prišli počas jeho priebehu o 16-bodové vedenie, ale napokon ich k druhému triumfu v rade (92:88) doviedla mimoriadne produktívna americká dvojica Patrick McGlynn a Isaiah Washington.

Diváci si užili solídny basketbal, plný zvratov. Rytieri mali raketový vstup do derby, prvú štvrtinu vyhrali o 11 bodov a celý prvý polčas bol v ich podaní nadpriemerný. „Atmosféru derby sme vnímali. Bola vynikajúca. Fanúšikovské tábory oboch tímov bolo počuť. Pomohli obom družstvám k lepším výkonom. Dostávame sa do lepšej fazóny. Naša príprava bola komplikovaná. Keď sa nám podarí lepšie sa zohrať, každý zistí, čo je jeho úloha v tíme, budeme hrať kolektívne, tak môžeme patriť medzi tri najlepšie tímy v lige,“ myslí si pivot Spišiakov Michael Fusek.

Svitu sa konečne vrátil do zostavy skúsený Stanislav Baldovský, ale herný prejav tímu trénera Olega Meleščenka ešte nie je taký, ako by si ex-tréner reprezentácie predstavoval. Ukázalo sa to najmä v prvom polčase, pozitívom bol aspoň návrat do zápasu, keď sa jeho zverencom podarilo nielenže zmazať 16-bodové manko, ale aj viesť v poslednej štvrtine.

„Ušiel nám úvod zápasu, akoby sme neboli správne nabudení na stretnutie. Ešte do polčasu sme sa dokázali dostať na desaťbodový rozdiel. Povedali sme si, že musíme začať lepšie brániť. Aj sa nám to darilo. Dokonca sme sa dostali do štvorbodového vedenia. Potom sme nehrali s rozumom, ale trochu sme to uponáhľali. Ale treba povedať, že McGlynn dal v poslednej štvrtine 14 bodov Spišiakov za sebou, trafil trojky z úctyhodnej vzdialenosti. Tie sa brániť z môjho pohľadu nedali,“ obzrel sa za stretnutím Baldovský.

DSC 4465

Hostia zo Spiša mali totiž vo svojich radoch McGlynna s Washingtonom, spoločne zaznamenali 64 z celkových 92 tímových bodov. Pozoruhodná bola najmä 14-bodová šnúra McGlynna, ktorý sa v podstate sám postaral o víťazný obrat tímu. Zaujímavosťou a zároveň výstrahou pre kouča Tea Hojča bol fakt, že bodovo sa darilo len hráčom základnej päťky. Svoj debut v bielo-modrom drese už absolvoval aj Vlatko Granič.

„Výborný úvod zápasu nám veľmi pomohol v jeho závere. Svit je jeden z tímov, ktorý je v domácom prostredí silný. Potvrdil to aj v tomto stretnutí, keď dokázal zmazať 16-bodové manko a v poslednej štvrtine sa dostal do vedenia. Musíme si dať pozor na podobné poľavenia v obrane. Musíme hrať na 100 percent 40 minút a byť koncentrovaní celý zápas. My sme mali v tomto zápase výbornú energiu. Vnímali sme aj podporu našich fanúšikov. Určite nám pomohli výborné výkony a premenené ťažké strely Patricka McGlynna a Isaiaha Wasingtona,“ okomentoval priebeh Fusek.

IMG 0604

Výkony „medveďov“ sú zatiaľ ako na hojdačke, podobne ako v minulej sezóne. Pozitívom môže byť produkcia Tavona Kinga so Sašom Avramovičom, ale rozhodne spokojnosť nemôže vládnuť so striedaním lepších a horších momentov v zápasoch. Domáca premiéra tak Iskre nevyšla, najbližšie ju čaká televízny zápas v Leviciach.

„Porozmýšľame, čo sme neurobili dobre v tomto zápase. Najbližšie nás čakajú majstrovské Levice. Budú favoritom duelu, ale my tam pôjdeme zabojovať o výhru. Teraz prehrali v Komárne, hrajú v týždni Európsky pohár FIBA. Každý zápas je iný, uvidíme ako to v sobotu dopadne,“ uzatvoril Baldovský.

Highlighty zo zápasu Svit - Spišskí Rytieri:

Foto: Vladimír Dorňák