• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Reprezentačná prestávka hráčov Svitu nezabrdzila, víťaznú sériu a sebavedomý triumf na Final Four Slovenského pohára preniesli do východniarskeho derby so Spišskými Rytiermi. Svojho regionálne blízkeho rivala prvýkrát v tomto ročníku zdolali a líder Niké SBL premiérovo v tejto sezóne prehral tri stretnutia po sebe.

Skvelú fazónu preniesla Iskra už do začiatku stretnutia, keď po prvej štvrtine vyhrávala o 14 bodov. V ďalších minútach sa Spišiaci nedokázali ani v jednom prípade výraznejšie priblížiť, hráči z podtatranského mestečka tak prekvapivo a jednoducho kontrolovali svoj dvojciferný náskok a derby doviedli do úspešného konca.

„Myslím si, že toto stretnutie bolo dobrou ukážkou našej tímovej všestrannosti v útoku a snahy v obrane. Vedenie sme získali práve vďaka defenzíve, z ktorej sme následne mali vysokú efektivitu v útoku. Všetko to vychádza z toho, s akou intenzitou bránime a čo sa snažíme urobiť, aby sme súpera dokázali zastaviť,“ poskytol svoj pohľad na duel najlepší strelec Svitu, 20-bodový Xavier Smith.

Rytieri išli po prestávke do ligového súboja bez Viktora Juríčka a s odlišnou základnou päťkou, na akú boli fanúšikovia zvyknutí. Rošáda trénerskému tandemu Hojč-Korfanta nevyšla podľa predstáv, na domácej palubovke aktuálne prvý tím súťaže ani na sekundu nebol vo vedení. „Podľa mňa zohrala veľkú úlohu dlhšia ligová prestávka, vypadli sme zo zápasového rytmu. V prvej štvrtine nám ušli na dvojciferný náskok, ktorý sa potom navýšil na 20 bodov. Tam sa zápas rozhodol. Uvoľnili sa, padali im aj ťažké strely. Už sme to v obrane nevedeli tak utiahnuť, aby sme zápas dokázali otočiť. Vedeli sme, že Svit bude naštartovaný a bude chcieť vyhrať tento zápas. Ťahajú dlhú sériu výhier. Neboli sme dostatočne pripravení na ich agresivitu v obrane a na ich rýchly útok. Trochu sme rátali, že by sme mohli ťažiť zo širšej rotácie, ale sa to nenaplnilo. A musíme hrať agresívnejšiu obranu,“ zhodnotil prehru pivot Spišiakov Michael Fusek.

11

Dianie na palubovke prinieslo aj zaujímavé mikrosúboje, ako napríklad pod košom sa predháňali Fusek s čerstvo oceneným hráčom mesiaca Haydenom Kovalom. Obaja pivoti zaznamenali double-double. Kvalitná bola aj konfrontácia na poste rozohrávačov, na konci dňa však Sviťania bez výraznejších komplikácií vyhrali o 14 bodov (79:65) a uspeli už v 9. stretnutí po sebe (pri zarátaní Final Four Slovenského pohára).

„Nebol som prekvapený, že sme udržali našu intenzitu v obrane. Keď toto dokážeme, tak vieme kolektívne zahrať dobré zápasy. Teší ma, že sme uspeli, ale je ešte pred nami mnoho roboty. Musíme zostať koncentrovaní, aby sme dokázali tie veci, ktoré chceme v zostávajúcej časti sezóny,“ uviedol Svitu.

14

Spišiaci sa prvýkrát v sezóne dostali do situácie, že prehrali tri stretnutia po sebe. Nečakaná domáca strata bodov mierne zdramatizovala ešte boj o prvú, respektíve druhú priečku v tabuľke. Čo je podľa Fuseka dôvodom aktuálnych výsledkov tímu? „Chýba nám trochu väčšie sebavedomie a motivácia zasa niečo dosiahnuť. Sústredíme sa na ďalší zápas s Handlovou, kde musíme získať práve sebavedomie a ďalšiu motiváciu. Potrebujeme vyhrať, aby sme sa zasa naladili na víťaznú vlnu. Cieľ je teraz jasný, byť na konci základnej časti na prvom mieste. Na Final Four Alpsko-jadranského pohára sa začneme pripravovať až po zápase s Handlovou,“ odpovedal reprezentačný pivot.

Foto: Barbora Klorusová