• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Priskoré zranenie Mareka Jašša ovplyvnilo herné plány Prievidze, ktorá odštartovala pod Tatrami s veľkým sebavedomím a odhodlaním vybojovať postup do semifinále. Svit sa ale rýchlo dostal ku svojmu štandardu z aktuálneho ročníka, vo väčšine prípadov z toho býval úspech a tak tomu bolo aj v rozhodujúcom súboji tejto série. „Medvede“ ťarchu zodpovednosti zvládli a po triumfe o 20 bodov sa môžu tešiť na súboje s Levicami o finále.

Začiatok tretieho zápasu priniesol hneď dva dôležité okamihy. Domáci rozohrávač Tavon King mal rýchlo na svojom konte 2 fauly, čo celkovo ovplyvnilo jeho výkon v stretnutí. Hostia dostali oveľa tvrdšiu ranu, pri boji o loptu sa veľmi nešťastne zranil Marek Jašš, v tom čase najlepší strelec Prievidze. Jeho energia bola hnacím motorom tímu.

„Tri štvrtiny sme bojovali. Strata Mareka Jašša náš ovplyvnila, pretože naše možnosti na lavičke sa zmenšili. Museli sme upraviť našu zápasovú taktiku v obrane, napokon nás to negatívnym spôsobom v tomto stretnutí ovplyvnilo,“ poskytol svoj názor prievidzský Kellon Taylor.

Jeho tímu ešte chvíľu vydržalo nasadenie a vedenie, ale iniciatívu nad zápasom už začala preberať Iskra. Od momentu, keď prehrávala 15:17, urobila 7-bodovú šnúru a vedenie už do samotného záveru nepustila z rúk. „Ťažký zápas. Prievidza je dobrý tím, na čele s dobrým trénerom, čiže sme vedeli, aké náročné to pre nás bude. Očakávali sme bitku od úvodu, začali sme síce pomalšie, ale to sa občas stane. Museli sme zistiť, akú obranu na nás Prievidza nachystala a ako môžeme hrať v útoku. Pripravili sme sa dobre, bránili tak, ako sme na našich tréningoch predpovedali. Náš tréner urobil skvelú robotu pri skautingu a príprave na tento zápas,“ uviedol domáci Kayo Goncalves.

DSC 0734

Rozhodujúci duel tejto série sa v mnohých ohľadoch podobal na ten úvodný. Aj vtedy sa Prievidza zubami-nechtami držala dlho a Svit to až v závere zlomil na svoju stranu. V tomto prípade to zvládol na začiatku záverečnej štvrtiny, keď za necelé 3 minúty odskočil 9-bodovou šnúrou na 21-bodový rozdiel. „Hlavným bodom bola celkovo naša dobrá ofenzíva, v ktorej sme sa hýbali. Využívali sme výškovú nevýhodu, z ktorej prichádzali dobré strely. Oni to v tranzícii mali ťažké, čo vychádzalo z našej obrany,“ zhodnotil Goncalves.

Prievidza sa najmä v druhom polčase uchýlila k streľbe za 3 body, táto taktika však nemala želaný efekt. Úspešnosť po dobrom úvode závratne klesala a v poslednej štvrtine sa nádeje na semifinále rozplynuli. „Nemyslím si, že Svit je lepším tímom, ale hral lepšie ako my, najmä v štvrtej štvrtine, keď to bolo najviac potrebné. Gratulujem im k tomu,“ vyjadril sa Taylor.

DSC 0928

Svit využil po výhre 82:62 výhodu domáceho prostredia a po ročnej absencii je späť medzi najlepším kvartetom Niké SBL. Dobrou správou v tomto smere je zachovanie výhody zápasu č. 1 a prípadného rozhodujúceho stretnutia pred vlastnými fanúšikmi. Iskra aréna bola aj počas sviatkov vypredaná, čo dodáva domácim extra energiu a motiváciu. Tú proti úradujúcemu majstrovi z Levíc rozhodne budú potrebovať.

„Je úžasné hrať doma. Budem sa opakovať, ale vo Svite máme úžasných fanúšikov a my milujeme atmosféru, ktorú nám dokážu vytvoriť. Ako tím sa im chceme poďakovať za podporu a lásku. Ďakujeme fanúšikovia Iskry Svit. Postup do semifinále znamená, že sme o krok bližšie k dosiahnutiu nášho cieľa – doviesť do Svitu majstrovský titul. Tešíme sa, čo sme doteraz dosiahli, ale je ešte pred nami mnoho krokov, aby sme sa vyštverali na úplný vrchol,“ uzatvoril hodnotenie Goncalves.

Foto: Daniel Faix