• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Útok vyhráva zápasy, ale obrana série, respektíve tituly. Známeho športového pravidla sa naplno chytili hráči Komárna, druhé stretnutie po sebe našli správny recept na Spišských Rytierov a pred stredou sú vo výhodnej pozícii. Víťazovi základnej časti sa vzdialila vidina účasti vo finále a po strate výhody domáceho prostredia, ich čaká v najbližšom zápase neľahká úloha.

Po otváracom zápase semifinálovej série sa karta otočila. Hráči Komárna sa poučili z vysokej prehry a ako sa v play off hovorí, nie je dôležité o koľko prehráš, ale aký je konečný stav. Doma sa im podarilo správne zareagovať a so správnou mentalitou prišli aj na Spiš. „Bol to ťažký a dôležitý zápas, pretože nemáme výhodu domáceho prostredia. Zvládli sme hru pod tlakom a dali maximum do toho, čo vieme robiť najlepšie. Tímová hra, dobrý výkon a kvalitná obrana, to boli kľúčové veci, ktoré nás dostali do vedenia a nakoniec aj k víťazstvu,“ vyhlásil z komárňanského tímu Miljan Markovič.

Rytieri nezačali nejako obzvlášť zle, úvodnú časť vyhrali, ale do konca prvého polčasu sa im rozsypal herný koncept a v ďalšom priebehu sa z toho nedokázali otriasť. Problémom bola najmä defenzíva, ktorá druhé stretnutie po sebe dostala takmer 100 bodov. „Bol by som nerád, aby jeden nevydarený zápas ovplyvnil hodnotenie celej sezóny. Viac ako prehra nás mrzí spôsob, akým sme prehrali. Mali sme pocit, že Komárno chcelo vyhrať viac ako my. Po prehratom prvom polčase nám nevyšiel ani vstup do druhej polovice. Komárno na nás vybehlo, padli im nejaké strely. Snažili sme sa to zvrátiť, ale sa nám to už nepodarilo. Súper bol rýchlejší, mal lepšie nasadenie i koncentráciu. Samozrejme verím, že v Komárne vyhráme a sériu vrátime na našu palubovku,“ prezradil nám tréner Spišiakov Teo Hojč.

6

„Diabli“ si s oveľa väčším prehľadom podržali vedenie a po výhre 92:78 sú vo veľmi výhodnej pozícii. Od víťaza základnej časti si ukradli výhodu domáceho prostredia a jedna výhra ich delí od toho, aby si prvýkrát pod značkou BC zahrali finále Niké SBL. Navyše, potenciálne rozhodujúci krok môžu urobiť pred svojimi fanúšikmi.

„Nie je ľahké dvakrát po sebe vyhrať nad tak kvalitným tímom, ako je Spišská Nová Ves, ale my sme dokázali, že to dokážeme. Nechceme dopustiť, aby nám finále ušlo pomedzi prsty, preto si tento tím zaslúži uspieť,“ myslí si Markovič.

8

Spišiaci sú pred stredou v neľahkej pozícii, po dvoch prehrách v rade budú odvracať mečbal súpera a najmä to, aby sa ich ťaženie neskončilo len ziskom bronzu. Podľa doterajších výsledkov a výkonov v sérii je jasné, čo musia zlepšiť. Priestor na opravu už inak nebude, čo si uvedomuje aj tréner: „Do najbližšieho zápasu musíme zlepšiť veľa vecí. Máme tím, ktorý dobre bráni, keď sa nám darí v útoku. Keď sa nám v útoku nedarí, padá aj náš výkon v obrane. Je to trochu v mentalite tímu, to musíme zmeniť. Určite musíme zlepšiť obranu. Urobíme všetko preto, aby sme v Komárne vyhrali. Ja verím svojim hráčom, pre takéto zápasy a pre play off sa robí basketbal, celú sezónu sa maká, aby sa ukázalo líderstvo našich hráčov. Verím, že ukážu v takomto stretnutí to najlepšie a vrátia sériu do Spišskej Novej Vsi.“

Foto: Barbora Klorusová