• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Nováčik zo Žiliny sa postaral o najväčšie prekvapenie doterajšieho priebehu nového ročníka Eurovia Slovenskej basketbalovej ligy. Proti Karlovke nešťastne prehral v samotnom závere, ale tentoraz mal pevnejšie nervy v koncovke a po výsledku 90:89 získal nielen prvé víťazstvo, ale aj skalp víťaza Slovenského pohára a bronzového tímu zo sezóny 2016/2017 KB Košice.

Zápas sa zo začiatku vyvíjal lepšie pre „býkov“, po úvodnej štvrtine viedli 18:14, ale v druhej 10-minútovke prišla nečakaná zmena. Domáci basketbalisti sa totiž strelecky chytili a v ofenzívnej prestrelke mali navrch. „Môžeme si za to sami. Nemalo to zájsť do toho, aby bol zápas taký vyrovnaný a bolo by to všetko v poriadku. V prvej štvrtine sme na začiatku vyhrávali o desať bodov, mali sme to však natiahnuť a nedovoliť im dostať sa do takého laufu, aký sa im podaril. To bola prvá chyba, potom sa to ťahalo celý zápas. Padalo im úplne všetko z každej pozície, my sme stále doťahovali a napokon sme prehrali. Postavili zónu v druhej štvrtine, my sme trochu zle riešili niektoré situácie a nerozumeli sme si. Ako sa hovorí, neboli sme na jednej vlne. Nepadalo nám to, v obrane sme sa trápili. Zbierali sme fauly, bolo nás málo a nemohli sme tým pádom brániť tak, ako by sme chceli,“ netajil sklamanie z konečného výsledku pivot Košíc Peter Sedmák.

Žilinčania sa dostal v druhej štvrtine do vedenia, ktoré do samotného záveru pustili len na niekoľko krátkych momentov. Zverenci trénera Maroša Moravčíka strieľali lepšie za dva body a z lavičky im výraznou mierou pomohol 30-bodový Walter Wright. „Sme šťastní, že sme dokázali poraziť jedno z najlepších družstiev. Aj keď to bolo tesné víťazstvo, veľmi potešilo. Na rozdiel od zápasu proti Karlovke, sme sa poučili z našich chýb. Povedali sme si, kde sme ich robili a snažili sme sa na nich popracovať. Myslím si, že v obrane i v útoku to bolo lepšie, ako proti Karlovke,“ začal s hodnotením rozohrávač Žiliny Róbert Rožánek

Košičania prišli na zápas druhého kola značne oslabení, okrem zraneného Svetozara Stamenkoviča sa nepodarilo dohrať ani Igorovi Maričovi. Na vlastné riziko dokonca nastúpil Eric Palm, ale ani on nezabránil prehre. Zdravotný stav tímu však nie je ospravedlnením prehry podľa Sedmáka: „Aj v tej zostave, v ktorej sme tam boli, sme ich mali zdolať. Žiaľ, chytili taký lauf, že ich bolo potom ťažké zastaviť. Išli sme do zápasu s tým, že ideme vyhrať. Boli sme veľmi dobre pripravení, tréner nás pripravil na všetko. Vedeli sme ich akcie a systém, ktorý hrajú, ale nedodržali sme isté veci. Nemyslím si, že je to facka, ale nemá sa to stávať. Ťažké je hrať v piatich - šiestich hráčoch celý zápas, súper mal trošku väčšiu rotáciu. Streda bola pre nás zlým dňom, nezvládli sme to.“

Záverečný tlak favorita prišiel neskoro, Žilina totiž v záverečnej dvojminútovke nepremenila len jeden trestný hod. Neskorá kanonáda Košíc len upravila skóre na konečných 90:89 pre domácich. „Bolo dôležité, že sme ustali záverečný tlak. Tieto zápasy nám ukazujú, že je potrebné hrať až do konca. Zápas sa totiž skončí až vtedy, keď zazvoní klaksón. Myslím si, že sme hrali koncentrovane. Aj keď na začiatku nám dokázali ujsť, ale bolo dôležité, že sme to nevzdali a vrátili sme sa do stretnutia. Určite sme toto víťazstvo potrebovali, vleje nám trochu sebavedomia a chuti do tréningov a zápasov,“ myslí si Rožánek.

Košičania si môžu napraviť chuť už počas víkendu doma, do Angels arény pricestuje Karlovka. Čo môže byť receptom na úspech? „Dať sa hlavne zdravotne dokopy a hrať to svoje v útoku, zlepšiť sa v obrane,“ zhrnul na záver Sedmák. Žilina cestuje naproti tomu na Spiš. „Dúfam, že sme si spravili menší rešpekt medzi súpermi. Radi by sme nadviazali na tento výkon už v sobotu v Spišskej Novej Vsi,“ vyhlásil Rožánek.

Čo ukázal zápas: Lepšiu streľbu domácich za dva body, za tri body to lepšie pálilo hosťom. Inak to bol veľmi vyrovnaný duel – 43 vs. 40 v počte doskočených lôpt, 15 vs. 13 v počte asistencií, 6 vs. 4 v ziskoch. Košice boli lepšie v bodoch spod koša a druhých šanciach, ale lavička Žiliny zaznamenala až o 26 bodov viac.

Highlighty zo zápasu Žilina – Košice:

Foto: Jakub Ruman