• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V stredu pokračovalo štyrmi zápasmi prvého kola play-off Eurovia SBL. Štyri mužstvá bojovali o vyrovnanie sérií na 1:1. Neuspelo však ani jedno.

UDALOSŤ DRUHÉHO HRACIEHO DŇA

Za udalosť stredajšieho programu si dovolíme označiť „televízne“ stretnutie Banskej Bystrice s Komárnom. Už úvodný zápas na juhu Slovenska, ktorý domáci vyhrali pomerne tesne 90:85, naznačoval, že pod Urpínom by sme sa mohli dočkať dramatickej a vyrovnanej konfrontácie. A tak sa aj stalo. Podľa nášho názoru, o čosi lepším mužstvom boli domáci, ale na ich škodu sa nedokázali vyhnúť chvíľkovým výpadkom v koncentrácii a dopustili sa aj väčšieho množstva chýb (15:9). To ich nakoniec stálo víťazstvo. Komárno dokázalo, že má zrelý káder, ktorý v zlomových momentoch nepanikári, a tak sa predsa len dočkalo dôležitého víťazstva 110:107. Jedným dychom treba povedať, že rozhodnúť mohlo už v závere riadneho hracieho času, keďže malo výhodu posledného útoku a poslednej strely. Jaytornah Wisseh s ňou však nenaložil zrovna optimálne.

PREKVAPENIE DRUHÉHO HRACIEHO DŇA

Pokiaľ ide o výsledky, o najväčšie prekvapenie sa mohli postarať basketbalisti Spišskej Novej Vsi. Prievidza si totiž vybrala slabší deň a dve minúty pred koncom na Spiši prehrávala 63:64. Lenže v zlomových okamihoch predviedla excelentnú šnúru 10:0 a napokon zvíťazila 73:64.

Za prekvapenie stredajšieho programu teda považujeme fakt, že žiadny z horšie nasadených tímov nevyužil výhodu domáceho prostredia a nevyrovnal stav série na 1:1. Ďaleko k tomu nemala Spišská Nová Ves ani vyššie spomenutá Banská Bystrica. A blízko úspechu bol aj Svit, ktorý prešustroval 11-bodový náskok z poslednej štvrtiny a s Handlovou napokon prehral rozdielom jediného koša 85:87.

STRELEC DRUHÉHO HRACIEHO DŇA

Boli dvaja a opäť na seba narazili tvárou v tvár. Banskobystrický Milan Žiak a Jaytornah Wisseh z Komárna nastrieľali zhodne po 30 bodov. Obaja na to potrebovali odohrať čosi vyše 42 minút. Spokojnejší bol napokon Američan, keďže jeho MBK Rieker COM-Therm po predĺžení uspel na pôde ŠKP 110:107.

OSOBNOSŤ DRUHÉHO HRACIEHO DŇA

Za osobnosť kola spravidla označujeme hráča, ktorý výrazným individuálnym prínosom prispel k víťazstvu svojho mužstva. Tento raz však musíme spraviť výnimkou. Milan Žiak robil, čo mohol, aby jeho Banská Bystrica v stredu vyrovnala stav série s Komárnom. Podal nevšedný a všestranný výkon. Strieľal, prenikal, tvoril hru. V konečnom účtovaní dosiahol 30 bodov, 6 doskokov a 10 asistencií. A neflákal sa ni v obrane. Napokon to však nestačilo, „policajti“ síce duel doviedli do predĺženia, ale po ňom napokon „lodiarom“ podľahli 107:110. Odchovanec Žiaru nad Hronom je s priemerom 26 bodov na zápas najlepším strelcom doterajšieho priebehu play-off.

Ak by sme neoznačili za osobnosť kola Žiaka, zrejme by sa toto (morálne) ocenenie ušlo jeho protivníkovi Jaytornahovi Wissehovi. Nastrieľal rovnako 30 bodov, ku ktorým pridal 9 doskokov a 7 asistencií. Práve on bol MVP podľa indexu efektivity. Dostal sa na hodnotu 35, kým Žiak mal „len“ 31.

VÝBUCH DRUHÉHO HRACIEHO DŇA

Výkony rozhodcov sú vďačným zdrojom polemík. Po nedávnych kritických vyjadreniach Ľubomíra Urbana sa tento raz poriadne naštval Miroslav Grznár, tréner Banskej Bystrice. Menovite rozhodcovi Marekovi Kúkelčíkovi vyčítal verdikty už z prvého štvrťfinále v Komárne (85:90), ale aj druhého, v ktorom jeho zverenci doma po predĺžení podľahli „lodiarom“ 107:110. Vadil mu napríklad údajný dvojitý meter pri posudzovaní nešportových chýb. Rozhodcovi Zdenkovi Zubákovi zase nevie prepáčiť udelenie technickej chyby, ktoré bolo podľa jeho názoru neodôvodnené. Negatívne hodnotiť výkony rozhodcov je porušením ustanovenia B.2.11 Športovo-technických podmienok, záväzného dokumentu, na ktorom sa zhodli pred sezónou všetci účastníci SBL. Sankciou je pokuta dvesto eur. Miroslav Grznár povedal, že ich rád zaplatí, lebo chce rozpútať diskusiu o tom, že kluby a SBL by mali mať páky na to, ako riešiť neuspokojivé výkony mužov s píšťalkami.

FOTO: VLADIMÍR DORŇÁK