• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Piate tohtosezónne víťazstvo basketbalistov Iskra Svit sa nerodilo ľahko. V domácej Iskra aréne však proti nováčikovi PP & TV Raj Žilina zabrali v správnom momente, aby nakoniec triumfovali 107:87.

Tréner Michal Madzin išiel do zápasu s výrazne oklieštenou zostavou, zranenia nepustili do hry dvojicu Pavol Lošonský a DeAndre Davis. Podľa toho vyzeralo aj úvodných dvadsať minút, jeho zverenci nestíhali na rýchlostne disponovaných Žilinčanov, ktorí strieľali s vysokou úspešnosťou streľby. „Bol to veľmi ťažký zápas, išli sme do neho len s osmičkou zdravých hráčov. Bolo to o tom, aby sme sa čo najviac pobili o víťazstvo. Myslím si, že v prvom polčase sme nehrali s takou energiou, hlavne po fyzickej stránke. Mali sme vstúpiť do duelu sebavedomejšie, v tomto nás súper v prvých dvadsiatich minútach predčil,“ povedal k priebehu domáci hráč Anthony Jackson.

„Podtatranci“ prehrávali v jednom momente dvojciferným rozdielom, následne stiahli na rozdiel jediného koša, aby potom opäť pustili súpera do polčasového vedenia 52:44. „Mnoho vecí sme mali pod našou kontrolou, ale musíme sa sústrediť na veci, v ktorých nie sme silní a nevieme ich kontrolovať. Treba tiež zlepšiť premieňanie voľných striel, toto sa Svitu darilo. Svojich strelcov našli vo výhodných pozíciách, ktoré premieňali. Do druhého polčasu sme vstúpili až príliš bezstarostne. To sa nemôže stávať, musíme hrať celý zápas na sto percent. Tam sa otočil duel v náš neprospech. Ak chcete vyhrať zápas, tak všetko sa začína od obrany. Toto rozhodlo z môjho pohľadu tento duel. Nezáleží na tom koľko dáte bodov, pokiaľ neviete ubrániť svojho hráča, tak šanca na úspech nie je veľká,“ zamyslel sa hosťujúci Brandon Conley.

Po prestávke sa totiž karta obrátila. Svit sa odhodlal k očakávanému tlaku, na ktorý Žilina nedokázala jednoducho zareagovať. Už po piatich minútach prehrávala, následne sa aj pod vplyvom úzkej rotácie začalo manko zvýrazňovať. „Úzka rotácia je vec, s ktorou sa trápime. Po tridsiatich minútach nám totiž dochádza para a únava, na tomto musíme popracovať,“ uviedol Conley. Iskra zlepšila výrazne streľbu, čoho výsledkom bolo 63 bodov v druhej časti duelu. V správnych momentoch potiahli tím viaceré osobnosti, hlavne Avramovič, Ivelja a Jackson. „Tréner nám cez polčasovú prestávku povedal, aby sme sa držali nášho zápasového plánu. Do druhej časti zápasu sme vstúpili s oveľa väčšou energiou a hrali ako tím. Dodržali sme to, začali sme si totiž viac posúvať loptu, nachádzať voľných strelcov a využívať nepomery v súbojoch. V druhom polčase nám to aj začalo padať, hlavne Saša Avramovič a Vladimir Ivelja premenili viacero pokusov za tri body. Domáce víťazstvá sú dôležité, pretože pred svojim publikom nechceme strácať body. Z tohto pohľadu je víťazstvo nad Žilinou veľmi cenné pre nás,“ vyhlásil Jackson.

Svit opäť potvrdil, že je hlavne doma mimoriadne silný. Štvrté víťazstvo za sebou vyšvihlo zverencov trénera Michala Madzina po siedmom kole Eurovia SBL už na tretiu pozíciu v tabuľke. Aktuálna forma je o to cennejšia, že k dispozícii nemajú už dlhšiu dobu kompletný káder. „Máme síce bilanciu piatich víťazstiev a dvoch prehier, ale ešte máme na čom pracovať. Víťazstvo teraz a tie pre tým sú o čosi cennejšie, keďže sme ich dosiahli v oklieštenej zostave. Ukazuje to, ako sme ako tím silní, hlavne po mentálnej stránke,“ uzatvoril hodnotenie stretnutia domáci rozohrávač.

Čo ukázal zápas: Kolektívnejšie poňatie hry Svitu, so svojou vyššou zostavou dokázali totiž preskákať najlepšie doskakujúci tím ligy. Pod košom zaznamenali až 50 bodov, súper ich mal v tomto priestore o 16 menej. Veľmi tvrdo trestali straty, v tomto ukazovateli získali až 25 bodov. A tretím dôležitým faktorom bola streľba za tri body, tá mala v druhom polčase výrazný vplyv na ofenzívnu produkciu Iskry.   

Foto: Daniel Faix