• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

V dueli dvoch tímov s nie práve najlepšou fazónou sa v deviatom kole Eurovia SBL radovalo z triumfu Komárno, ktoré zdolalo na svojej palubovke Košice 82:70.

Ústredným motívom duelu bol návrat kľúčového člena komárňanského tímu, rozohrávača Bobana Tomiča. Pri svojom návrate odohral takmer 32 minút, do štatistík si zapísal 16 bodov, dva doskoky a deväť asistencií, pri čom mal spomedzi svojho tímu najvyššie číslo v štatistike plus-mínus - +16. Aj tento faktor napokon rozhodol o tom, že Košice prehrali už štvrtýkrát u súpera. Komárno je naproti tomu zatiaľ bez prehry doma. „Musím vyzdvihnúť našu obranu, Košice sme dokázali udržať na 70-tich bodoch, čo je veľmi dobrá vizitka. Na lídrov súpera sme si dávali pozor, nikto z nich sa bodovo neutrhol, čo bolo pre nás dobré. Boban Tomič priniesol po svojom zranení dobrú energiu. Každý, kto bol na ihrisku v našom drese, odviedol dobrú prácu. Ďakujem aj našim fanúšikom, lebo domáce prostredie hrá u nás veľkú úlohu,“ hodnotil faktory výhry domáci pivot Lukáš Hoferica.

„Býci“ sa vonku trápia. Treba však povedať, že hrali s výnimkou nováčika zo Žiliny, s tromi ašpirantmi na popredné priečky. Nemusí však byť pravidlom, že v Leviciach, v Bratislave s Interom či v Komárne musia prehrať. Žiaľ, Košiciam sa to stalo. „Komárno hralo tímovejšie ako my, boli pokojnejší. Keď potrebovali dať ťažké strely, tak ich zväčša trafili. Dostali sme veľa lacných košov, čomu sa musíme v ďalších zápasoch vyvarovať. V obrane to nie je až také zlé, ale občas sa nám stane, že súper skóruje po našich zbytočných chybách. Musíme si na to dávať väčší pozor,“ povedal k duelu kapitán Košičanov Richard Körner.

Už pred duelom bolo jasné, že sa stretnú dve družstvá, ktoré doma vyhrávajú a vonku prehrávajú. Výsledok zápasu tieto štatistiky len potvrdil. „Komárno doma zdolalo aj Inter, takže určite sme neočakávali ľahký zápas. Máme nejaký mentálny problém so zápasmi vonku. Nevieme sa odviazať a ukázať, čo v nás je. Celkovo mám pocit, že nie sme na ihriskách súperov takí súdržní, ako na domácej palubovke. Myslím si, že to potrebujeme raz prelomiť a potom už to pôjde. Verím, že sa nám podarí vyhrať už v stredu v Handlovej,“ uviedol Körner.

 

Okrem Tomiča sa prezentoval výborným výkonom Troynell Adams, autor 17 bodov. K ním sa z lavičky pridal aj Lukáš Hoferica. Za necelých 21 minút zaznamenal dvanásť bodov, pri čom neminul ani jeden pokus z poľa: „Darilo sa mi, niekoľkokrát ma tam našiel Boban Tomič. Aj spoluhráči mi v tom pomohli, takže sa mi strieľalo oveľa ľahšie ako zvyčajne. Určite som rád, že sa mi takto darilo.“

„Obuvníci“ majú po prvej štvrtine základnej časti zatiaľ zápornú bilanciu, doma síce vyhrali všetky doterajšie stretnutie, ale vonku uspeli len raz. „Keď vieme doma zdolať Levice, Inter aj Košice, tak musíme vedieť podobne zahrať aj vonku. Je to len v hlavách, basketbal hrať vieme. Musíme sa niekedy presadiť aj na palubovke súpera. Mohol by nám pomôcť aj príchod Bobana Tomiča. Verím, že sa naša hra vonku zlepší,“ zamyslel sa pivot Komárna.

Čo ukázal zápas: Len dvadsaťpercentnú úspešnosť streľby za tri body na strane Košíc, „býci“ premenili štyri z 20 pokusov. Komárno zvíťazilo tímovejším výkonom, na svojom konte mali väčší počet asistencií, menej stratených lôpt a o väčší bodový príspevok sa postarala aj lavička ich tímu. Zaujímavosťou bol aj vysoký počet zahodených trestných hodov, celkovo ich bolo v zápase až 17.

Highlighty zo zápasu Komárno – Košice:

Foto: Karol Scholtz