• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Aj v treťom vzájomnom meraní síl medzi Komárnom a Levicami platilo pravidlo „môj dom, môj hrad“. Tentoraz sa radoval zo zisku dvoch bodov vicemajster, ktorý zdolal Patriotov pred svojim publikom 98:76.

Tréner Komárna Miloš Šporar už mohol počítať v zápase aj s uzdraveným pivotom Mišem Diminičom, naopak na hosťujúcej strane absentoval zranený Teo Petani a chýbal už aj Kentwan Smith. S miernym nadhľadom by sa dalo povedať, že o všetkom rozhodla už úvodná 10-minútovka. Domáci v nej doslova vyleteli na súpera, už po necelých dvoch minútach viedli 7:1. O tri minúty neskôr bolo 13:4 a o ďalšiu minútu už bolo vedenie dvojciferné - 19:7.

„Nastúpili sme vo veľkom štýle. Väčšinou totiž tímy na začiatku dobre strieľajú, potom sa to v druhom polčase zhorší, ale nám sa to darilo počas celého duelu. Myslím, že mnoho z kľúčových faktorov zápasu vyplynulo z prvej štvrtiny. Hrali sme kolektívne, pomáhali sme si navzájom a energia od každého hráča bola veľmi dobrá. Mentálne nám tiež tento vývoj pomohol, tréner nás v tomto podporil. Motivoval nás, vidieť na ňom veľkú vášeň a to sa prenáša aj na nás,“ vyjadril sa k priebehu hráč Komárna Miles Bowman.

Zatiaľ čo jeho spoluhráči strieľali s veľkou úspešnosťou streľby, ktorá sa následne premietla do herného sebavedomia, tak Levice horeli v obrane a na každý bod sa natrápili. „Ťažko sa hodnotí takýto zápas a výkon, pretože sme šli sem s úplne niečím iným. Žiaľ, nepredviedli sme to. Domáci chceli vyhrať viac. Vyhoreli sme v obrane, práve dobrou obranou sa však chceme prezentovať a vyhrávať ňou dobré zápasy. Mrzí nás to a mňa ešte viac pre to, lebo zápasy s Komárnom majú extra náboj. Mrzí ma to aj kvôli fanúšikom, ktorí prišli vo veľkom počte. Nevyšlo nám to, ale nie je to koniec sveta. Zápas si rozoberieme a vrátime sa späť hneď v ďalšom zápase pred domácim publikom, kde sa budeme chcieť revanšovať za toto stretnutie,“ povedal po zápase rozohrávač Levíc Šimon Krajčovič.

Patrioti prehrávali po úvodnej štvrtine 15:27, v druhej ešte ako tak držali krok s domácim tímom, ale po prestávke sa ich šanca na víťazstvo definitívne vzdialila. „Nemyslím si, že sme bola hlavami inde, ale nedokázali sme zastaviť bodovú šnúru Komárna. Dovolili sme im viackrát odskočiť, dostať ich na koňa a divákov do varu. Začali sa potom dobre cítiť, dávať ťažké strely, na čo sa už ťažko odpovedalo,“ zamyslel sa Krajčovič.

„Obuvníci“ tak hádam definitívne potvrdili, že príchod trénera Miloša Šporara padol na úrodnú pôdu. Jeho zverenci potvrdili po cennom triumfe v Spišskej Novej Vsi, že sú na správnej ceste. Víťazstvom nad Levicami sa dokonca priblížili už k štvrtému miestu v tabuľke. „Prestávka nám pomohla, zocelili sme sa ako tím. Boli sme už k tomu blízko, ale voľno nám v tomto smere pomohlo. Zlepšila sa chémia celého družstva, začali sme totiž hrať kolektívne ako tím. Niektorým sa zmenili pozície v tíme k lepšiemu, napríklad ja hrám teraz viac na krídle ako pod košom. Je to vzpruha pre náš tím. Verím, že budeme hrať podobne dobre a získame ďalšie víťazstvo,“ uviedol Bowman.

Z pohľadu výsledkov nie je december pre Patriotov ideálny, zo šiestich stretnutí majú bilanciu troch výhier a rovnakého počtu prehier. Vďaka tomu prišli o druhé miesto v tabuľke a tesne pred koncom kalendárneho roka sa na nich začal doťahovať Svit. Paniku však z toho podľa Krajčoviča nie je potrebné robiť: „Aj keď vyhráme zápas, tak nejako špeciálne neoslavujeme. To isté sa deje aj po prehre, neberieme to nejako moc tragicky, ale samozrejme, každého z nás to mrzí. Chceme sa z nej poučiť, už myslíme na ďalší zápas.“

Čo ukázal zápas: Silu streľby za tri body hráčov Komárna. Proti Leviciam zaznamenali až 15 úspešných pokusov pri úspešnosti 53%, súper premenil len sedem pokusov (29%). Hostia boli paradoxne lepší v streľbe za dva body, úspešnosti trestných hodov a aj v počte doskokov. Lenže v ich neprospech hovoril vyšší počet stratených lôpt a z toho viac inkasovaných bodov.

Hráči zápasu: Líderské predispozície komárňanského rozohrávača Bobana Tomiča sa opäť raz naplnilo prejavili. Strelecky to nebol ideálny večer – 16 bodov (50% úspešnosť streľby z poľa), ale dôležitých bolo 12 asistencií z celkových 20 na strane Komárna. Na hosťujúcej strane zanechal najvýraznejšiu stopu Boris Bojanovský, autor 13 bodov (len jedna nepremenená strela z poľa), 11 doskokov a sedem získaných faulov v prospech tímu.

Čo ďalej: „Obuvníci“ zakončia kalendárny rok 2017 ďalším dôležitým duelom, tentoraz na palubovke Prievidze. V ňom môžu preskočiť v tabuľke svojho sobotňajšieho súpera a zároveň zaknihovať tretie víťazstvo za sebou. Patriotov naproti tomu čaká domáci súboj s Handlovou, v ktorom sú vzhľadom na tabuľkové postavenie favoritmi. Zverenci trénera Tea Hojča si už nemôžu dovoliť zbytočne strácať body, na ich tretie miesto v tabuľke si totiž robia zálusk hráči Svitu.

Highlighty zo zápasu Komárno – Levice:

Foto: Karol Scholtz