• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Po 17 prehrách za sebou prišiel v najsprávnejšom momente zlom. V záverečnom stretnutí kalendárneho roka sa Spišiaci dočkali, opäť proti nováčikovi zo Žiliny sa po výsledku 102:88 potešili z tretieho víťazstva v aktuálnom ročníku.

Kritické slová trénera „Novovešťaňov“ Ericha Korfantu konečne padli na úrodnú pôdu. Proti svojmu tabuľkovému susedovi vyhrali tri zo štyroch štvrtín, Žilinu pustili do vedenia len na necelých 20 sekúnd. Inak mali zápas pod kontrolou, v jednej chvíli vyhrávali aj rozdielom 25 bodov (53:28).

„Myslím si, že zakončiť rok 2017 výhrou bolo pre nás dôležité. Nik z družstva nechcel ísť do nového roka s prehrou. Celý tím bol mimoriadne sústredený a zároveň unavený z prehier. Vedeli sme, že toto musíme vyhrať. Prehry boli ťažké, hlavne mať počas tak dlhej série motiváciu, bolo to niekedy frustrujúce a náročné po mentálnej stránke. Snažili sme sa však ako tím tvrdo pracovať a zároveň nevnímať kritiku z vonkajšieho prostredia,“ uviedol pivot domácich Michel-Ofik Nzege. Švajčiar bol dôležitou postavou svojho tímu, o čom svedčí 34 bodov, 16 doskokov a tri asistencie na jeho konte.

Žilinčania prežívajú náročné obdobie, už po desiatich dňoch prišlo k druhej trénerskej zmene v aktuálnom ročníku, keď Richarda Uhrinu nahradil vo funkcii Ivan Kurilla. Ten sa však svojej pozície ujme až po novom roku, na Spiši sa taktovky chopil bývalý hráč Žiliny Ján Závodný. Chýbal aj zranený Brandon Conley, ktorý mu napokon v tomto stretnutí asistoval. Okrem toho absentoval aj Jakub Merešš, naopak prekvapujúco zasiahol do zápasu Bobby Brown. Americký krídelník sa mal po prehre proti Košiciam z mužstva porúčať, o to väčšie prekvapenie bolo, že sa jeho meno objavilo na zápasovej súpiske. Spolu s ním hral aj generálny manažér tímu Ondrej Šoška. Z vyššie napísaného možno usúdiť, že v aktuálnych dňoch to nemá nováčik jednoduché.  

„Pripravili sa na nás dobre. Od začiatku boli na nás pripravení. My sme hlavami boli inde, vzhľadom na množstvo rozptýlení a chaosu okolo nás. Nebolo nás ani veľa, celkovo ako tím sme nehrali dobre. Je ešte množstvo vecí, ktoré musíme dať do poriadku,“ stručne zhodnotil zápas rozohrávač Žiliny Walter Wright.

Domáci sa konečne dali zdravotne do poriadku, okrem dlhodobo absentujúceho Viktora Juríčka boli k dispozícii takmer všetky kľúčové opory tímu trénera Ericha Korfantu. Chýbala akurát dvojica Adam Antoni a Ryan Bennett. „Určite nám pomohlo, že sa niektorí hráči vrátili po zraneniach. Vladimir Bulatovič a Matt Marshall prispeli výraznou mierou, že sme v zápase uspeli. Už v stredajšom stretnutí proti Handlovej bol vidieť rozdiel na výkone celého tímu, keďže konečne boli k dispozícii aj skúsení hráči,“ myslí si pivot Spišskej Novej Vsi.

Čo znamená výhra Spišiakov? Zmenu v tabuľkovom postavení to síce neprinieslo, ale práve na Žilinu strácajú už len jedno víťazstvo, na siedme miesto je strata v podobe troch výhier. Boj o play off ešte nie je stratený, pred sebou majú totiž tímy 15 zápasov. „Teraz je na nás tlak, musíme totiž využiť víťazstvo nad Žilinou k tomu, aby sme si vybudovali momentum na zisk ďalších výhier a miestenky v play off,“ dodal na záver Nzege.

Čo ukázal zápas: Žilinčania síce zaznamenali o jeden dvojbodový pokus viac a aj z čiary trestných hodov dali o jedenásť bodov viac, ale úplne vyhoreli na streľbe za tri body. Len jeden úspešný pokus z 19, to činilo úspešnosť päť percent. Spišiaci mali až desať úspešných pokusov v tejto štatistike a tiež mali na konte o 20 asistencií viacej. Úplné najšokujúcejší pohľad však je na produkciu lavičky, domáca prispela 36 bodmi, hosťujúca nedala ani jeden bod. Treba však poznamenať, že zo žilinskej zasiahli do duelu len dvaja hráči.

Hráči zápasu: Pri pohľade vyššie asi netreba pripomínať, kto bol ústrednou postavou na strane Spišskej Novej Vsi. Bol to Michel-Ofik Nzege, svojim výkonom sa napokon stal aj najlepším zahraničným hráčom 21. kola Eurovia SBL. Za hostí ťahali vzhľadom na úzku rotáciu viacerí, ale asi najvýraznejšie vyčnieval Walter Wright. Rozohrávač Žiliny si pripísal na svoje konto 26 bodov, 7 doskokov, 7 asistencií, 8 ziskov a tiež 7 získaných faulov v prospech tímu.

Čo ďalej: Spišiaci nebudú mať ľahký vstup do nového roka, hneď na úvod sa totiž predstavia na palubovke suverénnych Košíc. Žilinčanov už pod taktovkou nového trénera Ivana Kurillu čaká domáci duel s Levicami.

Foto: Michal Búza