• 1.

    LEV Levice
    21-7 49
  • 2.

    PDA Prievidza
    18-10 46
  • 3.

    SVT Svit
    18-11 47
  • 4.

    HAN Handlová
    16-11 43
  • 5.

    KMR Komárno
    16-12 44
  • 6.

    SNV Rytieri
    15-14 44
  • 7.

    INT Inter
    11-17 39
  • 8.

    LUC Lučenec
    9-20 38
  • 9.

    NIT Nitra
    3-25 31

Momentálne najlepšiu fazónu v Eurovia SBL majú basketbalisti BC Prievidza. Tento fakt potvrdili aj na Karlovke, siedme víťazstvo za sebou sa však nerodilo ľahko, „vysokoškolákov“ napokon zdolali po dramatickej koncovke 76:72.

Zverenci trénera Petra Ivanoviča sa „zahryzli“ do svojho súpera už od úvodnej sekundy, po niečo vyše minúte viedli 5:0. Hlavne v prvom polčase bolo vidieť, že tabuľkové postavenie vôbec nezohráva rolu. Karlovka bola totiž viac ako vyrovnaným súperom, Prievidzi sa podarilo trochu odskočiť až pred polčasovou prestávkou. Do šatní napokon išli za stavu 37:34 v ich prospech.

„Odvádzame dobrú robotu, po tesnej prehre so Svitom sme sa ako kolektív zomkli. Začíname konečne napĺňať trénerovu víziu, čo sa týka hry v útoku. Karlovka je inteligentný tím, majú dobrého trénera a vždy je ťažké hrať na ich palubovke. Víťazstvo u súpera je preto vždy dobré,“ začal s hodnotením hosťujúci rozohrávač Rodney Glasgow.

Prievidzi pri tom absentoval Marek Jašš, v civile bol na lavičke aj Colin Voss. Po absencii si však opäť na seba navliekol dres Marko Batina. To však hosťom nezabránilo, aby si v tretej štvrtine utvorili prvý väčší trhák. Ich agresívnejšia obrana mala úspech, hráčov Karlovky totiž nútila k ťažkým strelám, ktoré si len málokedy našli cestu do koša. „Asi rozhodla tretia štvrtina, kde sme mäkkou hrou pustili súpera do dvojciferného vedenia. Potom sme sa už len v podstate doťahovali, dostali sme sa na dostrel jediného koša, ale nepadlo nám to. Záver bol o jednej strele, ktorá nám nepadla a im padla,“ zamyslel sa kormidelník „vysokoškolákov“ Peter Ivanovič.

Jeho zverenci prehrávali pred záverečnou 10-minútovkou 51:60, päť minút pred koncom dokonca 58:68, ale dobrým finišom ešte zdramatizovali cestu za prievidzským víťazstvom. „Myslím si, že rozhodlo premieňanie striel, ale aj naša defenzíva. Dobre sme komunikovali, vypomáhali si a v útoku sme sa tlačili pod kôš, kde sme získavali fauly. To nás doviedlo k triumfu. Celkovo však obrana nebola na takej úrovni, akou sa bežne prezentujeme. Zastavili sme kľúčové útoky súpera, to zahralo svoju rolu. To budeme potrebovať aj v ďalších fázach súťaže. Premieňanie kľúčových striel, to bolo pozitívne. Marko Batina premenil svoj pokus, Ryan so mnou získal faul a premenil trestné hody. Nebol to pekný zápas, ale premieňanie kľúčových striel napomohlo k tomu, že sme vyhrali,“ uviedol Glasgow.

Aj po stredajšom stretnutí tak stále platí, že Karlovka nevyhrala proti Prievidzi ani 18. vzájomné stretnutie v rámci účinkovania Eurovia SBL. V hlavnom meste sa však ani predchádzajúca výhra nerodila ľahko. „Myslím si, že už máme dosť skúsených hráčov. Všetci hráči Karlovky, ktorí sú odchovancami, hrajú štvrtý rok v Eurovia SBL, preto by som to nezvalil na neskúsenosť. Záver bol fakt o jednej strele. Nás teší, že hráme vyrovnanú partiu so súpermi, ktorí sú vlastne nad nami. Musíme sa ešte naučiť lepšie zvládať koncovky, aby sme sa viackrát tešili z víťazstva,“ zakončil Ivanovič.

Čo ukázal zápas: Karlovka mala lepšiu úspešnosť streľby za dva a tri body, ale viac bodov inkasovala z čiary trestných hodov. Prievidza svojho súpera však jednoznačne preskákala, na konte mala o trinásť lôpt viac a z tohto priestoru zaznamenala o osem bodov viac. Hosťom pomohla aj lavička, celkovo zaznamenala 34 bodov, oproti 14 na strane Karlovky.

Hráči zápasu: Dobrý výkon odviedol na domácej strane Dávid Abrhám, s 19 bodmi bol najlepším strelcom Karlovky. Okrem toho pridal do štatistík aj šesť doskokov a tri asistencie. U hostí bol už tradičnou oporou pivot Ryan Martin, autor 16 bodov, 10 doskokov a 3 ziskov.

Čo ďalej: Karlovka cestuje do Žiliny, kde chce ešte pevnejšie potvrdiť aktuálne siedme miesto v tabuľke. Prievidzu čaká ďalšia cesta do hlavného mesta, tentoraz sa pokúsi získať triumf z palubovky Interu.

Highlighty zo zápasu Karlovka – Prievidza:

Foto: Martin Šopinec