• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Aj štvrtom vzájomnom stretnutí medzi Levickými Patriotmi a Komárnom platilo povestné pravidlo „môj dom, môj hrad“. Tentoraz teda dva body získali basketbalisti v žlto-zelenom drese, „obuvníkov“ zdolali pred svojim publikom hladko 88:64.

Tréner Levíc Teo Hojč vyrukoval na zápas s dobrou taktikou, jeho zverenci od začiatku príkladne bránili a tiež strieľali s vysokou úspešnosťou streľby. Komárno odpovedalo väčšinou len streľbou za tri body, k ľahkým pozíciám sa dostávali len sporadicky. „Hrali sme hrozne, celkovo to bol z našej strany zlý zápas. Išli sme po individuálnych štatistikách, to nie je dobré. Často sme išli 1 na 1. Levice naproti tomu zahrali dobre, doskakovali a tiež dobre viedli hru,“ povedal k zápasu hráč Komárna Miles Bowman.

Kým prvá štvrtina skončila výsledkom 16:13 v prospech domácich, tak v druhej 10-minútovke sa začal herný aj bodový rozdiel navyšovať. Dve minúty pred koncom sa Levičania prvýkrát v zápase dostali do dvojciferného vedenia – 39:29. Do šatní však napokon šli s osembodovým náskokom – 43:35. „My chceme v prvom rade udržať tretie miesto, bolo veľmi dôležité vyhrať vo Svite, čo sa nám podarilo. Teraz to bolo dôležité proti Komárnu potvrdiť, majú momentálne dobrý tím a čakali sme ťažký zápas. Myslím si, že sme boli koncentrovaní a nedovolili sme im zápas otočiť, celý priebeh sme v podstate kontrolovali. Kľúčom bolo brániť ich protiútok, Boban Tomič to tam vie potiahnuť pod kôš a potom vyhadzovať. Majú dobrých trojkárov, bolo preto dôležité pokryť Jankoviča, Miloševiča, Bowmana a ďalších. Myslím si, že sa nám to podaril,“ vyjadril sa levický rozohrávač Milan Žiak.

Jeho spoluhráči začali po prestávke dominovať, šnúrou 16:4 sa ich náskok navýšil už na rozdiel 20 bodov. Hosťom sa ešte v niektorých momentoch darilo korigovať skóre, ale zápas mali pevne pod kontrolou už domáci basketbalisti. „V druhom polčase na nás vybehli, my sme na to nevedeli nájsť jednoducho odpoveď. Nevedeli sme ich zastaviť, im sa darilo stále dávať body. Vždy, keď sme dali body, tak ich dali aj oni. Proste sme ich nedokázali zastaviť v obrane,“ zamyslel sa Bowman.

Okrem 22-bodového Bobana Tomiča nezaznamenal žiaden ďalší hráč Komárna dvojciferný počet bodov. Aj tento fakt sa prejavil na záverečnej perióde, kde to už hostia „zabalili“. „V poslednej štvrtine to náš tím ako keby vzdal. Musíme určite dať do ďalších zápasov väčšie srdce a nasadenie,“ dodal krídelník Komárna. Levice tohto faktu využili, svojich priaznivcov potešili viacerými exhibičnými kúskami a zaslúžene si ponechali doma dva body za víťazstvo. „Mali sme aj väčší náskok, potom sme trochu poľavili. To sa nám nemôže stávať, ale stále sme v procese, kedy zapracovávame dvoch hráčov. Tréner to dobre prestriedal, z lavičky sme dostali novú energiu,“ uviedol Žiak.

Do formy sa pomaly dostáva nový dirigent levickej hry Solo Diabate. Proti Komárnu zaznamenal 17 bodov, tri doskoky, deväť asistencií a dva zisky. „Solo už na Interi ukázal, že vie prihrať. Teraz ukázal, že má aj ruku, čo je super. Musí sa len dostať do kondície a určite bude veľká pomoc. V šatni ho počuť, je to zábavný chlapík, máme o srandu postarané. Myslím si, že je to na dobrej ceste,“ uzatvoril Žiak s úsmevom.

Čo ukázal zápas: Premieňanie streľby za dva body, Levice zaznamenali v tomto ukazovali o 22 percent lepšiu úspešnosť. Dominovali aj pod košom (o 11 doskokov viac a o 24 bodov viac z tohto priestoru) a mali dvojnásobne vyšší počet asistencií. Výrazne prispela aj lavička, komárňanskú prestrieľala o 17 bodov.

Hráči zápasu: Za Levice to bol určite Solo Diabate, jeho prehľad v hre sa ukázal aj v číslach – 17 bodov, 3 doskoky, 9 asistencií a 2 zisky. U hostí vynikol Boban Tomič, autor 22 bodov, 3 doskokov a 2 asistencií.

Čo ďalej: Patrioti cestujú v sobotu na palubovku Handlovej, kde sa pokúsia natiahnuť svoju víťaznú sériu. „Obuvníkov“ čaká doma ťažká skúška, v dobrej forme pricestujú k ním basketbalisti Prievidze.

Highlighty zo zápasu Levice – Komárno:

Foto: Lukáš Droppan