• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Zápas siedmeho tímu tabuľky VŠEMvs Karlovka Bratislava s piatou Iskrou Svit mal byť vyrovnaným súbojom v duchu predchádzajúcich duelov. Lenže 61 bodov „medveďov“ v prvom polčase rozhodli o tom, že dva body si berú na východ so sebou hostia po výsledku 96:67.

Pri tom začiatok nenasvedčoval tomu, že by mohlo byť stretnutie tak jednoznačné. Svit síce začal šnúrou piatich bodov v rade, ale Karlovka odpovedala šiestimi bodmi za sebou. Za stavu 10:13 pre domácich však prišlo ďalších osem bodov hostí, prvú štvrtinu tak vyhrali 21:10. V úvode druhej 10-minútovky prišla šnúra 13:0 a razom bolo vedenie až 24-bodové.

„Myslím si, že výsledok a celý priebeh hovorí za všetko. Vôbec netuším čo sa stalo, ale každý jeden, čo sme tam boli, tak bol úplne bez energie a kvázi bez koncentrácie. Zaslúžili sme si to. Treba sa poučiť, spamätať sa z toho zápasu, dať hlavy hore a ideme hrať ďalej. Celá naša obrana bola zlá, nevracali sme sa do nej. Ľahko nás prehrávali 1 na 1. To úplne stačilo, oni dali v podstate z každého jedného útoku kôš,“ vyjadril sa k zápasu domáci krídelník Roman Vido.

Svit ešte zveľadil skóre do polčasu na priepastných 33 bodov – 61:28. Po troch prehrách v rade sa zverenci trénera Michala Madzina opäť javili v tom svetle, ktorým sa prezentujú po väčšinu sezóny. Do svojho súpera išli na plné obrátky a v podstate už do polčase rozhodlo o tom, že výhru na konci budú oslavovať oni.

„Po troch prehrách za sebou veľmi dôležité víťazstvo pre nás. Od začiatku sme hrali dobre a tvrdo, vytvorili sme si náskok, na ktorý už súper nedokázal zareagovať. Kľúčom k zápasu bolo dodržovanie predzápasových pokynov, tiež hranie s energiou a dobrý vstup do úvodnej 10-minútovky. To sa nám napokon aj podarilo. Celý čas sme bránili dobre. V druhom polčase sme síce inkasovali viacej bodov, ale stále sme si dokázali udržať veľký náskok pred nimi,“ povedal hosťujúci hráč Anthony Jackson.

Druhý polčas bol tak už bez výraznejšej zápletky, Karlovke sa v istých momentoch darilo korigovať skóre, ale Svit mal jasne kontrolu zápasu vo svojich rukách. Podľa očakávania dostali v závere priestor aj menej vyťažení hráči na súpiske. Je prehra o 29 bodov pre Karlovku akýmsi budíčkom pred rozhodujúcou časťou sezóny? „My nie sme tím, ktorý hrá o popredné priečky. Sme tím, ktorý len tak ľahko nevyhrá nad každým súperom. Na každý zápas sa namakáme,“ odpovedal Vido.

„Podtatranci“ naproti tomu zabodovali v správnom momente, výhra znamenala nielen prerušenie krátkeho čakania na víťazstvo, ale aj udržanie piateho miesta v tabuľke. „Vieme, že dokážeme hrať dobre, ale musíme vždy začať hrať od začiatku. Dávať tiež body, ale aj zastavovať súpera,“ dodal na záver Jackson.

Čo ukázal zápas: Vysokú až 61% úspešnosť za dva body na strane Svitu. Paradoxne, hostia zaznamenali len jeden úspešný pokus za tri body, no i tak vyhrali bezpečným rozdielom. Oveľa lepšie doskakovali, menej strácali loptu a z priestoru pod košom zaznamenali 74 z celkových 96 bodov.

Hráči zápasu: V bielo-modrom drese sa snažil Dalibor Hlivák, ale ani jeho 15 bodov, 3 doskoky, 5 asistencií a 2 zisky nestačili na domáci triumf. Za hostí sa po krátkej absencii vrátil Saša Avramovič, na Karlovke sa prezentoval 17 bodmi, 6 doskokmi, 4 asistenciami a 3 ziskmi.

Čo ďalej: Karlovku čaká krátka pauza, tesne pred Slovenským pohárom dohrá 32. kolo na palubovke Spišskej Novej Vsi. Kľúčovú bitku o piate miesto zohrajú basketbalisti Svitu, v sobotu ich čaká duel v Komárne.

Foto: Martin Šopinec