• 1.

    LEV Levice
    25-7 57
  • 2.

    PDA Prievidza
    20-12 52
  • 3.

    SVT Svit
    19-13 51
  • 4.

    KMR Komárno
    19-13 51
  • 5.

    HAN Handlová
    18-14 50
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-16 48
  • 7.

    INT Inter
    13-19 45
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-22 42
  • 9.

    NIT Nitra
    4-28 36

Ani v piatom štvrťfinálovom stretnutí medzi Košicami a Svitom sa nepodarilo uspieť hosťujúcemu tímu. V rozhodujúcom dueli sa tak z triumfu radovali „býci“, výsledok 94:85 ich posunul do semifinálových bojov s Interom Bratislava.

„Medveďom“ opäť ušiel v Angels aréne jeden úsek, ktorý sa napokon ukázal ako rozhodujúci. Zverencom trénera Miljana Čuroviča totiž vyšla druhá štvrtina podľa predstáv, svojmu súperovi dali 34 bodov, do šatní šli s polčasovým vedením o 12 bodov. „Myslím si, že sme si sériu takticky strážili. Vedeli sme prísť do každého zápasu s niečím novým. To bol asi hlavný rozdiel. Hráme tímový basketbal, nemáme výraznejších bodových lídrov. V každom zápase to vyjde niekomu inému, tentoraz som to bol ja. Dostal som sa do dobrých pozícií, hral som trochu viac ako obvykle,“ povedal autor 20 bodov Richard Körner.

Hostia sa nenechali zlomiť, nádej na obrat žila do posledných minút. Košičania si však bezpečne postrážili výhru a postup medzi najlepšiu štvorku. „Potvrdila sa výhoda domáceho prostredia, bola to jedna z väčších výhod. Druhým faktorom bolo, že sme hrali v užšej rotácii ako Košice, nás to potom stálo veľa síl. Play off je momentálne nastavené tak, že je minimálny čas na odpočinok. Nie je to výhovorka, obe mužstvá boli unavené. O to náročnejšie potom je, keď hráme vonku a už počas prvého polčasu ťaháme hlavy za sebou. Chýbalo nám aj športové šťastie. Košice si piaty zápas postrážili. V druhom polčase bolo niekoľko momentov, kedy sme sa dotiahli a mohli sme to aj otočiť. Náskok si však udržovali až do konca, k žiadnej dráme ani neprišlo,“ uviedol k zápasu krídelník Svitu Pavol Lošonský.

Košice si opäť po roku zahrali štvrťfinálovú sériu na najvyšší možný počet zápasov. Podobne ako proti Handlovej v sezóne 2016/2017, aj tentoraz víťazili výhradne pred domácim publikom. Duely so Svitom však boli podľa slovenského reprezentanta veľmi náročné: „Čakal som, že nás bude Svit trápiť. Hrali veľmi dobre, mali atletický tím. Nevedeli sme ich veľmi dobre prečítať, prichádzali vždy s inou obranou. Vôbec to však neriešime, či to bolo dlhšie alebo kratšie, skončilo sa tak, ako sa malo, takže sme radi.“

Podľa Lošonského rozhodli o konečnom výsledku série drobné detaily, napríklad absencia A. J.-a Waltona v úvodnom súboji: „Bojovali sme, domáce stretnutia sme si ustrážili. Ukázala sa napokon užšia rotácia a tiež o čosi kvalitnejší káder Košíc.“

Čo ukázal zápas: Košice mali vynikajúcu úspešnosť streľby za dva body – 71%, svojho súpera predčili o takmer 20 percent. Tiež v ich prospech hrala lepšia streľba za tri body a aj bodová produkcia lavičky.

Hráči zápasu: Na domácej strane treba vyzdvihnúť komplexný výkon Svetozara Stamenkoviča, pivot Košíc zaznamenal 20 bodov, 9 doskokov, 4 asistencie, 3 bloky a 8 plusových faulov. U hostí sa k ďalšiemu veľkému výkonu nadchol Saša Avramovič, ale ani jeho 25 bodov a 3 doskoky napokon nestačili v konečnom meraní.

Highlighty zo zápasu Košice – Svit:

Foto: Peter Jesenský