• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Košickí basketbalisti boli aj do tretice vo finálovej sérii blízko k triumfu, no závery podobne ako v zápasoch číslo dva a tri, zvládli lepšie Patrioti. V Angels aréne zvíťazili zverenci trénera Tea Hojča 81:77, čím urobili ďalší výrazný krok k zisku druhého majstrovského titulu v klubovej histórii.

Budeme sa opakovať, ale ani štvrtý finálový zápas nevybočil z nastoleného trendu. Opäť to bola zápletka s rozuzlením v záverečných sekundách. Podobne, ako pri všetkých doterajších víťazstvách Levíc, tak aj pri tomto im k tomu výrazne pomohol dobrý vstup. Ku kolektívnemu výkonu sa pridala v Angels aréne dobrá úspešnosť streľby za tri body a tiež výborný Miha Vašl. „Každá minúta je dôležitá, hlavne vo finálových zápasoch je každý útok dôležitý. Samozrejme, je dobré, keď začnete stretnutie dobre. Rýchlo v zápase sa dostanete do dobrej nálady,“ začal s hodnotením tréner Levíc Teo Hojč.

Pred Košicami tak opäť stála prekážka v podobe doťahovania sa, po prvej štvrtine prehrávali o štyri body, po polčase už len o jeden kôš. „Býci“ sa dokázali na krátke momenty ujímať aj vedenia, ale o čosi navrch mali stále hostia. Tí nerobili výraznejšie zaváhania. „Máme svoj systém, držíme sa ich ho. Chlapci ho dobre vykonávajú. Ak mám byť úprimný, boli sme veľmi dobrí v streľbe za tri body. V predchádzajúcom zápase sme mali 18-percentnú úspešnosť, teraz sme mali 45-percentnú úspešnosť. Myslím si, že je to dôležité a veľmi nám to pomohlo vyhrať zápas,“ pokračoval kormidelník Patriotov.

Veľký zápas odohral slovinský rozohrávač Miha Vašl, neminul ani jednu strelu za dva body, z ôsmich pokusov za tri premenil päť. S 25 bodmi sa najvýraznejšou mierou podieľal na ďalšom triumfe Patriotov. „Od začiatku sme hrali tak, ako sme sa pripravovali počas týždňa. Ak zostaneme v našom rytme, tak vieme s nimi hrať. Myslím si, že sme v prvom polčase odviedli dobrú prácu. Dobre, bolo to len o dva body, ale myslím si, že sme hrali dobre. Viedli sme aj o dvadsať bodov, súper nemal čo stratiť, zatlačil na nás a my stratili niekoľko lôpt. Dôležité je, že sme napokon vyhrali. Môžem povedať, že to bol môj deň. Som šťastný, že som tu premieňal voľné strely a pomohol tímu k víťazstvu,“ povedal rozohrávač Levíc.

Na prvý pohľad sa mohla zdať ako kľúčová tretia 10-minútovka, Košice v nej ofenzívne vyhoreli, keď viac ako sedem minút nezaznamenali bod. Hostia naproti tomu našli recept a 21-bodovou šnúrou mali razom nakročené k najľahšej výhre vo finálovej sérii. „Ťažko povedať, čo v tretej štvrtine rozhodlo. Dali sme 10 bodov, je to katastrofa na ofenzívny basketbal, ktorý my hráme. V útoku sme vyhoreli. Zázrak by som povedal. Lebo otočiť zápas, v ktorom ste mínus dvadsať, tak by som to nazval iba zázrakom. Ten sa nestal. Opäť sa zápas tesne skončil, žiaľ, nie pre nás. Nehrali sme dobre,“ vyjadril sa kapitán Košíc Richard Körner k udalostiam druhého polčasu. Svoj pohľad pridal aj hosťujúci kouč: „Premieňali sme strely, aj ťažké a hrali sme veľmi dobre v obrane. Nepustili sme Košice k ničomu, čo chceli a získali sme výhodu.“

Po zápase však ani zďaleka nebolo. Prišla séria strát a hlúpych rozhodnutí, ktoré poslali Košice na koňa. Tie začali živiť nádej na úspech, ale dlho to vyzeralo, že šance budú len v rovine teórie. Prvý tlak bol totiž neúspešný, veď ešte 93 sekúnd pred koncom viedli Levice 77:67. Druhý ofenzívny tlak mal oveľa lepší efekt, „býci“ sa totiž dotiahli na rozdiel jedinej trojky. Ešte viac zdramatizovať to mohol Körner, ten však dal len jeden trestný hod. Potom dostal šancu Diabate, ten sa nemýlil a vybojoval pre svoj tím tretie víťazstvo za sebou. „Treba im vysloviť rešpekt za to. Nevzdali sa, vyzeralo to pre nich zle, ale bojovali. Skoro sa im podarilo zvíťaziť v zápase,“ pochválil Hojč svojho rivala.

Jeho zverenci našli ako jediní v tejto sezóne recept na to, aby pravidelne zbierali víťazstvá v Angels aréne. Nik nedokázal totiž uspieť v Košiciach dvakrát za sebou, až teraz vo finále Patrioti. „Súhlasím, že je to o to dôležitejšie víťazstvo. Košice sú veľmi dobrým tímom, každý tím tu mal problémy uspieť. Možno sme našli dobrý rytmus, vďaka ktorému vieme s nimi hrať. Dúfam, že aj v ďalšom zápase budeme bojovať tak, ako teraz,“ vyhlásil Vašl.

Za stavu 3:1 sa teraz finálová séria presúva do metropoly Tekova, kde môžu už v nedeľu vypuknúť majstrovské oslavy. Levičania sú si však vedomí toho, že to ešte nemusí nič znamenať. „Cítime sa rovnako, ako po prvom zápase, ak mám byť úprimný. Vedenie 3:1 môže znamenať veľa, ale môže znamenať aj nič. Stále totiž potrebujete vyhrať jeden zápas. Oni sa nevzdajú, prídu k nám bojovať. Nik nebude chcieť len tak odovzdať titul. Musíme získať ešte jedno víťazstvo, musíme bojovať tvrdo, musíme byť sústredení a byť ako tím. Nemôžeme si myslieť, že sme svoju prácu dokončili, keď sme ju ešte nedokončili,“ zamyslel sa slovinský tréner.

Košice musia jednoznačne zabrať naplno, inak sa ich sen o zisku double rozplynie. „Nemáme už čo stratiť, možno to uvoľní ruky našim strelcom a dáme viac bodov za tri body. To nás zdobilo posledné roky a aj tréner Čuroviča. Možno nám to rozviaže ruky a pôjde nám to,“ zakončil Körner.

Čo ukázal zápas: Hostia strieľali lepšie za tri body, mali takmer o polovicu lepšiu úspešnosť ako súper. Košice mali viacej možností z čiary trestných hodov, ale potopilo ich veľké množstvo inkasovaných bodov po stratách. Inak však boli Košice vo väčšine štatistických ukazovateľov lepším tímom.

Hráči zápasu: Jedným zo strojcov obratu bol u domácich Pedja Stamenkovič, autor 15 bodov, 5 doskokov a 7 asistencií. U hostí exceloval s 25 bodmi a 3 doskokmi Miha Vašl.

Highlighty zo zápasu Košice – Levice:

Foto: Lukáš Droppan