Vytlačiť
Kategória: Návraty k zápasom

Basketbalisti PP & TV Raj Žilina mali na dosah úspešný vstup do nového ročníka, s Prievidzou dokázali hrať po väčšinu času vyrovnanú partiu, ale v koncovke uspel celok z hornej Nitry, keď v meste pod Dubňom zvíťazil 83:73.

Dalo by sa povedať, že to bol tradičný zápas z úvodu novej sezóny. Tímy sa ešte dokonale nepoznajú, preto sa na oboch stranách striedali dobré a zlé momenty. Žilinčania viedli len v úvode, inak sa museli na Prievidzu neustále doťahovať. „Bol to prvý zápas sezóny. Myslím si, že tam ešte bolo viac vecí, ktoré musíme zlepšiť. Nie sme ešte na sto percent zohratí. Tréner určite videl, v čom sa musíme zlepšovať. Sezóna sa len začína, času na zlepšovanie ešte bude dosť. Spomenul by som zopár zbytočných strát lopty. Žilinu sme nepodceňovali, majú kvalitných hráčov. Ukázali sme, čo sme chceli a zaslúžene sme vyhrali,“ povedal po zápase hráč Prievidze Richard Körner.

Jeho spoluhráči viedli už v druhej štvrtine dvojciferným rozdielom, dokonca v piatej minúte tretej periódy to bolo už o 15 bodov (57:42), ale domáci zápas nezabalili. Veď krátkom pred koncom tretej štvrtiny prehrávali najtesnejším možným rozdielom – 56:57. „Sme trošku sklamaní, lebo šancu na výhru sme mali. Nevyšiel nám najmä záver zápasu, urobili sme tam niekoľko chýb, ktoré nás v konečnom dôsledku stáli víťazstvo. Zápas ukázal, že v obrane to s nami nie je zlé. Potvrdilo sa to, čo sa ukazovalo už v príprave, že vieme brániť aj proti takým tímom ako je Prievidza. Samozrejme, chceli sme vyhrať, ale súper bol predsa len v niektorých ukazovateľoch lepší,“ uviedol pivot Žiliny Jakub Merešš.

 

Podobný scenár nastal aj v záverečnej štvrtine, Prievidza sa mierne vzdialila, ale zverenci trénera Ivana Kurilla sa opäť dotiahli. Štyri minúty pred koncom bol duel otvorený, na tabuli svietil stav 70:71. Potom však začala úradovať zámorská dvojica Tim Derksen a Jahmal Jones. Prvý zakončil stretnutie s 30 bodmi na svojom konte, druhý prispel k víťazstvu 13 bodmi. „Derksenovi sa strelecky darilo, ale nebolo cieľom hrať na neho. My hrávame kolektívne, ale keď sa niekomu darí vieme, že je dobré využiť jeho streleckú fazónu. Tím máme podľa mňa poskladaný dobre, máme kvalitné individuality, mladých aj skúsených hráčov. Ešte sa budeme v ďalšom priebehu sezóny zohrávať. Musíme poskladať dobrý tím, aby všetko zapadlo tak, ako chceme,“ zamyslel sa reprezentant Slovenska.

Úvodný duel podporený výbornou diváckou kulisou naznačil, kde sa oba celky ešte musia zlepšiť. Žilinčania naznačili, že v tejto sezóne majú oveľa silnejšie a kompaktnejšie družstvo. To isté sa dá povedať o Prievidzi, kde hlavne základná päťka vzbudzuje rešpekt. „Určite sme mohli urobiť veľa vecí inak, ale po zápase sa to už ľahko hovorí. Nevadí, v ďalších dueloch môžeme ukázať, na čo máme. V tíme je dobrá atmosféra, všetko funguje ako má. Verím, že to bude fajn,“ uzavrel Merešš.

Highlighty zo zápasu Žilina – Prievidza:

Foto: Jakub Ruman