• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Iskra aréna je opäť miestom, z ktorej sa body len tak ľahko neodnášajú. Presvedčiť sa o tom mohli v 12. kole basketbalisti Žiliny, v súboji tabuľkových susedov zvíťazil Svit celkom hladko 94:72.

Zverenci trénera Michala Madzina majú v rámci ligy druhú najlepšiu formu, čo potvrdili aj proti nebezpečnej Žiline. Od úvodu predvádzali výbornú defenzívu, v útoku premieňali veľkú väčšinu šancí a pod košom nedovolili súperovi zabrať. Aj preto už v siedmej minúte viedli 20:10 a v ďalšom priebehu len zveľaďovali svoj náskok. „Bol to pre nás ťažký zápas po víťazných stretnutiach proti Spišskej Novej Vsi a Komárnu, v ktorých sme vydali zo seba maximum energie. Nehralo sa nám ľahko, ale vložili sme dobrú energiu do defenzívy, boxovania pod košom a do protiútokov. Toto boli kľúčové veci v tomto dueli,“ povedal po zápase krídelník Iskry Goran Vučičevič.

Jeho spoluhráči sa poučili z predchádzajúceho merania síl, v ktorom hráči v bielo-červenom drese zvíťazili 20-bodovým rozdielom. Súperovi nedovolil žiaden výraznejší tlak, dokázali tiež eliminovať ich silné stránky. K tomu sa pridalo dobré doskakovanie a kolektívnejšie poňatie hry. „Ťažká prehra, ale hrali sme proti veľmi dobrému družstvu. Myslím si, že je to pre nás poučná lekcia. Toto sa však stáva. Všetko je to o správnej ceste. Musíme nájsť spôsoby, aby sme sa skoncentrovali a nehrali rozhárane. Hrať kolektívnejšie, to sme v tomto zápase nerobili,“ vyjadril sa hosťujúci Traevon Jackson.

„Podtatranci“ urobil na ceste za víťazstvom rýchly proces, do šatní totiž išli s komfortným vedením o 24 bodov – 55:31. „Myslím si, že sme oveľa lepšie bránili, ako v predchádzajúcom stretnutí so Žilinou. Z dobrej obrany následne prichádzalo mnoho ľahkých bodov po protiútokoch. Tiež sme premenili niekoľko voľných striel a získali aj množstvo ofenzívnych doskokov. Naši pivoti Davis, Galata a Washburn odviedli výbornú robotu v priestore pod košom, ale aj ostatní prispeli svojim výkonom,“ zamyslel sa Vučičevič.

Žilinčania sa len ťažko dostávali do tempa, respektíve svojej hry. Proti súperovi ťahali za kratší koniec, v defenzíve len ťažko zastavovali ofenzívne nájazdy kľúčových hráčov Svitu. „Bola to veľká výhoda Svitu. Základom bola komunikácia, každý sa pozeral na toho druhého. Namiesto toho sme ako tím mali získavať lopty pod košom. Oni sa tejto šance chopili, výsledkom bolo až 13 útočných doskokov. Problémom bolo tiež priveľa voľného priestoru, ale to vychádzalo z útočných doskokov. Po nich nachádzali voľných hráčov, ktorí boli mali voľný priestor. Andrew Guillory mal výborný vnik do koša, podobne aj viacerí jeho spoluhráči. My si musíme pomáhať, nie nechávať voľný priestor,“ uviedol Jackson.

Výsledkom tak bolo, že v štvrtej štvrtine prišlo len ku skorigovaniu vysokého náskoku Iskry, Žilina aj napriek tomu odchádzala s prehrou o 22 bodov. „Zlepšiť treba doskakovanie, útočnú aktivitu a komunikáciu v obrane. Ak dokážeme zlepšiť mentálne nastavenie, kolektivizmus, tak to bude dobré,“ vyhlásil hráč Žiliny. Iskra si naproti tomu užíva príjemné starosti, keď zaznamenala piatu výhru po sebe a rovnako aj piate víťazstvo pred domácim publikom. Vedeniu klubu s trénerom Michalom Madzinom sa opäť podarilo namiešať zaujímavý koktejl, ktorý zatiaľ prináša prevažne pozitívne výsledky. „Opäť dobrá atmosféra, domáci fanúšikovia sú našim šiestym hráčom. Vždy je fajn hrať v takejto atmosfére, pretože to je ten dôvod, prečo hráme basketbal. Každý chce hrať v zaplnenej hale,“ uzatvoril Vučičevič.

Highlighty zo zápasu Svit – Žilina:

Foto: Daniel Faix