Vytlačiť
Kategória: Návraty k zápasom

Televízne stretnutie opäť nesklamalo, predohrávka 17. kola SBL medzi Prievidzou a Svitom priniesla atraktívny a dramatický basketbal. „Medvede“ na hornej Nitre takticky vyčkávali na svoju šancu, ktorá prišla a po obrate v druhom polčase si odnášali víťazstvo 82:72.

Prievidza vstupovala do zápasu s jasným cieľom – ukončiť čakanie na víťazstvo. V prvom polčase sa jej tento plán darilo napĺňať, bola o čosi lepším celkom, ale Svit sa držal v tesnom závese. Zverenci trénera Michala Madzina hrali neustále svoju hru a trpezlivo vyčkávali na slabú chvíľku súpera. Tá prišla po prestávke a bola potrestaná najlepším možným spôsobom – výhrou Iskry.

„Naše mentálne nastavenie na stretnutie bolo katastrofálne. Nepamätám si, kedy sme hrali tak zle v obrane. Dostávali sme veľmi jednoduché koše. Musíme si rozobrať, kde sme robili chyby. Môžeme povedať, že po zdravotnej stránke nie je tím úplne v poriadku, ale na to sa nechceme vyhovárať. Základný problém v zápase so Svitom som videl v obrane,“ povedal domáci Richard Körner.

Hneď prvý úder hostí sa napokon ukázal ako rozhodujúci. Celá sekvencia trvala necelé tri minúty, v 26. minúte viedla Prievidza 53:50, ale po spomínanom úseku bola vo vedení 60:53 následne Iskra. „Bol to veľmi náročný zápas. Bolo potrebné ísť až na hranicu svojich síl. My sme to ustáli a som rád, že sa to vyplatilo. Výborný výkon podal Stano Baldovský. Vieme, čo v ňom je. V zápase proti Prievidzi ukázal, aký je basketbalista. Aj jeho výkon dodal tímu energiu, začali sme veriť, že môžeme vyhrať. Vynikajúco však zahralo celé družstvo, či v obrane alebo v útoku,“ hodnotil tréner Svitu Michal Madzin.

Práve výkon reprezentačného krídelníka bol povestným kľúčom k dvom bodom. V tretej štvrtine zaznamenal 14 zo svojich 21 bodov, vrátane úseku, v ktorom sám zaznamenal 10-bodovú šnúru. „Takú štvrtinu so svojim laufom som ešte nezažil. Prišla prvá trojka, hneď potom ďalšia. Už som vedel, že musím zakončovať, lebo som si uvedomoval, že som vo veľkej streleckej pohode a že by to mohlo vychádzať. Bonbónikom bola potom ešte ťažká trojková strela z rohu s faulom. Som rád, že som pomohol tímu. Ďakujem aj spoluhráčom, ktorí ma hľadali a vytvárali mi kvalitné strelecké pozície,“ tešil sa „Baldy“.

Pre Prievidzu sa tak opakuje scenár z prvej štvrtiny základnej časti, proti slabším súperom prichádzajú víťazstvá, akonáhle príde náročnejšia časť žrebu, tak výkony majú ďaleko od ideálu. BC zaznamenal v priebehu piatich dní druhú domácu prehru a prvá štvorka sa im začína vzďaľovať. Aktuálne totiž ťahajú zverenci Michaela Claxtona sériu troch prehier za sebou. „Posledné tri zápasy nám obranná hra nefungovala. Na tréningoch máme oveľa lepšie nasadenie ako na zápase, je to o mentálnom nastavení. Môžeme povedať, že tri prehry, ktoré sme zaznamenali, sa zrodili s tímami prvej trojky a aj to, že nie sme úplne zdravotne v poriadku. Avšak najväčšiu chybu vidím v tom, že nie sme dobre mentálne nastavení,“ zamyslel sa Körner.

Svit si užíva príjemnejšie starosti, má dobrú formu, ktorá sa pretavuje aj do výsledkov. K tomu si treba pripočítať zlepšujúcu sa produkciu Baldovského. Jednu z letných posíl Iskry trápili v príprave zranenia, po pomalšom rozbehu však naplno začína prejavovať svoje skúsenosti a basketbalové kvality. „Na začiatku sezóny som mal problémy s ramenom. Hrával som so špeciálnou ortézou, čo ma dosť limitovalo. Necítil som sa v tom dobre, ortéza mi prekážala. Teraz je všetko iné. Som zdravý. Veľké plus pre mňa je, že cítim dôveru trénera. Na ihrisku sa aj preto cítim úplne inak, viac si verím, dovolím si viac zakončení. V družstve je veľmi dobrá chémia. Veľkú zásluhu na tom má tréner Madzin. V tíme má veľký rešpekt. Vládne u nás pohoda,“ zakončil hodnotenie zápasu krídelník Iskry.

Highlighty zo zápasu Prievidza – Svit:

Foto: Daniel Faix