• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Súboj druhých Levíc so štvrtou Žilinou priniesol celkom zaujímavý priebeh. Domáci mali viackrát zápas pod kontrolou, ale hostia sa za žiadneho stavu nevzdali. O výsledok sa tak bojovalo až do záverečných sekúnd, víťazstvo 84:76 si však pripísal úradujúci majster.

Zverenci trénera Tea Hojča začali famózne, po piatich minútach viedli 12:1 a nič nenasvedčovalo tomu, že ich cesta za dvoma bodmi bude náročná. Žilina sa však rýchlo spamätala zo zlého úvodu a ešte do konca prvej štvrtiny stiahla manko na rozdiel piatich bodov (14:19). „Veľmi ťažký zápas, Žilina potvrdila formu, ktorú má. Ukázala, že je zaslúžene tam, kde je. Museli sme až do konca bojovať, hrať disciplinovane a zodpovedne, aby sme uspeli. Začiatok bol veľmi dôležitý. Musíme mávať takéto vstupy do zápasov, ale aj si to udržať. Robili sme zbytočné chyby,“ vyjadril sa 16-bodový Milan Žiak.

Podobne to pokračovalo aj v ďalších minútach, Levice si vytvorili dvojciferný náskok, ale Žilinčania dokázali vždy nájsť odpoveď. Aj preto išli do šatní len s osembodovým mankom. Hostia mali jasný recept – vyhrávali súboje na doskoku a dosť bodov pridávali po druhých šanciach. „Zo začiatku sme urobili mnoho chýb, postrácali sme lopty a Levice sa tým dostali do vedenia. To si v podstate udržiavali. Podarilo sa nám to stiahnuť v tretej štvrtine, ale už to bol tak veľký náskok, že sme to nedokázali zvrátiť. Ideme do každého zápasu s tým, že chceme vyhrať. Stále si prizvukujeme, že chceme bojovať do konca. Cez polčas si hovoríme, že sa nemôžeme vzdať a bojovať o víťazstvo,“ povedal hosťujúci Jakub Merešš.

Rovnaký scenár sa zopakoval aj v tretej štvrtine, „žlto-zelení“ vyhrávali už o 22 bodov, ale „bielo-červení“ stiahli na prijateľný 13-bodový rozdiel pred záverečnou periódou. „Máme trochu problém na doskoku, plus nám chýba Boris Bojanovský. Hlavné je odstavovanie a urobiť následne protiútok. Keď si to neodstavíme, tak dostaneme ľahký kôš a potom tie protiútoky sa nedajú robiť,“ zamyslel sa rozohrávač Levíc.

Zápas sa napokon zlomil štyri minúty pred koncom, Mereššov úspešný pokus za tri body znamenal, že Žilina prehrávala už len o päť bodov – 66:71. Levice však potiahli v tomto momente osembodovou šnúrou, ktorou definitívne potvrdili, že domáca neporaziteľnosť prečkala ďalšiu náročnú skúšku. „Možno nám chýba trochu šťastíčka, vypadli nám tam niektoré strely, ktoré mohli spadnúť. Určite aj koncentrácia a zbytočné chyby, ktoré robíme,“ vyhlásil hráč Žiliny.

Patrioti tak zaznamenali ďalšiu dôležitú výhru, ktorou sa nielenže striasli ďalšieho súpera v boji o druhé miesto, ale pre zverencov trénera Tea Hojča to bolo jubilejné desiate domáce víťazstvo v súťažných zápasoch v tejto sezóne. Dva body boli o to cennejšie, keďže sa úradujúci majster trápi s početnou maródkou. Pre zranenie chýba slovenská dvojica Boris Bojanovský a Šimon Krajčovič, takmer priamo z lietadla nastúpil na zápas Lawrence Alexander a po dlhej absencii sa vrátil do zostavy Martin Bachan.

Žilina však opäť raz ukázala, že právom jej patrí aktuálna štvrtá pozícia v tabuľke. Ani za 22-bodového rozdielu sa zverenci trénera Ivana Kurillu nevzdali, k obratu im častokrát chýbala možno jedna premenená strela, respektíve prihrávka. „Bolo to dôležité víťazstvo. Vieme o tom, že doma musíme vyhrávať, hlavne proti takýmto súperom, čo sú pod nami. Žilina však uhrala dobrý zápas. Každý jeden musel hrať viacej minút, Lawrence Alexander prišiel dá sa povedať z lietadla. Mal to ťažké. Museli sme bojovať aj za chalanov, ktorí tu neboli. Som rád, že sa nám to podarilo. Chceme ešte jeden zápas vyhrať a konečne si oddýchnuť,“ zakončil Žiak.

Highlighty zo zápasu Levice – Žilina:

Foto: Lukáš Droppan