Vytlačiť
Kategória: Návraty k zápasom

Po prvom polčase zápasu Levíc s Handlovou asi len málokto čakal, že by sa domáci mohli triasť o víťazstvo. Úradujúci majster však stratil v druhom polčase takmer 30-bodové vedenie, „Baník“ sa vrátil do hry a nebol ďaleko od senzácie. Dva body však brali Patrioti po výsledku 90:87.

Zverenci trénera Tea Hojča nechali v prvých 20 minútach zabudnúť na neľahké časy, ktorými aktuálne družstvo prechádza. Hrali s ľahkosťou, veľkým nasadením a hlavne kolektívne. Handlovú nepúšťali takmer k ničomu, už v prvej štvrtine viedli v jednom momente o 20 bodov. Do polčasu išli s 28-bodovým náskokom. „Rýchlo sme získali vysoké vedenie, ale v druhom polčase sme nedostatočne zastavovali súpera. Začali premieňať strely, my sme sa naopak zasekli. Vyhrali sme, to je to najdôležitejšie,“ načal pozápasové hodnotenie hráč Levíc Steven Davis.

Handlovej sa pravdepodobne osviežili spomienky na stretnutia na Pasienkoch, aj tie mali totiž podobný scenár. Rýchlo pustili súpera do dvojciferného vedenia, ktoré sa len ťažko doháňalo. „Hrali sme nekoncentrovane. Napadli nás pressingom, stratili sme nezmyselne veľa lôpt. Dávali sme im do rúk lopty, potom skórovali zo situácií 1 na 0. V podstate išli sami šesťkrát do koša. Neviem, či sme boli všetci hlavami inde,“ povedal k prvému polčasu pivot Handlovej Michal Čekovský.

 

Rovnaký scenár pokračoval aj tesne po prestávke, majster mal zápas jasne pod kontrolou, keď viedol aj o 31 bodov. Lenže potom prišli chvíle hostí, zlepšila sa ich streľba a defenzíva, viac si začali veriť, ale dlho to nevyzeralo na drámu do posledných sekúnd. „Poučili sme sa z chýb, ktoré sme robili v prvom polčase. Vracali sme sa viac do obrany, keďže v prvom polčase sme im dovolili veľmi veľa rýchlych protiútokov a koše z druhých šancí. Boli sme lepší, hrali sme viac organizovane a padalo nám to. V obrane to bolo lepšie, ale ťažko sa doháňa 30-bodové manko. Povedali sme si, že nemáme čo stratiť, ideme bojovať a pokúsiť sa znížiť manko. Chceli sme, aby po tretej štvrtine mali Levice čo najmenší náskok. Chceli sme to v záverečnej časti dotiahnuť do víťazného konca, no nepodarilo sa to,“ vyjadril sa slovenský reprezentant.

Pred záverečnou časťou svietilo na tabuli 70:54, ale levický útlm pokračoval. Handlová totiž zacítila jedinečnú šancu a risk sa im takmer dokonale vyplatil. V samotnej koncovke boli hostia na dosah jediného útoku, no k dokonalému obratu neprišlo. Patrioti zachovali chladnú hlavu a výhru súperovi nedarovali. „Hrali sme veľmi dobrý basketbal, premieňali sme naše pokusy a držali sme súpera. V druhom polčase sme poľavili v obrane a v útoku. Nešla nám streľba, nedoskakovali sme. Prestali sme hrať našu hru. Viedli sme vysokým rozdielom a potom sme proste poľavili. Je dobré, že sme aj napriek tomu vyhrali, ale musíme sa z toho poučiť, aby sa to nezopakovalo. Stále je čo zlepšovať v obrane a pri doskakovaní lôpt. Podobný náskok už nemôžeme stratiť. Kľúčom je lepšia obrana a lepšie uzatvoriť zápasy,“ zamyslel sa domáci basketbalista.

Handlovej v aktuálnej sezóne nevychádzajú koncovky, aj keď treba povedať, že za zmazanie 31-bodového manka si zaslúžia uznanie. Keďže sa „Baník“ na Slovenskom pohári nepredstaví, tak zverencov trénera Branka Maksimoviča čaká takmer mesačná prestávka, počas ktorej môžu doladiť detaily v hre, prípadne doplniť družstvo. „Chýbalo nám aj šťastie, ale zápas sme si prehrali v prvom polčase. Potvrdilo sa, že vieme hrať s kýmkoľvek, len musíme hrať 40 minút koncentrovane,“ uzatvoril Čekovský hodnotenie.

Highlighty zo zápasu Levice – Handlová:

Foto: Lukáš Droppan