Vytlačiť
Kategória: Návraty k zápasom

Hneď vo štvrťfinále Slovenského pohára sa bolo na čo pozerať, štvrťfinálové súboje priniesli vo všetkých prípadoch strhujúce basketbalové divadlo. Ďalej však mohol vždy ísť iba jeden tím, čo teda priniesli jednotlivé zápasy?

Trojdňovú výdatnú basketbalovú porciu odpálila konfrontácia Žiliny s Prievidzou. Oba celky neboli v ideálnom rozpoložení, zverencov trénera Ivana Kurillu trápi nevýrazná fazóna, jeho rivala Tihomira Bujana nečakaná strata Tima Derksena a aj absencia Mareka Jašša. V prvom polčase sa duel vyvíjal lepšie pre „bielo-červených“, tvrdou obranou si vypracovali dvojciferný náskok. „Stratili sme kontrolu nad zápasom, prestali sme hrať v našom tempe. Stretnutie bolo totiž v našej réžii, ale pustili sme ich k tomu, aby získali momentum a spamätali sa. Myslím si, že sme hrali lepšie, ako v predchádzajúcich zápasoch, ale keď chceme vyhrávať nad takýmito družstvami, tak musíme robiť rozhodujúce kroky. To sa nám nepodarilo. Päť minút bez bodu v záverečnej štvrtine rozhodlo. Nemali sme ľahké pozície, zle sme si posúvali loptu. Treba z toho poučiť,“ povedal nám k zápasu rozohrávač Žiliny Traevon Jackson.

Chlieb sa začal lámať na prelome druhej a tretej štvrtiny, Prievidza zabrala v defenzíve a v útoku jej to konečne začalo padať. Vývoj stretnutia otočila na svoju stranu, ale Žilina bola neustále v tesnom závese. Rozhodujúci úder prišiel v záverečnej štvrtine, keď sa basketbalisti z mesta pod Dubňom odmlčali na päť minút. „Tréner nám cez prestávku povedal, aby sme sa zomkli. Bolo potrebné zastaviť ich rýchly protiútok. V prvom polčase sme mali osem strát, čo je priveľa proti takému tímu, akým Žilina je. Dobre strieľajú za tri body a taktiež kvalitné majú aj nájazdy do koša. V druhom polčase sme sa na to zamerali a preto sme aj vyhrali,“ uviedol rozohrávač Prievidze Rodney Glasgow.

Druhá konfrontácia zo štvorzápasového programu bola tiež atraktívna, v regionálnom derby Levíc s Komárnom je vždy na čo pozerať. Či už to bola taktická bitka skúsených trénerov, respektíve zaujímavé mikrosúboje na všetkých postoch, ďalší diel „južanského“ derby proste nesklamal. Úradujúci majster si síce vybudoval dvojciferný náskok, ale „obuvníci“ mali veľkú túžbu oplatiť svojmu rivalovi prehru spred roka na rovnakom podujatí. „Nenadovi Miloševičovi niečo padlo v prvom polčase. Povedali sme si, že vysunieme na neho trocha obranu. Myslím si, že od toho momentu mu nepadla žiadna strela za tri body. Som rád, že sme v druhom polčase zastavili ich strelcov. Samozrejme, to všetko musí vychádzať z dobrej obrany. V systéme Tea sa kladie dôraz na obranu, čo sa nám podarilo dodržať. Ideme ďalej,“ prezradil levický playmaker Milan Žiak.

Komárnu totiž nevyšla stávka na trojbodovú streľbu, vychýrení strelci strieľali často z ťažkých a nepripravených pozícií. Ich súper na druhej strane, hral na efektivitu. Družstvo trénera Miljana Čuroviča tiež zlomila hluchá strelecká chvíľka, v závere sa už výraznejšie manko nepodarilo stiahnuť. „Myslím si, že v druhom polčase rozhodlo to, že sme mali opäť hluché minúty,“ vyhlásil rozohrávač Komárna Nenad Miloševič.

Na záver piatkového programu prišlo na rad podtatranské derby medzi Svitom a Spišskou Novou Vsou. Oba celky prišli vo výrazne oklieštených zostavách, za Iskru absentovala až štvorica hráčov – Saša Avramovič, Maurizio Galata, Goran Vučičevič a Chris Washburn. Spišiakom chýbalo duo Viktor Juríček a Adam Presutti. „Novovešťania“ sa chceli konečne proti svojmu veľkému rivalovi vytiahnuť a zaznamenať proti nemu prvú výhru v sezóne. K tomu mali po väčšinu času aj bližšie, hlavne pod košom boli citeľne silnejším družstvom. Dlho mali v moci dvojciferný náskok. „Basketbal je o bodových šnúrach. Samozrejme, môže sa niečo takéto stávať, no treba hrať aj naďalej koncentrovane a snažiť sa zastaviť súpera. Pred niekoľkými dňami sme s nimi hrali, ale proti Svitu sa vždy hrá dobre. Majú veľmi dobrý tím a dobrého trénera,“ zhodnotil duel krídelník Spišskej Novej Vsi Joe Rocca.

Výrazne omladené družstvo Svitu sa však zomklo, v druhom polčase zariskovalo a bolo veľmi blízko k tomu, aby sa postaralo o vynikajúci obrat. Z 15-bodového manka sa dostalo totiž na rozdiel jediného bodu. Kľúčové strely si však cestu do koša nenašli, súperove naproti tomu áno. Koncovku tak ovládli Spišiaci, ktorí si pripísali prvý triumf v sezóne nad „medveďmi“. Pivot Svitu DeAndre Davis prejavil spokojnosť s výkonom družstva, aj napriek predčasnému koncu na Slovenskom pohári: „Chýbali nám štyria kľúčoví hráči, ale môžeme byť s našim výkonom spokojní. Odohrali sme dobré stretnutie, mladíci sa snažili zastúpiť absentujúcich hráčov. Myslím si, že to bola pre nich dobrá skúsenosť.“

Foto: Lukáš Droppan