• 1.

    LEV Levice
    23-7 53
  • 2.

    PDA Prievidza
    19-11 49
  • 3.

    SVT Svit
    18-12 48
  • 4.

    KMR Komárno
    18-12 48
  • 5.

    HAN Handlová
    16-13 45
  • 6.

    SNV Rytieri
    16-15 47
  • 7.

    INT Inter
    11-19 41
  • 8.

    LUC Lučenec
    10-21 41
  • 9.

    NIT Nitra
    4-25 33

Celkovo 223 bodov a v krátkom čase ďalšie predĺženie. Komárno sa stáva už špecialistom na extra čas na palubovke, tentoraz si to vyskúšalo na Hornej Nitre v priamom súboji o šieste miesto. Ten síce po výsledku 113:110 dopadol lepšie pre Handlovú, ale „obuvníci“ si uhájili svoju pozíciu.

Začneme najskôr číslami, „Baník“ potreboval vyhrať o viac ako deväť bodov, ak sa chcel vo štvrťfinále vyhnúť Leviciam a poskočiť na šiestu pozíciu, čo by vzhľadom na ostatné zápasy, znamenalo tradičné hornonitrianske derby s Prievidzou. Zverenci trénera Branka Maksimoviča podľa toho k stretnutiu pristúpili, úvod síce nezachytili, ale v druhej štvrtine vyskočil ich náskok až na 14 bodov. „Vedeli sme, že keď sa chceme posunúť v tabuľke vyššie, tak musíme vyhrať o deväť bodov. Každý preto išiel s jasným cieľom. Komárno hrá to svoje, my svoje. Aj sa nám to podarilo, keď sme hrali kolektívne v útoku a v obrane. Akonáhle sme začali hrať sebecky, tak to aj tak dopadlo. Na konci to už bola čisto len taktika, v ktorej nám to vyšlo na predĺženie. Tam to už bolo vabank,“ začal pozápasové hodnotenie pivot Handlovej Lukáš Hoferica.

Za sedem minút sa však „obuvníkom“ podarilo zmazať toto manko a na polčasovú prestávku sa išlo za vyrovnaného stavu 42:42. Veľký podiel mala na tom hlavne dvojica legionárov Devin Brooks a Nenad Delič. „Úvod bol dobrý, ale potom sme prehrávali o 14 bodov. Ani my sami nevieme, čo sme robili. Bol to bojovný zápas. Máme dobré družstvo. Dúfam, že to bude už len lepšie. Vrátili sme sa do zápasu bojovnosťou. Stretnutie sme začali pomalšie, nebolo to zlé, ale nebojovali sme. Handlová vyhrávala o 14 bodov. Po tom, ako sme zabojovali, tak to bolo všetko v poriadku,“ povedal k duelu hosťujúci pivot Nenad Delič.

V druhom polčase začala domáca naháňačka za potrebným vedením, lenže výkon z prvého polčasu sa už nepodarilo zopakovať. „Baník“ totiž viedol maximálne o päť bodov a v istých chvíľach malo takmer identické vedenie aj Komárno. Bolo cítiť na oboch stranách dôležitosť zápasu? „O vedenie sme prišli vlastnými chybami. Komárno je skúsený tím. Keď sa mu podá prst, tak chytia celú ruku. Skúsenejší hráči nemali trému. Keď je niekto nervózny, tak sa robia aj chyby, to je prirodzené. Treba to potom napraviť a kde inde, ako v obrane. V obrane sa nám však nedarilo,“ odpovedal Hoferica.

Handlovej sa však podaril malý zázrak, ešte 41 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času totiž prehrávala 85:90, ale 10-bodová šnúra Djordjeho Tresača doviedla zápas napokon do predĺženia. „Rozhodujúca bola koncentrácia. Máme s tým problémy celú sezónu. Hráme dobre, keď nám však druhý tím dá šancu, tak to nevieme využiť naplno,“ myslí Delič.

Domáci basketbalisti ho začali oveľa lepšie, v jednom momente neboli ďaleko od vytúženého bodového rozdielu. Tresač úspešnou trojkou upravoval na 113:108, ale viac sa už Handlovej nepodarilo. „Prvá vec bolo dostať sa do predĺženia, lebo sme vedeli, keď je málo času, tak sa nemôžeme odraziť na tých deväť bodov. Museli sme hrať krok po kroku do toho predĺženia, čo nám vyšlo. Riadime sa tým, čo povie tréner. Pokiaľ nám nepadne dôležitá strela, tak musíme taktizovať v obrane. Všetko súvisí jedno s druhým. Chyby treba hľadať od začiatku, nielen na konci,“ uviedol pivot Handlovej.

Komárno síce neuspelo v ďalšom tohtosezónnom predĺžení, ale uhájilo si to, s čím na Hornú Nitru išlo – šieste miesto v tabuľke. Opäť po roku si tak zopakujú štvrťfinálovú sériu s neďalekou Prievidzou. „To bolo presne to, čo sme chceli. Máme šieste miesto, ideme na Prievidzu. Dúfam, že v play off ukážeme lepšie veci a tiež bude aj koncentrácia lepšia. Nie je to síce naše reálne umiestnenie, keďže päť alebo šesť zápasov sme mali vyhrať. Inak by to potom vyzeralo,“ prezentoval Delič svoj názor.

Handlová skončila základnú časť na siedmej pozícii, ale výhra po predĺžení môže byť dôležitou vzpruhou pre tím pred zápasmi play off. Vo štvrťfinále narazia na úradujúceho majstra a víťaza Slovenského pohára – Levice. „Play off je nová súťaž, kde každý môže prekvapiť toho druhého. Či by sme dostali Prievidzu alebo Levice, tak do každého zápasu ideme naplno. Chceme potešiť našich fanúšikov a postúpiť ďalej,“ uzatvoril Hoferica.

Highlighty zo zápasu Handlová – Komárno:

Foto: Lenka Molnárová